Okul fobisi olan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız?

Güncelleme Tarihi:

Okul fobisi olan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 16:25

Okulu reddeden çocuklara yaklaşım konusunda ebeveynlere düşen görevler...

Haberin Devamı

Okul korkusu olarak da adlandırılan okul fobisi, çocuğun okula gitmek istememesi veya okulu reddetmesi olarak tanımlanır. Bu durum okullar açıldığında özellikle ilkokula başlayan çocuklarda sıklıkla görülür. Okul fobisi yaşayan çocuklarda bu duruma karanlık korkusu, yalnız kalma korkusu gibi korkular da eşlik edebilir.

OKUL FOBİSİNİN NEDENLERİ

Okul fobisine neden olan durumların başında “aşırı koruyucu aile tutumları” gelir. Bu durumu yaşayan çocukların ailelerinde daha önceki yıllarda çocuklarını aşırı koruyup kolladığı, özen içinde büyüttükleri, üzerine titredikleri görülmektedir. Bu tür aileler çocuklarının her isteklerini daima yerine getirir, bir dediğini iki etmezler.

Aşırı koruyucu davranan ailelerin çocukları hal böyle olunca anne ve babalarına bağımlı hale gelirler. Dolayısıyla okula başladıkları dönemde ailelerinden ayrı kalma korkusu yaşarlar. Duruma ağlama nöbetleri ve hırçınlık eşlik eder, korkularını bu şekilde gösterirler.
Okulda başarılı olamama ve arkadaşlarıyla kaynaşamama korkusu da okul fobisine neden olabilir. Bu tür durumlarda çocukla konuşulmalı, endişelerinin yersiz olduğuna dair çocuğa bilgiler verilmelidir. Konuyla ilgili gerekirse bir uzmandan destek de alınabilir.

Haberin Devamı

Okul fobisi olan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız

OKUL FOBİSİ OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM

Pedagog Dr. Melda Alantar, okul fobisi olan ve okulu reddeden çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi:

  1. Okulu reddeden çocukların anne babalarının aşırı koruyucu bir tutum sergiledikleri dikkati çeker. Bu nedenle yetişkinler, çocuğun güçlü yönlerini fark etmeli ve ona bu özelliklerini kullanması için destek olmalıdır.
  2. Anne babanın en önemli görevlerinden biri de çocuklarına bağımsızlığa ulaşmalarında yardımcı ve yol gösterici olmaktır. Anaokuluna ilk kez giden çocuğun ailesi ayrılık sahnesini kısa tutmalı, onu sevdiğini söyleyip okulda mutlu ve güvende olduğunu belirtmeli ve gün sonunda onu gelip alacaklarını belirtmelidir.
  3. Yeni bir eğitim kurumuna başlayan çocuğa okul açılmadan ortamı tanıtmak; okul bina, bahçe ve sınıfını göstermek gerekir. Ayrıca sınıf/branş öğretmenleri ve arkadaşlarıyla tanışmasını sağlamak uyum sağlamasını kolaylaştırabilir.
  4. Özellikle lise döneminde okul seçiminde çocuğun görüşü alınmalı, ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurulmalıdır.
  5. Okul açılmadan önce yapılan alışverişlerde çocuğun da bulunması, gerekli malzemelerin alınmasında öğrenciye seçim yapma hakkının tanınması onun süreç içinde etkin olarak yer almasına neden olacaktır.
  6. Aile, öğrenmenin ve okulun önemli olduğunu okul fobisi yaşayan çocuğa belirtmelidir. Okulun açılış törenine aile bireylerinin de katılması çocuğu rahatlatabilir.
  7. Öğrenci; baş ve karın ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle okula gitmeyi reddediyorsa, öncelikle çocuk hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Eğer okula gitmesini engelleyen tıbbi bir rahatsızlık yoksa çocuk okula devam etmelidir. Semptomların fiziksel bir rahatsızlık yerine okuldan kaçınmaya bağlı olduğunu gösteren bazı işaretler şunlardır: Semptomların sıklıkla okul günlerinde ortaya çıkması, hafta sonları ya da tatil dönemlerinde görülmemesi vb.
  8. Anne baba sabırlı davranmalı, anlayış göstererek okul fobisi olan çocukla konuşmalı ve okula gitmeyi neden reddettiğini araştırmalıdır. Öğrenci sınav endişesi, arkadaşlarının kendisiyle alay etmesi gibi belirgin bir sorundan söz ediyorsa aile ivedilikle öğretmen ve okul psikoloğu ile konuşarak sorunu çözebilmek için birlikte uygun bir plan geliştirmelidir. 

OKUL KORKUSU SİZİ DE KORKUTMASIN!

BAKMADAN GEÇME!