Plajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeKali Beach olarak kaliteli hizmet, fiyat istikrarı, zengin yeme-içme imkanlarıyla öne çıktıklarını belirten Kali Beach’in sahibi Mertcan Uzun, “Çeşme’de sezon kısa ama biz burada ekip olarak her yeni sezona aylarca hazırlanıyoruz, büyük emek sarf ediyoruz” dedi.
#1Alaçatı’nın dünyada sayılı yerlerden biri olduğunu söyleyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, “Çeşme henüz dünya markası değil. Bunu şimdi yapamasak da elbet bir gün yapacağız. Niş projelere imza atıp, turizmi 12 aya yayıp, Çeşme’nin ve Alaçatı’nın kaderini değiştireceğiz” diyor.
#1Tuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru ErkeÇeşme’nin en önemli otellerinden biri olan Ilıca Hotel, kalıplaşmış 5 yıldızlı konseptin dışına çıkarak fark yaratıyor. Anne eli değmiş yemeklerin diyetisyen eşliğinde yenildiği, doğaya dost, kendi sakız ağaçlarını ve sebze-meyvelerini üreten, Çeşme’nin tanıtımı için projelere imza atan bu tesis farklı bir tatil deneyimi sunuyor.
#1‘Havlu heraketi’yle gündeme gelen özel beach’lerdeki şezlong ücretleri el yakarken, Hürriyet halk plajlarındaki ‘tarife'yi araştırdı. Bodrum’da 83 halk plajından 80’inde şezlong ve şemsiye ücreti alınmıyor. Kuşadası’nda da 401 bin 12 metrekarelik plajda ücret talep edilmiyor. Çeşme’deki halk plajlarına giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye 200 TL.
#Halk PlajlarıFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatCHP neden bir türlü iktidar olamıyor. Genel seçimler hüsranla sonuçlandı. Onun üzerine bir kurultay süreci yaşandı. Kılıçdaroğlu ekibinin delege sayısında hayli önde olduğu söyleniyordu. Ancak son bir iki günde dengeler değişti. “Özgür Özel-Ekrem İmamoğlu” kanadı yarışı kazandı. Özgür Özel Genel Başkan seçildi. Perde gerisinde Ekrem İmamoğlu’nun gücü belirleyici faktördü. Kurultay’da “değişim” sloganları seslendirilmişti.
#1Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya var. Ülkenin, batısındaki tüm yollarının birleştiği ve İstanbul’dan sonraki en işlek kavşak... Özellikle de yazın en az 150-200 bin aracın geçtiği söyleniyor. Hatta, “Afyon’a gidilmez Afyon’dan geçilir” diye de bir söz var.
#Eskişehirİzmir Torbalı’da bir İonia şehir devleti Metropolis. Tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle Lonely Planet’ın 2024’ün görülmesi gereken 10 şehrinden biri seçtiği İzmir’in popüler noktaları arasında kaynayıp giden zenginliklerinden sadece biri... 30 yıldır kazılıyor, müthiş eserler çıkarılıyor, binlerce yıllık yapılar ayağa kaldırılıyor. Bir gününüzü ayırıp ziyaret edin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanNEFESLERİN tutulduğu tarih 5 Kasım. CHP Kurultayı’nın en önemli gündem maddesi Genel Başkanlık seçimleri. Ankara ve İzmir Kurultay delegeleri ağırlıklı olarak tercihlerinin Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana olduğunu açıkladı. Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu ekibi ise İstanbul’da ön aldı. CHP’de parti tüzükleri mevcut Genel Başkan’a avantaj sağlamıştır. Bir anlamda “seç beni, seçeyim seni” kuralı, genelde işler.
#12005’ten beri sizinle bu köşede buluşuyoruz. Türkiye’nin her yerinden yüzlerce gece kulübü, restoran, bar, kafe, parti, festival, beach, semt, sokak... Şimdi artık Hiperaktif’i genç arkadaşım Melis Yılmaz’a devrediyorum. Gözüm arkada değil, göreceksiniz boynuz kulağı geçecek. Ve bu 18 yılda sürçü lisan ettiysek affola.
#Savaş ÖzbeyÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulSon yıllarda yeme-içme dünyasının hakkında en çok konuşulan mekânlarından biri MOMO. Mekânın yaratıcısı ve patronu Burak Beşer şimdiye kadar geri planda olmayı tercih etmişti. İlk kez bu röportajda tüm merak edilenlere yanıt veriyor.
#Burak BeşerBritanyalı seyahat yazarı Annabelle Thorpe, geçen ay The Guardian’daki yazısında Antalya’nın en özel köşelerinden Kaş’ı mercek altına aldı. “Neden sürekli Türkiye’nin el değmemiş deniz kıyısındaki Kaş’a dönüyorum” başlıklı yazısında 30 yıldır tatilini geçirdiği kasabanın şaşırtıcı bir şekilde aynı kaldığını iddia etti. Yazarın tespitlerini Kaşlılara sorduk.
#Pınar TahirlerYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiPopüler beach markası Momo’nun kurucusu Burak Beşer’e göre turizm sektörü fiyat eleştirilerini hak etmiyor. Hatta Beşer fiyatların, şu anki rakamların yüzde 50 üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Piyasadaki durgunluğa karşın Momo’da cironun geçen yılın yüzde 267 üzerinde olduğunu söyleyen Beşer, ‘Yoğunluktan mahvolduk’ diyor.
#Burak BeşerŞef Bora Bozankaya, Suadiye’de Kore konseptli yeni bir mekân açtı. Hint restoranı Madhu’s terasa taşındı. Çeşme’deki Fly-Inn içine açılan İOKİ, Doğanay’ın yeni karadutlu içeceği ve bu sene 50 ton ürün toplayan yerli yabanmersini markasıyla yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Gastronomi