Selçuk Şirin Hoca’yı hepiniz tanıyorsunuz, New York Üniversitesi profesörlerinden. Davranış bilimi ve istatistik dersleri veriyor. Hiçbir zaman Türkiye’yle bağı kopmadı. Bebeklikten yetişkinliğe çocuk yetiştirme kılavuzu olan o nefis kitap, ‘Yetişin Çocuklar’ın da yazarı. Hoca dev bir hizmete daha imza attı. Diyor ki “İlk 36 ayda bebeğinizin kelime haznesini geliştirmezseniz, kendisini ifade etmekte yoksun çocuklar yetiştirmiş olursunuz, bebeğinizle kitap okumak bu kadar hayati önem taşıyor. Ama ülkemizde bir milyon çocuk, kitaplara ulaşamıyor!” O yüzden de Selçuk Şirin bir seferberlik başlattı. Hedef 1 milyon çocuğa ulaşmak! Bu seferberliğe hepimizin destek olması gerekiyor. Sadece online alışveriş yapanların değil, büyük kurum ve markaların da...
#Selçuk ŞirinGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaOrtodontist Ebru Çetinkaya Tokmak Muayenehanesi Kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Ebru Çetinkaya Tokmak, ‘Dijital ağız içi tarayıcılarda ağız içinde gezdirilen küçük kamera başlığı, hastaya sunduğu konfor, özellikle de bulantı refleksi fazla olanlarda, önemli rol oynuyor.’ diyor.
#Sponsorlu İçerikÇocuklukları boyunca çocuklar evde ve okulda değişikliklerle karşılaşırlar. Bu değişiklikler küçük olabilir ve fark edilmeyebilir ya da yaşamı değiştirebilir. Anaokuluna anasınıfına başlamak, çocuklar için birçok değişikliği içeren bir geçiştir. Oysa bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının evden okula geçişine katılımının önemi yeterince vurgulanamaz. Sevecen, çocuğunu destekleyen bir ebeveynin desteğiyle, bu geçiş çocuk için olumlu bir deneyim olabilir, ona özgüven ve başarı duygusu verir.
#Konuk YazarKohlberg, ahlak ile ilgili yaptığı çalışmalar ile bilinmektedir. Yaptığı çeşitli gözler ve çalışmalar neticesinde ahlaki gelişim kuramını ortaya çıkarmıştır. Bu kuram geçmişten günümüze önemini korumaktadır. Kohlberg, ahlaki yargının insanın hayatındaki işlevi noktasında incelenmesini önemli görmektedir. Bu kuram belirli şartlarda davranışların nasıl geliştiğini ortaya koymaya çalışmıştır. İşte, Kohlberg ahlak gelişimi kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimBilişsel gelişimin en popüler teorilerinden biri, bilişsel gelişimin aşamalar halinde gerçekleştiğine inanan İsviçreli bir psikolog olan Jean Piaget tarafından oluşturuldu. Peki, Bilişsel gelişim nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#Pandemiİnsanlarda büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler genetik, çevresel ve beslenme olarak üç gruba ayrılır. Bu faktörler insanların fiziksel, psikolojik ve zihinsel arak gelişmesini sağlar. Erkek ve kız çocukların büyüme hızları ve gelişim aşamaları birbirinden farklıdır. 7. sınıflar için büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörleri maddeler halinde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Büyüme Ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Konu AnlatımıÜlkeler içerisinde bazı yasalar bulunmaktadır. Bu yasalar, uyulması zorunlu olan kuralları içermektedir. Bu yolla insanlar arasındaki davranışlar düzenlenmektedir. Böylelikle tüm insanlar bazı haklara sahip olarak hayatlarını mutlu şekilde devam ettirebilmektedir. Bu temel hakların bilincinde olmak kendimizi savunabilmemiz adına büyük önem taşımaktadır. İşte, 4. sınıf sosyal bilgiler çocuk olarak hakları ile ilgili tüm detaylar.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çocuk Olarak Haklarımız Konu AnlatımıBütün çocukların çok hareketli olduğu, yerinde duramadığı zamanlar mutlaka olur. Ama bu genellikle geçici bir durumdur. Çocuklar çoğunlukla oyun parkında ya da arkadaşlarıyla beraberken çok hareketli olup, evde, okulda daha sakin davranabilirler. Bazı çocuklar ise okulda, evde, parkta her zaman kıpır kıpırdırlar. Böyle durumlarda hiperaktiviteden şüphelenilebilir. Uzman Psikolog Burcu Çapa konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#ÇocukÇocukların öncelikli ihtiyaçları hiç değişmez. Birinci sırada her zaman kesintisiz sevgi ve ilgi gereksinimi vardır. Sırasıyla diğer ihtiyaçları ise iletişim ve etkileşim, fiziksel aktivite, oyun, dengeli beslenme ve iyi uykudur. Çocuklara verebileceğimiz en iyi şey zamandır. Yeni nesil aileler yeterli zaman ayıramadıkları çocuklarını mutlu etmek adına gereksiz ve pahalı alışverişlere yöneliyor. Oysa ki çocukların hafızalarında kalan en mutlu anlar, anne babalarıyla birlikte geçirdikleri vakitlerdir.
#ÇOCUKDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuTürkiye’de yılda 3.500 çocuğa yani yaklaşık her 3 saatte, 1 çocuğa kanser teşhisi konulmakta ve bu rakam nükslerle birlikte 5.000’e ulaşmaktadır. Kanser konusunda bilinç ve doktora ulaşım kolaylaştıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir.
#Çocukluk Çağı KanserleriÖğrenciler yoğun bir eğitim öğretim döneminin ardından, bir yandan dinlenerek arkadaşlarıyla vakit geçirmeye, diğer yandan da ödevlerini yaparken, bir sonraki döneme hazırlık olması açısından kendi akademik eksikliklerine odaklanmaya başlayacakları bir dönem arası tatiline girdiler. Daha planlı olabilmek ve zamanı iyi yönetebilmek adına öğrencilerin dönem arası tatil için bir zaman çizelgesi hazırlamaları işlerini kolaylaştırabilecek bir araç olabilir.
#KarneÇocuğun ve ergenin beyninin gelişimini ve beynin nerelerinde hangi işlevlerin nasıl gelişiminin gerçekleştiğini bilirseniz çocuğunuzu eğitmek için sayısız yöntem var. Bu yöntemler ezberleyeceğiniz yöntemler olmamalı, şimdi anlatacağım gelişim nörogelişimsel basamaklarını bilmenizle ilgili.
#ÇocukBaşkentte bir anaokulunda eğitim gören öğrenciler, doğa ve hayvan sevgisinin kazandırılmasına dönük proje kapsamında, bir canlının dünyaya gözlerini açışına tanık oldu. Sınıflarındaki kuluçka makinesinde 21 günlük gelişim sürecinin ardından yumurtadan civcivlerin çıkışına şahit olan çocuklar, gördükleri karşısında heyecan, şaşkınlık ve sevinci bir arada yaşadı.
#ÖĞRENCİ‘Değerlendirmeye Dayalı Farklılaştırma’ konulu 8’inci Temel Eğitim Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, farklılaştırmanın sınıftaki öğrenci sayısının azaltılması, teknolojinin etkin kullanımı ve eşitliğin bireylere aynı içeriğin sunulması değil; onlara ihtiyaç duyduğu eğitimin verilmesi olduğu belirtildi. Ayrıca bu yöntemin öğretimi zevkli ve eğlenceli hale getirdiğinin de altı çizildi.
#Değerlendirmeye Dayalı Farklılaştırma