Düzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve check-up yaptırmak, birtakım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Check - Up Uzmanı Dr. Hüseyin Çetinalp, Check Up ve düzenli sağlık kontrolünün sağladı faydalar hakkında açıklamalarda bulundu.
#Check-UpEvde yapılan check up’ın hem hasta hem de hekim için büyük avantaj yaratarak bir hastalık söz konusu olduğunda hekime erken teşhis ve tedavi olanağı sunacağını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfiye Derya İnal, 9 soruda evde nasıl check-up yapılacağını anlattı.
#Evde Check-UpŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikÖnemli ve tehdit edici sağlık sorunlarından biri displazi olarak öne çıkar. Özellikle öülmcül bazı hastalıkların habercisi olarak ön plana çıktığını söylemek mümkün. Peki, Displazi nedir? Nasıl anlaşılır? Displazi tanısı ve tedavi yöntemleri üzerine detayları derledik.
#DisplaziTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkMuş’ta yaşayan Serhat Akın, kök hücre bağışı için Türk Kızılay’a başvurdu. Kök hücre nakli öncesi yapılan sağlık taramasında Akın’ın lenf kanseri olduğu tespit edildi. Akın, hastalığı nedeniyle kök hücre bağışı yapamadı ama erken teşhis sayesinde kanseri yendi. Kocaeli’nde yaşayan Sevcan-Muhammed Kutluğ çifti ise aynı sene içinde iki hastaya kök hücre bağışı yaptı.
#Kan BağışıDiyabet (şeker hastalığı) ve obezite (şişmanlık) insan sağlığını ve dolayısıyla toplumları olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin etmiş, ancak 2030 yılı için tahmin edilen bu rakam 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ülkemizdeki her üç yetişkinden ikisinin kilolu veya obez olduğunu ortaya koymuştur.
#Şeker HastalığıCep telefonlarına yollanan mesajlara kananların hayatı kararıyor. Yaptırmadığı check-up ücretini ödemediği gerekçesiyle ‘haciz işlemi numarasıyla’ vatandaştan para talep edenlere aldanan yüzlerce vatandaş var. Geçmiş yıllarda aldığı kredilerin sigorta bedelinin iade edileceğini düşünenlerin banka hesapları boşaltılıyor. Kredi kartları son limitine kadar kullanılıyor.
#YazarlarBazı genomik testler bağışıklık sistemi, bazıları kalp sağlığı hakkında bilgi verirken kimisi detoks sistemi bir diğeri ise kemik dokusunun geleceği hakkında fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Hepsi muhtemel genetik riskleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı oluyor.
#Osman MüftüoğluAni değişen hava sıcaklıklarına uyum sağlayamayan ve strese giren vücut, tiroid hastalıklarına daha açık hale geliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket: “Tiroid hastalıkları en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcak-soğuk hava değişimleri bu duruma zemin hazırlayan en önemli nedenlerden biridir.”
#Mevsim Geçişlerinde HastalıklarGeçenlerde Twitter’dan bir direkt mesaj aldım “Kitabımı okur musunuz?” diye... Baktım altındaki imza Ali Elmalı; kitabın ismi de ilginç: “Allah’ın bilinmeyen isimleri El- Gayb”... Neden olmasın dedim ama ben kitabı beklerken yazarı da çat kapı birlikte geldi. Adam kitabını birinci elden tanıtıyor sizin anlayacağınız...
Güzin Yüksel, bebeğinin akondroplazili ya da bilinen adıyla cüce olduğunu öğrendiğinde 30 haftalık hamileydi. Doktorunun çizdiği karamsar tablo ve gördüğü baskıya rağmen bebeğini doğurmayı tercih etti. Ali Gökay şimdi 5 yaşında. Annesi Güzin Yüksel (44) savaşçı oğluyla gurur duyuyor.
Fazla kilolarınız yüzünden haber olsanız, hatta patronunuz “Zayıfla yoksa işten atacağım” dese ne yaparsınız? 18 yıldır THY’de kabin amiri olarak görev yapan İzzet Levi ve 21 arkadaşı kiminin faşizan bulduğu, kiminin hak verdiği bu uygulamaya iki ay önce maruz kaldı.
Kanal D’nin ilgiyle izlenen sağlık programı “Doktorum”, kısa bir aranın ardından yenilenmiş içeriğiyle izleyici karşısına çıktı. Sunucular Dr. Altuğ Kolankaya ve Zahide Yetiş’e programdaki yenilikleri sorduk, müjdeli bir haber aldık: “Otobüslerimiz hazırlanıyor. Çok yakında sokaklarda halkımıza göz taraması ve check-up hizmeti sunacağız.”
Muzaffer Kuşhan hakkında ne düşünüyor olursanız olun ama hakkını verin. Bu kampta kilo veriliyor. Ben bir gün 500 gr, bir gün 600 gr vere vere gittim. Zamanım olsaydı daha da fazla kalmayı isterdim. Ayrılırken ayaklarım geri geri gidiyor, hele orman yürüyüşüne bittim. Beni en etkileyen şeydi. Sevgilim bana bir orman alır mı acaba? Sonra disiplin, onu da sevdim. Demek ben disiplin severmişim, demek ki ben toplu halde kilo verebilirmişim!
Kadınların jinekolojik muayene korkusu ve ihmali, birçok sağlık sorununun geç yakalanmasına yol açıyor. Sadece bu nedenle yıllarca doktora gitmeyen kadınların sayısı azımsanmayacak kadar çok. İyi eğitimli veya kariyer sahibi olmak bile bu korkuyla başetmek, muayene masasına gerilmeden çıkmak için yetmeyebiliyor. Oysa jinekolojik muayeneyle kanserden kısırlığa birçok ciddi hastalığın erken dönemde teşhisi mümkün.