Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - Genelde yetişkinlerde görülen, yaşanan sorunlardan kaynaklı diş sıkma sorunlarının çocuklarda da yaygın olarak görüldü.
Eski Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük hayatta karşılaşılan sorunların, stresin özellikle uykuda "bruksizm" olarak adlandırılan diş sıkma problemine yol açtığını ve çene kaslarının istem dışı kasılarak dişlere zarar verdiğini anlattı.
Bu rahatsızlığın toplumda neredeyse her iki kişiden birinde görülmeye başladığını ifade eden Uysal, aynı sorunu çocukların da yaşadığının tespit edildiğini dile getirdi.
Eklem problemleri ve bruksizm üzerine çocuklarda yaptıkları araştırmayla ilgili bilgi veren Uysal, şöyle konuştu:
"7-19 yaş arasındaki 965 çocukta yaptığımız araştırmada çocukların yaklaşık yüzde 13'ünde şiddetli derecede diş sıkma problemi tespit ettik. Araştırmaya konulan olan çocuklardan 472'si kız, 473'ü erkek bireydi. Bu rahatsızlık kız ve erkek çocuklarda yaygın görülüyor. Çenenin geride, ileride olması ya da normal kapanışındaki farklığının bu sorunla bir ilgisinin olmadığını gördük. Bu da bize diş sıkmanın altında ağırlıklı olarak psikolojik etkenlerin yattığını düşündürüyor.
Çocuklardaki sınav, okul stresi, huzursuz bir aile ortamı, belki bir kıskançlık, çeşitli sorunlar buna neden olabiliyor."
- Çocukların diş hekimi korkusu
Diş hekimi korkusunun da yaygın olarak görüldüğünü, bunun temelinde ise "küçük yaşta yaşanan kötü bir hekim tecrübesi" bulunduğunu vurgulayan Uysal, özellikle çocukların psikolojisine büyük önem verdiklerini ifade etti.
Küçük yaşta karşılaşılan bu sorunun gelecekte diş fırçalamama ve diş bakımsızlığına dolayısıyla diş kayıplarına yol açabileceğini kaydeden Uysal, tedavilerde çocuklara daha farklı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği, çizgi film izletilerek basit diş tedavileri yapılmasının diş hekimine gelişleri kolaylaştıracağını savundu.