Çağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalTeknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimBazı video oyunlarının çocukları şiddete yönlendirdiği uzun yıllardır dillendirilen bir iddia. Ne yazık ki bu iddiayı güçlendiren olaylar da yaşıyoruz. Ancak Oxford Üniversitesi’nin bir araştırması video oyunu oynayan kişilerin oynamayanlara göre kendilerini daha iyi hissettiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar oyuncak seçer gibi oyunlarda da yaş aralığına dikkat edilmesi gerektiği fikrinde... Doğru oyun çocuğun gelişimine katkı sağlar. Ayrıca büyüklere de yarar.
#GazetehaberleriBireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanımı açısından çocukluk yılları kritik bir öneme sahiptir. Bu dönemde çocuğun sağlıklı ve uygun bir öğrenme ortamına sahip olması, hem psikolojik hem de sosyal açıdan çok önemlidir. Çocukluk çağında saldırganlık gibi bazı olumsuz davranışlar ortaya çıkabilmektedir. Bu olumsuz davranışlar çeşitli mekanlarda ve çeşitli olaylar karşısında sergilenebilir ve hem çocuğun kendisini hem de yakın çevresini zora sokabilir.
#Çocuklarda ÖfkeGünümüz modern toplumunda ebeveynler, çocuklarının sağlıklı olarak ne yiyeceğinden nasıl bir eğitim alacağına; ne giyeceğinden, nelerle oynayacağına kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmektedir. İyi bir anne baba olmak için hamilelik sürecinden itibaren kitaplar okumaya, araştırmalar yapmaya başlamaktadırlar. Bunların yanı sıra çocuklarıyla etkili iletişim kurmaya özen göstermekte ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlamaktadırlar. Fakat atladıkları ufak bir nokta vardır: Çocuklar anne ve babalarını gözlemleyerek öğrenir hayatı.
#AileUzmanlar, televizyonlardan yansıyacak savaş görüntülerinin, çocukların psikolojik yapılarını önemli ölçüde zedeleyeceğini belirterek, ABD'nin Irak'a yönelik başlattığı harekatla birlikte yoğunlaşan savaş görüntü ve haberlerinin, çocukların beyinlerinde kalıcı izler bırakabileceğini söylediler.
Okulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran ZorbalığıSon dönemde oldukça yaygınlaşan ‘toksik’ sözcüğü birçok alanda karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de ‘toksik ebeveynlik’ kavramı. Ebeveynler çocukları için en iyisini isteseler bile bazen fazla kontrolcü olabiliyoruz. İşte o zaman da toksik ebeveyne dönüşüyoruz.
#Gizem CoşkunardaEbeveynlerinizden birinin diğerini aldattığını öğrenseniz ne yaparsınız? Böyle bir durumda verilecek tepkiler kişiden kişiye değişse de ailenin her bireyinin zor anlar yaşayacağı kesin. Evliliğinde böyle bir durum yaşayan ebeveynler ve yetişkin çocuklarla konuştuk, olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiklerini dinledik...
#AldatmaEğitim sistemi içinde ilkokul yılları öğrencilerin hem toplumsal rollerini benimsemeleri hem de daha sonraki eğitim ortamlarına hazırlanmaları yönünden temel bir basamak. Peki ama ilkokula başlamak acaba çocuklar için ne anlam ifade eder? Birçok çocuk için okul; daha önce hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevre demek. İlk toplumsallaştırma kurumu olarak okul, eğitim ve öğretim sürecinde iki temel işleve sahip. Bunlardan biri uyum, diğeri ise bilgilendirme.
#Konuk YazarAnne babanızın yıllardır mutlu mesut yaşadığını düşünürken bir gün ikisinden birinin diğerini aldattığını öğrenseniz ne yaparsınız? Aldatan ebeveyninizden hesap sorup her şeyi aldatılan ebeveyninize anlatır mısınız? Yoksa "Benim yüzümden boşanmasınlar" diye düşünüp hiçbir şey olmamış gibi sessiz mi kalırsınız? Böyle bir durumda verilecek tepkiler kişiden kişiye değişse de ailenin her bireyinin zor anlar yaşayacağı kesin. Bir Sorudan Fazlası serimizde bu durumları yaşayan ebeveynler ve yetişkin çocuklarla konuştuk, olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiklerini dinledik...
#AldatmaEn genel tanımıyla sorumluluk, bireyin kendisine ait bir işi, görevi yerine getirmesi olarak belirtilebilir. Sorumluluk her yaşta yerine getirilmesi gereken bir iş ve bunlar yaşlara göre farklılık gösterir. Sorumluluk hem hissedilmesi gereken bir duygu, hem de gösterilmesi gereken bir davranış. Her yaştaki insanlardan gelişim görevlerine bağlı olarak sorumluluk duygusu ve davranışları beklenir. Sorumluluk duygusunun kazandırılmasında çocukluk dönemi kritik dönem olarak değerlendirilebilir.
#Konuk YazarGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarÇocuklardaki takıntı erken yaşta kendini belirli durumlar ile gösterebilmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk olarak da bilinen takıntı bilişsel davranışsal tedavi ile kısa sürede düzelir. Bu bakımdan çocuklar için bu durumu daha kolay hale getirmek için belirli durumları gerçekleştirmek de gerekebilir. Çocuklardaki takıntının sebeplerini ve obsesif kompulsif bozukluğun nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ayrıntıları ile derledik.
#Çocukİnsanlığın var oluşundan beri iyi insan yetiştirme kavramının da var olduğu söylenebilir. Ancak insanlık olarak bu konuda pek de başarılı olduğumuz sözlenemez. Dünya üzerinde sosyal, ekonomik, siyasal, teknolojik vb. ne kadar problem varsa bunların çoğunda insan faktörü vardır.
#Konuk Yazar