Güncelleme Tarihi:
Ölümcül bir etki yaratabilecek olan hastalıklar içerisinde displazi geliyor. Özellikle bunu belirtileri ile beraber tanısı ve tedavi yöntemleri merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Dokular ve hücreler üzerinde öne çıkmasının yanı sıra, ölümcül hastalıkların habercisi olarak da ifade edilir.
Bir dokuyu oluşturan hücrelerde kanser öncüsü olarak öne çıkan anormal hücrelerin varlığı displazi olarak bilinir. Diğer bir ifadeyle kanserin belirtisi olarak da öne çıktığını söylemek mümkün. Genel olarak ise skuamöz epitel hücreler de gözlemlenen bir olgunlaşma bozukluğu olarak bilinir. Zaman içerisinde dokuları meydana gelir getiren hücreler üzerinden düşmanca tavır takınan hücreler olarak da değerlendirilir. Böylece ilerleyen seviyelerde kanser türlerini yol açabilecek ciddi sorunlar açık ortaya çıkarır. Bu açıdan zamanında tetkik ve teşhisler ile beraber tedavi yöntemlerinin ele alınması gerektiği önemli rahatsızlıklar içerisinde yer alıyor.
Displazi Nasıl Anlaşılır?
Vücut içerisinde çeşitli faktörler doğrultusunda hücrelerin ciddi anlamda artışı displazi olarak ifade edilir. Bu doğrultuda bölünme esnasında ihtiyaç duydukları kaynağı daha fazla üreten hücreler, zamanda çok daha büyük bir noktaya ulaşır. Bu da ne yazık ki zaman içerisinde kanserli hücrelerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu bağlamda belli başlı bazı belirtiler ile beraber displazi anlaşılır.
- Normal hücre ile displastik gücü arasındaki büyüklük farkları belirgindir.
- Bu hücrelerin epitel katmanları kanserleşme noktasında bozulmuştur.
- Çekirdek ve çekirdekçik displastik sorununa göre büyümüştür.
- Çekirdeğin sınırları düzensiz hale gelir.
Genel çerçevede bu ve benzeri belirtiler ile birlikte displazi problemi ortaya çıkar. O yüzden mutlaka bir uzman doktor kontrolünde biz düzenli check-up ile beraber bu anlaşılır. Çünkü kendini hemen belli etmeyen ve zaman içinde ve hatta yıllar içerisinde ortaya çıkan bir durum olduğunu söylemek mümkün.
Displazi Tanısı
Uzman doktor kontrolünde ele alınan bazı yöntemler ile beraber displazi tanısı gerçekleşir. Gırtlak lezyonundan alınan biyopsi ile beraber bu işlemin yapıldığı söylemek mümkün. Bu doğrultuda patoloji hekimi tarafından yapılan inceleme ile beraber bu durum ortaya çıkarılır. Ele alınan bu yöntem yücelerin kansere doğru giden bir aşamaları şeklinde değerlendirilir. Özellikle mukoza ismi ile verilen bilinen örtücü tabaka hücrelerinin değişikliği Bu doğrultuda ortaya çıkarılır. Sonuç olarak teşhis ve teknik ile beraber tanı anlaşılır. Daha sonra ele alınacak olan tedavi yöntemleri ile beraber tedbirler söz konusudur. Mutlaka özel bir çalışma ve aşama ile beraber bu tanının ortaya çıkarılması gerekir. Bütün ile uzman bir doktor eşliğinde patoloji ekimi kapsamında tanı oluşturulur.
Displazi Tedavi Yöntemleri
Özellikle söz konusu orta derece displazi olduğu zaman tedavi yöntemleri belli başlı yapılar üzerinden ön plana çıkıyor. Ele alınan tetkik ve teşhis ile birlikte öne çıkan tedavi yöntemleri doğrultusunda, Uzman Doktor kontrolünde aşamalı şekilde farklı seçenekler değerlendirilir.
- Bölge dondurulma işlemi yapılır.
- Kontörle yakma işlemi üzerinden hücreler ortadan kaldırılır.
- Aynı zamanda lazer tedavi yöntemi ile zararlı hücreler yok edilir.
- Elektro cerrahi yöntem kullanılır. Bu şekilde halka şeklinde bir tel vasıtası ile anormal hücreler kesilmek suretiyle alınır.
Yukarıda verilen bu tedavi yöntemleri hastalığın derecesi ve aşamasına bağlı olarak ele alınır. Aynı zamanda böylesi tedavi yöntemleri için hasta yatış gerekmez. Kurumsal bir hizmet sağlayan klinik bünyesinde profesyonel bir anlayışla ele alınır.