Çocuklarda takıntı obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda takıntı obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 20:51

Çocuklardaki takıntı erken yaşta kendini belirli durumlar ile gösterebilmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk olarak da bilinen takıntı bilişsel davranışsal tedavi ile kısa sürede düzelir. Bu bakımdan çocuklar için bu durumu daha kolay hale getirmek için belirli durumları gerçekleştirmek de gerekebilir. Çocuklardaki takıntının sebeplerini ve obsesif kompulsif bozukluğun nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Çocuklarda takıntı çeşitli olaylar ya da durumlar sonrasında meydana çıkabilir. Bu durumda yaygın olarak görülen davranışlar temizlik, kontrol etme, din, simetri, nesneleri sayma ya da düzen yapma takıntıları olabilir.

Çocuklarda Takıntı Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk, halk arasında takıntı olarak bilinen bir durumdur. Bu durumun çocuklarda görülmesi farklı birçok sebep ile olabilir. Çocuklarda kaygı, istemsiz ya da tekrarlayıcı davranışlar olarak kendini göstermesi mümkündür. Çocuk, kendinde bu durumun yarattığı kaygı, huzursuzluk ya da iğrenme duygusunu aza indirmek için farklı bazı davranışlar geliştirebilir.

Örneğin çocuğun pis olan bir yere dokunduğunda sürekli ellerini yıkama davranışı kendinde değiştiremediği bir davranış için geliştirdiği bir çözüm yoludur. Obsesif bir davranış ile baş edemeyen bir çocuk bu durumdan kaçarak da çözüm yolu bulabilir. Örneğin pis yerlere dokunmadan edemeyen bir çocuk dışarı çıkmamayı tercih ederek farklı pis alanlara dokunmaktan kaçabilir. Çocukluk döneminde yaşanabilecek Obsesif Kompulsif bozukluk davranışları şunlardır:

Kirlilik - kirlenme

Simetri

Din

Cinsel

Saklama - biriktirme

Sıralama - düzenleme

Nesneleri sayma

Kontrol etme

Tekrarlayan davranışlar

Temizlik

Saldırganlık

Haberin Devamı

Nasıl Tedavi Edilir?

En etkili tedavi yöntemlerinden biri bilişsel davranışçı tedavi yöntemidir. Bu tedavide çocuklardan kendilerine rahatsızlık veren davranışların puanlandırılması ve önem sırasına koyulması istenir. Sonrasında kendilerini bu davranışlara maruz bırakmaları istenir. Bu davranışlar sonucunda normalde verdikleri tepkileri vermeleri istenir. Terapiye ek olarak evde yapmaları için de bazı uygulamalar istenebilir. Tedavi süresinde aynı davranışlara aynı tepkiyi veren çocuklarda bir süre sonra bu davranışı fark etme ve düzeltme isteği ortaya çıkar. İlaç ile tedaviden daha etkili olduğu kanıtlanmış olan bilişsel davranışsal terapi çocukların kendi farkındalıkları ile sonuçlandığı için daha etkili ve kesin yöntem olarak görülür. Bir diğer tedavi yolu ise ilaçla tedavidir. Belirtilerin yoğunluğu ya da şiddetine göre çocuklara SSRI grubu ilaçlar verilir. İlaçların bırakılması durumunda tekrar okb'nin nüksetmesi mümkün olduğu için ilaçlı tedavi çoğu zaman tercih edilmez.

Haberin Devamı

Çocuklardaki Obsesif Kompulsif Bozuklukta Ebeveynler Neler Yapmalı?

Ebeveynlerin bu durumda asla çocuklarını eleştirmemeleri ve yargılamamaları gerekir. Bu durum çocukların kendi içlerine kapanmalarına ve asosyal olmalarına yol açacağı için ebeveynlerin bu süreçte çocuklarına yanlarında olduğunu hissettirmeleri gerekir. Çocuklar rahatlamak ve bir şeyleri anlamlandırmak için bu süreçte sorular sorabilir. Bu sorulara mutlaka istediği cevapları vermeleri ve ayrıntılı bir şekilde her şeyi anlatmalısınız. Anne babaların bu süreçte çocuklarına psikolojik sorunları zaman zaman herkesin yaşayabileceğini ve bunun da normal olduğunu anlatarak kabul ettirmeleri önemlidir.

Haberin Devamı

Çocuğun içine kapanması ve herkesten kendini soyutlaması bu durumda istenecek son şeylerden biridir. Özellikle bir psikolog ile çalışan anne babaların mutlaka çocuklarından sonra kendilerinin de psikolog ile görüşmesi ve bu doğrultuda bir yol izlemesi gerekir. Çocukluk döneminde ortaya çıkan obsesif kompulsif bozukluk çabuk atlatılabileceği için süreci doğru ve emin adımlar ile atlatmak önem taşır. İleriki dönemlerde çocuğunuzun tekrar aynı rahatsızlığı yaşamaması için tedaviyi tamamlamasını ve süreci doğru yönetebilmesini sağlamak gerekir. Bu sayede obsesif kompulsif bozukluk tedavi edilmiş ve bir daha rastlanmayacak bir sorun haline gelir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!