Güncelleme Tarihi:
KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı), 2000 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Servisi’nde çocukları tedavi görmekte olan aileler ile hekimlerinin bir araya gelmeleriyle kuruldu.
KAÇUV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız: “Çocukluk çağı kanserlerin çoğu ilk 5 yaşta görülür ve hızlı gelişir. Kemik tümörleri gibi bazı kanser türleri ise 10-15 yaşta daha sıklıkla görülmektedir. Sevindirici olan ise kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler ile günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin erken tanı alan olgularda sağ kalım oranlarının anlamlı olarak yüksek olduğudur” dedi.
Çocukluk çağı kanserlerinin doğumdan ergenliğe kadar olan her yaş grubunda görülen ve tüm dünyada erişkin vakaları kadar önemli bir sorun olacağını belirten Kanserli Çocuklara Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız hastalık özelinde önemli açıklamalarda bulundu.
Meyve ve sebzelerde kullanılan tarım ilaçları, içecek suyuna karışan nükleer atıklar, hormon tipi gübreler kanserojen madde içerdikleri için çocuk kanserlerinde önemli
Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanseri geçirmiş ve kurtulmuştur. Yılda 350 bin çocuk (15 yaş altı) dünyada, yaklaşık 3.500 çocuk ise Türkiye’de yeni tanı alarak kanser tedavisi görmektedir.
Dünyada her yıl oluşan kanserlerin %2 ve 4’ü 19 yaş altı yaş grubunda gelişmektedir.
Türkiye’de çocuklarda en sık lösemi sonrasında ise lenf bezi kanserleri görülmektedir. Türkiye’de çocuk kanserlerinin üçte ikisi tamamen iyileşmektedir.
Lösemiler % 30
Lenfomalar % 20
Sinir Sistemi tümörleri % 10-15
Nöroblastoma % 7-8
Wilms tümörü % 6-7
Rabdomyosarkom % 5-6
Kemik tümörleri % 4-5
Germ hücreli tümörler % 3-4
Retinoblastomalar % 2-3
Karaciğer tümörleri % 1
Kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler ile günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin erken tanı alan olgularda sağ kalım oranlarının anlamlı olarak yüksek olduğu da ayrıca bilinmektedir. Bu tür hastaların erken tanı alabilmeleri, bu konuda eğitimin yaygınlaştırılması ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle, bu hastalıklara ilişkin bulgu ve belirtilerin kişiler tarafından bilinmesi, hızla tanıya gidilmesi ve bu hastaların tam teşekküllü Onkoloji merkezlerinde bu konuda eğitim almış uzmanlar tarafından tedavilerinin yapılması, hastalıkla mücadelede başarıya ulaşılabilme açısından oldukça önem arz etmektedir.
Vakıf; maddi sorunları nedeniyle tedavileri aksama riski taşıyan çocukların tedavilerinin sürekliliğini sağlayarak, kanserle mücadelede önemli bir gereksinim olan psikolojik destek ve çocuk psikolojisine uygun tedavi ortamı sağlamaktadır.
Çocukların tedavi süreçlerinde Aile Evi’nde ve Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servislerinde psikolojik, sosyal, fiziksel ve tıbbi açıdan yaşam kalitelerini arttıracak etkinlikler yürütmektir.
Şehir dışından İstanbul’a tedavi için gelen ailelerin tedavileri süresince ücretsiz konaklayabileceği Aile Evini 2012 yılında hizmete açmıştır. Bağışlarla projelendirilen Aile Evi’nde İstanbul’da bulunan tüm kamu ve üniversite hastanelerinde tedavi gören kanser hastası çocuklar ve aileleri ücretsiz olarak konaklayabilmektedir.
“Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” inancı ile tedavisi süren çocuklarımızın iyileşmelerini sağlamak, sağlıklı yetişkin bireyler olarak topluma kazandırmak KAÇUV’un en büyük amacıdır.
MAPFRE Vakfı (Fundación MAPFRE) ve Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) işbirliğinde hayata geçirilen “Çocuk Kanseri Bilgi Ağacı” projesi Mayıs 2016’da başladı.
Proje kapsamında oluşturulan “Çocuk Kanseri Bilgi Ağacı” eğitim portalı sayesinde aileler çocuklarının hastalığıyla daha bilinçli ve bilgili olarak mücadele ediyor ve en doğru bilgiler doğru kaynaklardan öğreniliyor.
Portalda çocukların hastalıklarının gelişim süreci ve tedavinin aşamaları, çocukta meydana gelen bedensel ve duygusal değişimler ve bunlarla baş etme yöntemleri, travma nedeniyle çocukta oluşabilecek psikolojik tepkiler, hasta çocuk bakımı, beslenme, hijyen, bireysel güçlenme gibi konulardan oluşan eğitim içerikleri yer alıyor. Bu içerikler eğitim videoları, okuma metinleri, röportajlar ve canlı seminerler yoluyla kullanıcılarla buluşuyor.
Projeyle, sağlıklı ve doğru bilgilendirme yaparak çocuğa bakım veren ebeveynlerin tedavi sürecine dair bilgi ve becerilerini geliştirmek, bu yolla kendilerine olan güvenlerini arttırmak, çocuğun tedavisine olumlu katkı sağlamak, ailenin tedavi sürecine adaptasyonunu güçlendirmek ve çocuk ile ebeveynlerde oluşması muhtemel psiko-sosyal problemleri önleyebilmek hedefleniyor.