Rusya lideri Putin, kendisini kimisinin ‘deli’, kimisinin ‘büyük’ diye andığı Rus Çarı 1’inci Petro ile kıyasladı. ‘Petro, İsveç ile savaşırken kendisinin olanı geri alıyordu’ diyen Putin, bugün Ukrayna’da yaptıkları şeyin de bu olduğunu savundu.
#Vladimir PutinDmitri Medvedev, üniversitedeki ortak hocaları sayesinde tanıştığı Putin ile hiç ayrılmadı. Siyasi kariyerlerini birlikte inşa ettiler. Hep ‘iki numara’ oldu. İşte ‘Vladivostok’tan Lizbon’a kadar büyük Rusya’ açıklamasıyla tekrar gündeme gelen eski devlet başkanı ve eski başbakan Medvedev’in portresi…
#Dmitri MedvedevUkrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya art arda konulan yaptırımlar ve Batı’nın uyguladığı izolasyon, bazı Rus çevrelerinde “Petro bize Avrupa yolunu açmıştı, Putin şimdi o yolu kapattı” eleştirilerine sebep oldu. 43 sene çarlık yapan, kimilerinin ‘Büyük Petro’, kimilerinin de ‘Deli Petro’ dediği I.Petro modernleşmenin anahtarını ‘Batılılaşmak’ olarak görmüş ve buna uygun birçok reformlar yapmıştı. Peki, şimdi Rusya-Avrupa ilişkisi tamamen koptu mu? Büyük Petro bu savaşı görseydi ne derdi? Biz sorduk, tarihçiler cevapladı.
#PutinTarihçi Robert K. Massie ‘Çariçe Katerina’ adlı biyografi eserinde, Rus tarihinde ‘Petro’nun dengi olabilmiş tek insan’ olarak tanımladığı, ilginç öznenin, Katerina’nın hayatına odaklanıyor. Onun adım adım bahtsızlıktan tahta yükselişini ve burada yaptığı işleri, çevresi ve dönemiyle beraber aktarıyor.
#Çariçe KaterinaR. K. Massie, Romanov Hanedanı uzmanı bir tarihçi sıfatıyla Çar Büyük Petro’yu anlatırken, Çarlık Rusya’sı üzerinden Avrupa, Osmanlı ve dünya siyasetine dalışlar yapmamıza da imkân veriyor. Yazarın kitap boyunca daldığı her bir ayrıntı sonuçta Petro ve yaşadığı çağa ustaca bağlanıyor.
#Robert K. Massie“Ölmeden önce mutlaka yapmam gereken şeyler” listemde bir Latin Amerika ülkesinde Dünya Kupası izlemek de var. Daha önce Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da Dünya Kupası izledim. ‘Bir daha her hangi bir Latin Amerika ülkesinde ne zaman Dünya Kupası düzenlenir, o tarihte rahatça seyahat edebilir durumda olabilir miyim?’, bilmiyorum ama böyle bir hayalim var. Arife günü yani 14 Haziran’da futbolseverler için yeni bir heyecan başlıyor. Ama bu sadece futbolseverlerin değil, seyahat severlerin de heyecanlanacağı bir olay olmalı. Çünkü Dünya Kupası maçının oynandığı bir kente yolculuk etmek demek, futbol sevmeseniz de, stadyuma girip maç izlemeseniz de yaşamanız gereken bir deneyim. Değişik ülkelerin renklerinin süslediği cıvıl cıvıl sokaklarda dans eden, tezahürat yapan, içki içen insanların arasına karışıp, o hengameyi yaşamak gerçekten unutamayacağınız bir deneyim. Bu yıl Kupa heyecanı Rusya Federasyonu’nun, Moskova, Kazan, Nijniy Novgorod, Rostov-na-Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soçi, Volgograd, Kaliningrad ve Yekaterinburg kentlerinde yaşanacak. Bu kentler aynı zamanda ilginç gezi destinasyonlarıdır, onu da hatırlatmış olayım...
#Dünya Kupası RusyaUçak krizinin ardından, günlerimiz içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in illaki yer aldığı haberlerle geçiyor. Peki ama kim bu Putin? Ülkesini neden evinden yönetiyor? En çok hangi videolara gülüyor? Danışmanlarını neden soğukta bekletiyor? Ona yakın olmanın göstergesi neden bir buz pisti? Okuduğu son kitapla arasında ne bağ var? Dahası, Moskova’yı neden sevmiyor?
#Vladimir PutinKerimcan Akduman (29) ödüllü blog yazarı bir reklamcı. Binlerce takipçisi olan ‘I can travel’ blog sitesinde seyahat yazılarını paylaşıyor. Blogunun ilgi görmesini ‘samimi ve sıradışı bir üslup’ kullanmasına bağlıyor. 30’a yakın ülkeyi gezdi. Şehirlerde asla belli bir rota izlemedi. Yüreğinin götürdüğü yerlere gitti.
#BlogBiri Kartacalı diğeri Eritre asıllı bir Rus. Biri MÖ 3. yüzyılda yaşamış, diğeri MS 17. yüzyılda. Aralarında tam 1800 yıl var. Biri askermiş, diğeri önce köleymiş sonra Rus Çarı’na danışman olmuş. Bu iki insanın şimdiye kadarki tek ortak noktası isimleriydi. Çünkü birinin adı Kartacalı Hannibal, diğerininki İbrahim Hannibal.
Hürriyet Tarih Dergisi’nin 25 Aralık 2002 tarihli sayısında ‘Baltacı efsanesi meğer masalmış’ başlıklı bir yazı yayınlamış ve çapkınlık tarihimizin en meşhur macerasının, Baltacı Mehmed Paşa ile Rus Çariçesi Katerina’nın Prut’taki kaçamaklarının sadece bir söylentiden ibaret olduğunu yazınca ‘Türk erkeğinin gururu ile oynamakla’ suçlanmıştık ve bazı çevrelerden işitmediğimiz láf kalmamıştı.