çin tuzu haberleri sayfasında çin tuzu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 298 çin tuzu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuÇin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanDoyma hissini baskılayan, epilepsiden obeziteye kadar hastalıklara davetiye çıkaran ‘Çin tuzu’nun (MSG) yasaklanması için MHP, Meclis’e yasa teklifi verdi. Bir çeşit kimyasal ürün olan ve ‘Çin tuzu’ olarak bilinen bu maddenin sadece kapalı gıdalarda değil, balıktan patates kızartmasına kadar gıda maddelerinde tat verici olarak kullanıldığı ifade edildi.
#GazetehaberleriÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuREÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkMelis her ne kadar organikçileri dolaşsa, evde enginar cipsleri hazırlasa da ikizler okula ilk başladığında kendini paketli gıda çukurunda buldu. Gizem ise bu konuda kendine kızgın, kızını koruyamadığını düşünüyor. Çocukları paketli gıdalardan uzak tutmak için yasak koymak sürdürülebilir değil. Bunun yerine onlara paket içeriğini okumayı öğretmek iyi bir yol olabilir...
#GıdaÇin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanSabah yorgun uyanıyor, gün boyu halsizliğiniz devam ediyorsa, unutkanlığınız varsa ve kendinizi stres altında hissediyorsanız, sebepsiz yere kilo alıyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü, vücudunuzda toksik ve artık maddeler birikmiş olabilir. Vücutta çoğalan bu toksik maddeler, günlük hayatınızı olumsuz etkilemenin yanı sıra nörolojik rahatsızlıklardan kısırlığa, obeziteden romatizmal hastalıklara kadar birçok ciddi sağlık sorununun oluşmasının nedenleri arasında da gösterilmektedir.
#ZencefilYapılan araştırmalar, tarımda kullanılan böcek ilaçlarının meyve ve sebzelerin içeriğine geçtiğini ve toksik etkiler yaratarak, insan sağlığına ciddi zarar verdiğini gösteriyor. Elma, çilek, patates, ıspanak, şeftali, kiraz, üzüm ve domates ise yüzeyinde en fazla böcek ilacı içeren gıdalar olarak dikkat çekiyor.
#MutfakSağlıklı yaşamaya özen gösteriyorsunuz. Organik sebze/meyve tüketiyorsunuz. Tarım ilaçlarına maruz kalmamış ürünler tercih ediyorsunuz. İçeriğinde tatlandırıcı olmayan, glikoz şurubu, fruktoz şurubu olmayan yiyecek içecekler seçiyorsunuz. Hatta yiyeceklerinizi tüketmeden önce alkali suda 10-15 dakika bekletiyorsunuz. Yine de ihmal ettikleriniz olabilir. Aman dikkat!
#TatlandırıcıYiyeceklere tat vermesi için eklenen ve Türkiye'de Çin tuzu olarak bilinen MSG maddesi, Milliyetçi Hareket Partisi'nin TBMM'de yasaklanması yönünde teklif vermesiyle Türkiye'nin gündemine oturdu. Peki MSG ile yapay olarak elde edilen umami tadının doğal kaynakları hangi yiyecekler? İşte cevabı...
#Umami NedirÇin tuzu yarattığı insan vücudunda olumsuz etki dolayısıyla uzmanlar tarafından tehdit olarak görülen maddeler arasında tutuluyor. Asıl adı 'Mono Sodyum Glutamat' (MSG) olan Çin tuzu, tat verici gıda katkı maddesidir. Yemeklere lezzet veren Çin tuzu için sinir sistemini bozma ve vücutta iltihabi reaksiyona neden olabilme durumunun söz konusu olabileceği dolayısıyla dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor. İşte, Çin tuzu hakkında Osman Müftüoğlu'nun açıklamaları
#Çin Tuzu NedirDoyma hissini baskılayan, epilepsiden obeziteye kadar hastalıklara davetiye çıkaran ‘Çin tuzu’nun (MSG) yasaklanması için MHP, Meclis’e yasa teklifi verdi. Bir çeşit kimyasal ürün olan ve ‘Çin tuzu’ olarak bilinen bu maddenin sadece kapalı gıdalarda değil, balıktan patates kızartmasına kadar gıda maddelerinde tat verici olarak kullanıldığı ifade edildi.
#GazetehaberleriArtan sıcaklık ve nem, klimalı ortamlar özellikle yaz aylarında migren ataklarında artışa sebep olabilir. Baş ağrılarının ortaya çıkışında çeşitli etmenler ve bazı besinlerin de etkili olduğu bilinir. Ağrılar, saatlerce hatta günlerce sürebilir. Yeme düzeni ve yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler migren ataklarının ve ağrının azalmasında işe yarayabilir.
#Migren AtaklarıYiyeceklerde artan koruyucu ve katkı maddeleri kullanımı konusunda anne ve babaları uyaran Prof. Dr. Mustafa Tayar; günümüzde çocukların süt, yumurta, polen gibi klasik alerjilerin yanında cips, salam, sucuk, hazır çorba gibi yiyeceklerde bulunan katkı maddelerine karşı da alerjik tepki verdiğini belirtti.
#Gdo