Dana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#Sakatatİstanbul Havalimanı artık kabına sığmıyor. Koridorlarında yolculardan adım atarken boşluk yok denecek kadar az. 2019 yılında yolcu sayısı 52 milyon 748 bin, 2023 yılına 76 milyon 525 bin oldu. 2024 hedefi ise 85 milyon yolcunun üzerinde. Bana göre bir talihsizlik olmazsa 90 milyona yaklaşabilir. 2024 ve sonrası İstanbul Havalimanı için çok yoğun olacak. Büyüme hızı zorunlu olarak artacak. Yeni yatırımlar birbirini kovalayacak. Sanırım gelecek 5 yıl içinde dünyanın birçok büyük havalimanına kafa tutacak.
#İGASöz konusu olan gençlerse o zaman akan sular duruyor benim için. Bayılıyorum onların o amatör heyecanına, farklı bakış açılarına ve öğrenme heveslerine... İşte geçen hafta da son zamanlarda benim için büyük bir anlam ifade eden önemli bir yarışmanın jürisindeydim. 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması... Önemli çünkü ilk yılında da jüri üyesiydim ve bu yıl ikincisinde kaydedilen aşama beni gerçekten çok mutlu etti.
#Yemek YarışmasıGEÇTİĞİMİZ pazar günü, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda bu yıl 6’ncısı düzenlenen İzmir’in ilk ve tek gastronomi festivali İzmir GastroFest’e katıldım.2018’de ‘Göç Mutfağı’, 2019’da ‘Pazarlar’, 2020’de ‘Yemek ve İletişim’, 2021’de ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’, 2022’de ‘Geleceğe Miras: Tatlı ve Tuzlu Su Kaynaklarımız’ temalarıyla gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki konusu ise ‘Değişimin Öncüleri: Şefler ve Gıdanın Geleceği’ idi.Organizasyon kapsamında gıdanın geleceğine ilişkin üretimden tüketime uzanan tüm süreçler ve neler yapılması gerektiği konunun uzmanları ve fikir önderleriyle masaya yatırıldı.
#114 yaşındayken bir otelde bulaşıkçı olarak işe başlamış, mutfağa hevesini gören ustaları onu tezgâhın başına almış. Azimle çalışırken şef Şemsa Denizsel’le yolları kesişmiş, ondan malzemeyi korkmadan kullanmayı, farklı lezzet katmanları oluşturmayı öğrenmiş. 24 yaşındaki Ulaş Durmaz bugün Yeniköy’deki The Red Balloon’un şefi... Burası, semtin en güçlü müdavim mekânlarından biri olacağa benziyor.
#The Red Balloon8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 6 ünlü kadın şef, Hodan Restaurant ve Food in Life dergisi işbirliğiyle ‘Kadın Şeflerin Dayanışma Yemeği’ adlı bir etkinlik düzenledi. Yemekte afet bölgesindeki kadınlara gönderilmek üzere 180 bin lira gelir elde edildi.
#Savaş ÖzbeyÖzellikle cumartesi ve pazarın vazgeçilmezi olan brunch için birçok mekân özel menü hazırlıyor. Aralarında ekmeğinin kokusuyla baştan çıkaran da var, manzarasıyla etkileyen de, açık büfesinin zenginliğiyle önce gözümüzü doyuran da... Jürimize favorilerini sorduk.
#En İyi Brunch MekânlarıKimi ineklerin gübresinden biyogaz üretiyor ve bu şekilde çiftliğinin yakıt ihtiyacını karşılıyor, kimi daha önce çöp arıtma tesisi olan bir araziyi lavanta bahçesine dönüştürmüş. Kendi imkânlarıyla üretim yapan beş kadının hikâyesini anlattığımız ‘İşte Kadınlar’ belgeseli, gurur duyduğum bir iş... Hayatım boyunca kadın üreticiye ve istihdamına destek vermeye çalıştım. İstanbul’da açacağım yeni restoranımda da kadın şeflere ve üreticilere öncelik vereceğiz. Pozitif ayrımcılık diyenler olacaktır. Kadın haklarına ve işgücüne desteğin bu kadar sıkıntılı olduğu bir ortamda, bu konuda pozitif ayrımcı olmaktan şeref duyarım.
#KadınYemek eleştirmeni Vedat Milor, sekiz bölümlük yeni bir YouTube programına başladı. ‘Geleneksel mi Modern mi?’ adlı programda baklava, tarhana, kuru fasulye ve içliköfte dahil, Türk mutfağının çok sevilen sekiz ürününün hikâyesini, bu lezzetlerin hem geleneksel hem de modernleştirilmiş versiyonlarını görüyoruz. Milor “Ustalarımız değer görmeyince geleneksel yemeklerimiz kayboluyor. Geleneği yaşatmanın tek yolu, o yemekleri günümüze adapte etmek... Elbette özünden kaybetmeden… Bu konuya kafa yordum, kendimde bir misyon gördüm” diyor.
#Vedat MilorArtık kışın da tükettiğimiz bir ürün olsa da özellikle bu mevsimde sıcaklarla baş etmenin en leziz yolu, güzel bir dondurma... Bu hafta şefler, gastronomi ve seyahat yazarlarından oluşan jürimize en sevdikleri dondurmacıları sorduk. Listemizde sade ve çikolatalı gibi klasiklerin yanı sıra özel tatlar da var.
#GazetehaberleriPandemi başladıktan sonra ilk kez bir bayramda sevdiklerimizle bir araya gelebileceğiz. Bu sıcak yaz günlerinde sevdiklerinize Osmanlı mutfağından bize miras kalan buz gibi şerbetler ikram edebilirsiniz. Ünlü şeflerden çeşit çeşit reçeteler, ferahlatan lezzetler aldık.
#Gazetehaberleri