Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına sayılı günler kala güzel bir lisede okuma hayaliyle sınava hazırlanan aday öğrencilere sınav kaygısını yenmelerini sağlayacak önerilerde bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ragıp Özyürek, “Öğrenciler sınavın son günlerinde olabildiğince dinlensinler” dedi.
#LGSÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk Yazar6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerin ebeveynlerin zihinlerini en çok meşgul eden, aile içinde edilen sohbetlerde ilk gündem olan sınava yaklaşık iki hafta kaldı. Anne ve babaların bu süreçte de çocuklarının geleceği ile ilgili kaygı duymaları ve onlar için en iyisini istemeleri çok doğal. Ancak uzmanlar sınava yaklaştıkça çocukların kaygısının yükseldiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.
#LGSEğitimde tüm dünyada eşi görülmemiş bir aksaklığa neden olan COVID-19 salgını, okullarda eğitim-öğretimi kesintiye uğrattı. Bazı ülkelerde tamamen kapanma olurken bazılarında kısmi kapanışlar oldu. Bazı ülkelerde ara vermek zorunda kaldı. Bu süreç dünyada farklı kademelerde öğrenim gören 2 milyara yakın öğrenciyi etkiledi.
#EbaÇocukların içinde bulundukları yaş dönemlerine göre farklı korku ve kaygıları olabilir. Örneğin bebeklik döneminde, yüksek ve ani seslerden, hiç tanımadığı bir yerde annesinden ayrılmaktan korkmak ve buna ağlayarak tepki vermek gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ancak 8 yaşındaki bir çocuğun annesinden ayrı kalmaktan korkması ve bu yüzden okula gitmek istememesi ise daha farklı bir durumdur.
#ÇocukSınav kaygısı bir sınav öncesinde, sınav sırasında veya sonrasında duyulan endişe ve rahatsızlık hissidir. Peki sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır? Bu durumda ebeveynler nasıl davranmalı? Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Değerli Aytoğan, konuyla ilgili önerilerini paylaştı.
#SınavYazılılar, sözlüler, vizeler, finaller, LGS, YKS, ALES, KPSS; hayatımız sınavlarla geçiyor. Yaklaşan sınav dönemi pek çok öğrencinin hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Özel Eğitim Öğretmeni ve Aile Danışmanı Mine Ağır, uyku bozukluklarından karamsarlığa, depresyondan konsantrasyon kaybına pek çok soruna ve dolayısıyla başarısızlığa sebep olan “sınav kaygısı” konusunda öğrencilere ve ebeveynlerine tavsiyelerde bulundu.
#SınavEMDR terapisi, tam açıklamasıyla göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. EMDR hızlı sonuca ulaştıran çok güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Bu terapi yaklaşımının en önemli özelliklerinden biri ise yaş sınırı olmaksızın uygulanmasıdır, yani küçük bir bebeğe dahi uygulanabilir. Çocuk ve ergenlerde oldukça hızlı cevap veren bu terapi tekniği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) gibi birçok sağlık ve devlet kurumu tarafından onaylanmıştır.
#EmdrBugün, 18 milyon 43 bin 15 öğrenci ders başı yapıyor. Yeni eğitim yılıyla okula ilk kez başlayanların kaygısı, TEOG ve üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin ise stresi artacak. Psikolog Doktor Nevin Dölek, bu dönemin kolay atlatılması için ailelerin ve öğretmenlerin yapması gerekenleri anlattı.
#EğitimBursa’da TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından bunalıma girdiği iddia edilen 13 yaşındaki kız çocuğu intihar etti. Kayseri'de de yine 13 yaşındaki bir erkek çocuk, karne gününün arefesinde hayatına son verdi. Onu da hayattan koparan nedenin kötü ders notları olduğu ileri sürüldü. Bu olayar akıllara 'Karneye uzanan küçük eller nasıl oluyor da kolayca ölüme uzanabiliyor' sorusunu getirdi.
#Karne- Genelde yetişkinlerde karşılaşılan, yaşanan sorunlardan kaynaklı "diş sıkma" sorununun çocuklarda da yaygın olarak görüldüğü tespit edildi - Prof. Dr. Uysal: "7-19 yaş arasındaki 965 çocukta yaptığımız araştırmada yaklaşık yüzde 13'ünde şiddetli derecede diş sıkma problemi tespit ettik" - "Çocuklardaki sınav, okul stresi, huzursuz bir aile ortamı, belki bir kıskançlık, çeşitli sorunlar buna neden olabiliyor"
Eğer çocuğunuzda el terlemesi, bildiği bir bilgiyi unutmak, karınlarına kramp girmesi gibi belirtiler görülüyorsa ‘kaygı fazlalığı’ olabilir. Özellikle, TEOG sınavına sayılı günler kala çocuğunuzun sınav stres yaşamaması, sınavlarda başarı sağlaması için dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Gün geçmiyor ki yeni bir hastalık tanımlanmasın. "Bağlanma hastalığı" da bunlardan biri; bir eski zaman hastalığı. Dünya üzerinde çeşit çeşit insan olduğu gibi çeşit çeşit de hastalık mevcut. Birazdan okuyacağınız, halk tarafından adı konulan, Dr. Cem Keçe ve Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından bilim dünyasına tanıtılan bağlanma hastalığı belki de bugüne kadar çok duyduğunuz ama inanmakta zorlandığınız bir rahatsızlık. Bağlanma hastalığına yakalan erkekler, eşleriyle seks...
SBS sonuçlarının 12 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. İşte bu tarihten sonra adaylar ve aileler tercih koşuşturması içinde olacak. En az sınava hazırlık süreci kadar önemli olan bu dönemde adayların listesine almayı düşündükleri tüm okullar hakkında bilgi sahibi olmaları ve tercih listelerini istek sırasına göre oluşturmaları oldukça önemli.
#Sbs