Paylaş
Üniversitede yabancı dil okutmanı Güzin Yüksel’in doktoru hamileliğinin ancak 28’inci haftasında bebekte bir sorun gördü. Kesin tanıysa 30’uncu hafta konabildi. Bebeği akondroplaziliydi (boy kısalığına yol açan kemik gelişim bozukluğu). Doktorun hastalıkla ilgili olabilecek en kötü tabloyu çizmesi Yüksel’de travma etkisi yaptı. Genel cerrah kardeşiyse daha iyimserdi. Hidrosefali, işitme kaybı, felç, geç yürüme ve kas zayıflığı gibi sorunların her akondroplazilide çıkmayacağını anlattı. Yüksel bardağın dolu tarafını görmeyi tercih etti. “Çocuk dışlanır, alay ederler, aldır” baskısını kulak arkası yaptı. Doğuma kadar her gece kâbuslar görse de bebeğini dünyaya getirdi.
DİNİ GÜNDE Mİ YAPTINIZ
Oğlunu kucağına aldığında sıkıntılarını unuttu. ‘Normal olmayan’ bir bebek dünyaya geldiğinde bunun bir ‘ceza’ olduğunu düşünen çok olur... Yüksel tam tersini hissetti, oğlunu bir armağan gibi gördü. En yakınlarından bile gelen, “Kimseye gösterme” telkinlerine aldırmadı. Gizlemedi, eve kapatmadı. Sokakta, “Bu çocuk ne böyle?” diyenlere anlatmaya çalıştı. “Bu çocuk neden küçük, kaç yaşında doğurdunuz, dini bir günde mi yaptınız?” gibi acıtıcı sorulara yılmadan yanıt verdi.
Ali Gökay büyümeye ve aklı ermeye başladığında işler daha da zorlaştı. Ondan küçüklerin daha uzun olduğunu fark etmeye, sorular sormaya başladı. Yüksel, “Ona dürüst davrandık. ‘Bacak ve kolların kısa ama yaşıtlarının yapabileceği her şeyi sen de başarabilirsin’ dedik. Özgüvenli, kendiyle barışık yetiştirdik. Kaygı aşılamadık. Sakınmak yerine cesaretlendirdik. Evde hayatını kolaylaştıracak önlemler aldık. Yetişebileceği kapı kolları taktık, her yere tabureler koyduk, bisikletinin pedallarını yükselttik. Oğlumla doğduğundan beri Almanca konuşuyorum. 3 yaşından beri İngiliz kreşine gidiyor. Piyano hocası bile kısa parmaklarıyla bu kadar iyi çalabildiğine şaşırıyor. Bazı şeyleri yaşıtlarından bile iyi yapıyor” diyor.
AMELİYATTAN KORKMADI
Yüksel ailesi Ali Gökay’ın boyunu uzatabilmek için ameliyat şansını da kullanmak istedi. Aynı ameliyatı yaptıran ailelerle iletişime geçti. Çoğu olumsuz şeyler söyledi, çocukların ameliyattan sonra ağrılar ve hareket kısıtlılığı nedeniyle kendilerine küstüğünü anlattı. Yüksel ailesi yine iyimser düşündü. Ali Gökay’a ameliyatı broşürlerle ve çizerek anlattılar. Ali Gökay “Ameliyat olduktan sonra yürüyemeyecek, bisiklete binemeyecek miyim?” diye sordu. Ailesi dürüst davrandı ve “Evet, bunlar doğru ama sadece belli bir süre için. Canın acıyabilir ama ilaç verecekler ve ağrın fazla olmayacak. Hem sen güçlü ve cesur bir çocuksun, üstesinden gelebilirsin, hep yanında olacağız” dediler. Ali Gökay da hazır olunca, Memorial Hastanesi’nde ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Kocaoğlu boy uzatma ameliyatını yaptı. Ameliyata girdiğinde 88 santimetreydi, boyu 18 santim uzadı. Buna kendi uzaması da eklenince 1 metre 10 santimetreye ulaştı. Bacaklarından sonra sıra kollarını da uzatmaya gelecek.
ARKADAŞLARI ÇOK ŞEY ÖĞRENDİ
Yüksel, “Gökay’da inanılmaz bir özgüven var. Ameliyattan sonra hemen ayaklandı, her şeyi kendi yapmak istiyor. İstanbul’dan döndükten iki gün sonra kreşe başlattım. Ağrı ve enfeksiyonuyla baş edebildi. Tuvalete kendi gidiyor, yemeğini yiyor, elini yıkıyor, tabureyi çekiyor. Oğlumdan öğrendim ki engelleri biz içimize koyuyoruz. Arkadaşları da ondan çok şey öğrendi. Yürütecini unuttuğunda götürüyor, adım attığında alkışlıyorlar. Bacaklarında enfeksiyon olunca onunla üzülüyorlar” diyor.
Güzin Yüksel, dünyanın birçok ülkesinde bu aileler ve çocuklar için dernekler kurulduğunu öğrendi. Almanya’daki dernekle iletişime geçti. Destek ve döküman aldı. Şimdi yaşadığı Antalya’da benzer bir dernek kurmak için kolları sıvadı.
HEDEF BOYU 150 SANTİM
Prof. Dr. Mehmet Kocaoğlu; “Ali Gökay gibi çocuklarda kemiğin uzama kıkırdağı yavaş çalışır ve yaşıtlarına göre daha yavaş uzar. Böylece cücelik oluşur. Bu hastalarda ameliyatlar seanslar şeklinde (her seansta 15-20 santim) planlanır. Erişkinliğe kadar iki-üç kez ameliyat yapılır. Gökay için erişkinlikte 150 santim civarını hedefliyoruz. Kısa kollar da aynı yöntemle uzatılabiliyor. Bazı tip cüceliklerde bacak eğrilikleri de oluşur. Bu eğrilikleri de düzeltiyoruz” diyor.
UZUN LAFIN KISASI
YANLIŞ: HPV’nin aşısı çıktı. Aşılanırsam smear testi yaptırmama gerek kalmaz.
DOĞRU: Aşınız olsa da, doktorunuzun önerdiği periyotlarda smear testi yaptırmanız şart.
SAĞLIĞIM İÇİN
Hakan Öge (Yelkenliyle dünya turu yapan gezgin)
MUTLAKA YAPARIM: Günde muhakkak üç öğün yemek yerim, haftada üç gün spor yaparım, yedi-sekiz saat uyurum, şehir içi ulaşımda mümkün olduğu kadar bisiklet kullanırım.
ASLA YAPMAM: Hiç sigara içmem, çok az içki içerim, sabah ve akşam saatlerinde iki yakayı bağlayan köprüleri kullanmam, bir güne çok fazla program sıkıştırmam.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Check-up
ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Bebekli ailelere başucu kitabı
Çocuk hastalıkları uzmanları Dr. Cengizhan Elmas ile Prof. Dr. Murat Tuncer’in yazdığı ‘Bebeğimi Büyütürken’, bu zorlu süreçte neyi, ne zaman, nasıl yapmalıyım sorularının yanıtını veriyor. Remzi Kitabevi, 25 lira.
TAMAMLAYICI TIP
Menopoza yoga desteği
Cihangir Yoga, menopozdakilere yönelik bir workshop başlatıyor. 14 Mart’ta İstinye, 25 Nisan’daysa Cihangir’deki stüdyoda gerçekleştirilecek. Çalışmaları evde de sürdürebilmek için doküman verilecek. Kişi başı 80 lira. www.cihangiryoga.com
Paylaş