Paylaş
Bugün Avrupa'nın en büyük kâğıt müzesi açılıyor, ziyaret edin
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından Kocaeli’ndeki SEKA Kâğıt Fabrikası 80 yıl sonra "Avrupa'nın en büyük kâğıt müzesi" olarak bugün (6 Kasım Pazar günü) vatandaşların ziyaretine açılıyor.
Çocukluğumun geçtiği Dalaman’daki SEKA Kağıt Fabrikası’nın kuruluşunun tüm aşamalarını izlediğim için haberi okuyunca o günler film gibi gözlerimin önünden geçti.
Temel atma töreni için yapılan hazırlıklar ve sonraki gelişmeler Dalaman’a çok şey kattı.
Her şey iyileşti. Beldemize bambaşka bir hava geldi.
Yıllar içinde o kadar çok katkısı oldu ki…
Fabrikada çalışmaya başlayan binlerce işçi ve mühendis Dalaman’ın büyümesine vesile oldu.
* * *
Diğer fabrikaların da ‘kaynağı’ olan Kocaeli’ndeki fabrikanın 1934 yılında temeli atılmış.
Yıllık 12 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan ve o yıllarda dünyanın en modern tesislerinden olan fabrika, 18 Nisan 1936'da ilk yerli kâğıdı üretmiş.
Fabrika sayesinde, ülkenin kâğıttaki ithal bağımlılığı sona ermiş, gazeteler Kocaeli'de üretilen ‘milli’ kâğıtlara basılmaya başlanmış.
Kuruluş sürecinde "zarar eder" şeklinde tartışmalara neden olan fabrika, kısa sürede daha da büyüyerek, bölgedeki binlerce insanın ekmek kapısı olmuş.
Fabrika alanında bulunan spor tesisleri ve sinema salonları, Kocaelililerin sosyal ihtiyaçlarını da büyük ölçüde karşılamış.
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca 1997’da bünyesinde bulunduğu Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları A.Ş.'nin (SEKA) özelleştirme kapsamına alınmasıyla yatırımları durdurulan fabrika, işçilerin ve bölge insanının tepkisi nedeniyle uzayan sürecin ardından 2005’te Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi ve üretim faaliyeti sonlandırıldı.
Belediye, bu tarihten sonra fabrikanın bin 100 dönümlük arazisi üzerinde Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesini başlatmıştı.
Kıyı kesimini kapsayan alanda yapılan çalışmalar sonucu 2006’da son halini alan "Sekapark", ülkenin en büyük eğlence ve dinlence alanlarından biri olarak hizmete girmiş.
Yaklaşık 3.5 yıl süren restorasyon çalışmaları kapsamında, üretimde kullanılan tarihi makinelerin de onarıldığı fabrika, Avrupa'nın en büyük kâğıt müzesi olarak hizmete açılıyor.
Kâğıt makinelerinin orijinal haliyle sergilendiği müzede, kâğıt yapımının tüm aşamaları ziyaretçilere gösterilecek ve kâğıt hakkında merak edilen bütün bilgilere rahatça ulaşılabilecekmiş.
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 4 kattan oluşan SEKA Kâğıt Müzesi'nin 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan 18 salondan oluştuğunu, müzede ziyaretçilerin cumhuriyet dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip fabrikanın kuruluşundan başlayıp, İzmit'ten Türkiye'ye yayılan kâğıdın hayat hikâyesinin görüntüler eşliğinde izleyeceğini söylemiş.
Müzedeki 115 vitrinde kâğıdın yapım aşamaları, Kocaeli tarihi, SEKA alanının arkeolojik geçmişi, SEKA'da sosyal hayat ve Kağıtspor konulu 443 belge ve 337 obje yer alıyormuş.
Kocaeli'nde "Tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi"
Kocaeli için bir önerim daha var… Hazır gitmişken, İzmit Belediyesi’nce yaptırılan içinde 64 çeşit bitki bulunan "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi"ni de gezin.
Yenişehir Mahallesi'nde 2 bin metrekarelik alanda kurulan parkı gezen vatandaşlar, tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında bilgi sahibi olabiliyor.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, belediye olarak ürettikleri birçok projenin, diğer illerdeki belediyeler tarafından örnek alındığını belirterek, Türkiye'ye öncü projeler üretmeye devam ettiklerini söylemiş.
"Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi" sayesinde vatandaşların sağlığıyla ilgili kullandıkları bitkileri tanıma fırsatı bulabileceklerini anlatan, bahçenin çocukların bitkileri tanımasında yardımcı olacağına işaret eden Doğan şöyle demiş:
"Çocuklarımıza, 'Bak evladım bu nane, bu limon ağacı' diye gösterebileceğimiz bir alan oluşturduk. Bu bölgede bir sağlık kuruluşunun da bulunmasıyla sağlık ile ilgili tema oluşturulmasını sağladık.
Vatandaşlar, oluşturulan bu park sayesinde tıbbi aromatik bitkiler hakkında parkı dolaşarak bilgi sahibi olabilecekler.
Diliyorum ki bu özgün park çocuklarımızın tıbbi bilgilerine bir başka ufuk açar ve fayda sağlar. Alanda sadece bitki üretimi olmayıp, bitki gösteri alanı, peyzaj düzenlenmesi yer alıyor.
Parktaki rüzgâr gülü aylara göre rüzgârların isimlerini ve yönlerini gösterirken o aylarda yaşanan hava olayları da anlatılıyor.
Park aynı zamanda bir bitki açık hava müzesi özelliği de taşıyor. 64 adet farklı cins bitkinin yer aldığı bahçede dikilen bitkilerin yanında her bir bitkinin özelliğinin anlatıldığı kimlik kartı bulunuyor."
* * *
Kocaeli’ndeki bu iki güzel hizmete emeği geçenleri kutluyorum.
Kayseri’de 3D teknolojisiyle
titanyumdan alın kemiği yapıldı
Bugün bir başarı hikâyesi de Kayseri’den...
Kayseri'de beyin tümörü ameliyatı sonrası alın kemiğinde 7 santimetre açık meydana gelen hastanın kafatasındaki şekil bozukluğu, üç boyutlu yazıcı (3D) teknolojisi kullanılarak hazırlanan gerçeğine birebir benzer titanyumdan kemik (implant) üretilerek ile düzeltilmiş.
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden gelen iyi haber şöyle:
2006 yılında beynindeki tümör nedeniyle operasyon geçiren kadının kafatasında, alın kemiğindeki çökmeye bağlı şekil bozukluğu oluşmuş.
Yapılan tomografik incelemeler yardımıyla hastanın alın kemiğindeki şekil bozukluğunun tam şekli ve boyutları belirlenmiş.
Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Yalçın Yontar, şu bilgileri aktarıyor:
"Hasta daha önce uygulanan ve başarılı olunmayan yağ enjekte işleminin uygulanmasını istemedi.
Önümüzde poröz polietilen adı verilen bir 'akrilik' biyomateryal kullanılarak veya hastaya özel olarak titanyumdan imal edilmiş bir implantın kullanılması şeklinde iki seçenek vardı.
Vücut tarafından kabul edilebilirliğinin daha yüksek olması ve enfeksiyon gelişim riskinin de daha düşük olması nedeniyle tercihimiz titanyum kraniyoplasti (kafatasının şekillendirilmesi) işleminden yana oldu.
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak elde edilen hastanın kafatası örnekleri üzerinde, hastaya özgü titanyum implant elde edildi.
Tamamen kliniğimizde geliştirilmiş bir teknik ile titanyum implantın hem alın kemiğindeki şekil bozukluğunu örtecek boyutlarda hem de alın bölgesine ait doğal kavisi verecek 3 boyutlu yapıda olması sağlandı.
Gerçekleştirdiğimiz operasyon ile titanyum implantın alın kemiğine tespit işlemi gerçekleştirildi ve hastanın çökme öncesindeki alın kemiği anatomisine oldukça yakın bir sonuç elde edildi."
Dr. Yontar, kişiye özgü el yapımı titanyum implant üretimini gerçekleştirecek alt yapının devlet kurumlarında çok bulunmadığını, özel sektör vasıtasıyla gerçekleştirilen üretimlerin ise yüksek maliyette olduğunu bildirdi.
Bu nedenle bu işlemin kısıtlı yapılabildiğini aktaran Dr. Yontar, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geliştirilen teknik sayesinde tamamen kişiye özgü şekillendirilen titanyum implantlar ile maliyetin düşürüldüğünü söylemiş.
* * *
Kutluyorum hocam. Elinize, aklınıza sağlık…
* * *
Herkesin her zaman iyi haberler alması dileğiyle…
Paylaş