Can Yayinlari haberleri sayfasında Can Yayinlari hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2764 Can Yayinlari haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ayşe Sarısayın’ın ilk kitabı ‘Çok Şey Yarım Hâlâ’ babası, büyük usta Behçet Necatigil’le anılarından oluşuyordu. 22 yıl sonra gelen ‘Bir Roman Kadar Uzun’la ‘Eski Sokak’taki o eve dönüyor. Ama bu kez anlattığı, şairin küçük kızının, yani kendisinin anıları. Tanıklıklardan yola çıkarak lezzetli denemeler kaleme almış; usta şair ve yazarların, dostlarının, yakınlarının portrelerini oluşturmuş.
#Bir Roman Kadar UzunJenny Erpenbeck, son romanı ‘Kairos.’ta tutkulu olduğu kadar baskıcı ve eşitsiz bir aşk ilişkisi ile çağdaş tarihin dönüm noktalarından birini iç içe anlatıyor. ‘Kairos.’, Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Demokratik Almanya’nın çöküşü üzerine yazılmış -şimdiye kadar okuduğum- en samimi ve derinlikli roman.
#Jenny Erpenbeck2022’de Nobel Ödülü’nü alan, cesur ve sarsıcı dili, feminist ve politik duruşuyla apayrı bir yere sahip olan Annie Ernaux, İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, oğlu David-Ernaux-Briot’yla gerçekleştirdiği belgesel filmi ‘Les années Super 8’in gösterimi için İstanbul’daydı. Ernaux ile kadın ve yazar kimliğini anlamak için olsa olsa giriş niteliğinde bir söyleşi yaptık... ‘Bir Kadın’ ve ‘Olay’ adlı iki kitabı Can Yayınları tarafından eşzamanlı yayımlanan Annie Ernaux, "Utancı yenmenin yegâne yolu benim için yazı" diyor.
#Annie ErnauxAyfer Tunç yeni romanı ‘Kuru Kız’da, romana verdiği adla andığı kahramanını Anadolu’nun küçük bir şehrinden dünyanın sonundaki şehre, Ushuaia’ya gönderiyor. ‘Kuru Kız’ın buradaki yeni yaşamıyla tanıştıktan sonra, ‘eski yaşamındaki’ olaylara dönüyoruz. Tunç, hep çok iyi yaptığı gibi ‘bireysel meselelerin ardındaki toplumsal meselelere’ çekiyor bizi; kendisini toplumdan soyutlayan kahramanı üzerinden güçlü bir anlatı kuruyor.
#Kuru Kız‘Körburun’ ve ‘Atmaca’da Türkiye tarihinin farklı dönemlerine yayılan hikâyeler kuran Hikmet Hükümenoğlu ‘Harika Bir Hayat’ta 1919-1950 yıllarının Türkiye’sinde nefes nefese bir yolculuğa çıkarıyor okuyucuyu. Romanın merkezinde ise olağandışı bir kadın var: Harika... Şair, tiyatrocu, istihbaratçı ve tutkulu bir âşık olan Harika’yı ve onu şekillendiren dönemi yazarından dinledik.
#Hikmet HükümenoğluMelike Koçak'ın öykü kitabı ‘Hiçkuşu’nun büyük resminde yazının resim olarak sergisini geziyorsunuz, öykülere tek tek baktığınızda ise neredeyse her sözcüğün hayatın, tabiatın, insanın, kitabın boyasını almış olduğunu. “Anlattığım senin hikâyen” dedikleri arasında en çok kadınlar var, mahallesi ise hepimizin mahallesi, biraz Kolera biraz Pulbiber, biraz da Ülkü Tamer’in şiirini uzun uzun yazdığı ‘Yenidoğan’.
#HiçkuşuMurat Gülsoy yeni romanı ‘Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi’nde oldukça sahici kahramanı üzerinden Türk resim tarihine ve 1880’lerden bu yana ülkemizin geçmişine bakıyor. Farklı bir varoluş ve aykırı bir yaşam biçimiyle toplum içinde yer edinip sanatıyla görünür olmanın, bilinmenin ne kadar güç olduğunu anımsatan, unutulmaz bir roman kahramanı Ressam Vasıf...
#Murat GülsoyAyfer Tunç ve Murat Gülsoy, 2013’ten bu yana ‘Diyaloglar’ adıyla gerçekleştirdikleri ve edebiyatseverler tarafından yoğun ilgi gören etkinliklerde yazarlar ve eserler hakkında konuşuyordu. Bu konuşmaların kâğıda dökülmüş hali olan kitap şimdi, edebiyat refleksiyle tasarlanmış bir dünya olarak karşımızda...
#Ayfer TunçKült romanı ‘Kentte Son Yaz’da mesleğinde, aşkta, ilişkilerinde ve genel olarak hayatta tutunamayan genç bir adamın Roma’da amaçsızca sürdürdüğü günlerini anlatan İtalyan yazar Gianfranco Calligarich, insanla şehir, kalabalıklarla yalnızlık arasındaki ilişkiye çarpıcı bir bakış getiriyor.
#Kentte Son Yaz2010 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Perulu yazar Mario Vargas Llosa, “Yangından sadece bir romanımı kurtarmak zorunda kalsaydım onu kurtarırdım” dediği ‘Katedral’de Sohbet’te 1950’li yılların Peru’sunu, darbenin yol açtığı çürümeyi, “O karanlık yılların politik ve toplumsal tarihini” anlatıyor.
#Mario Vargas LlosaLatife Tekin, ‘Zamansız’da yeryüzüne bakıyor ve “Yoksuluz, yeryüzünden başka hiçbir şeyimiz yok!” diyor, böyle düşünüyor. Esrik, yabanıl, vahşi, kanayan, ıssız, tensel, en çok da sessel bir çağrı. Pastoral gotik diye bir tanım varsa, belki Latife Tekin ilk kez bunu yapıyor. Aşkın dilinden dokunmanın seslerine dinmeyen bir uğultuyla sarmaş dolaş bir roman ‘Zamansız’. Seslerin yazı aralarında şiir yerine geçtiği bir metin.
#Latife TekinX-Y-Z kuşaklarının ilk büyük romancısı olarak nitelendirilen İrlandalı yazar Sally Rooney, ‘Güzel Dünya, Neredesin?’de iki yakın arkadaşın gündelik işlerle büyük meseleler arasında gidip gelen bunalımlı hayatlarını anlatıyor. Rooney’nin aşkı cinsellikle birlikte işlemesi önemli; müstehcenliğe düşmeden, karakterlerin iç dünyasına nüfuz ederek kullanıyor cinselliği.
# Sally RooneyAlman edebiyatının en özgün yazarları arasında gösterilen Jenny Erpenbeck, ‘Gölün Sırrı’nda Berlin yakınlarındaki bir gölün ve göl kıyısındaki bir evin 20. yüzyıla yayılan tarihini anlatıyor. ‘Savaşın trajedisinden toplama kamplarının dehşetine, dikta rejimlerinin yol açtığı sürgünlere uzanan’ şiirsel bir roman...
#Jenny ErpenbeckMine Söğüt, kendilerince düzen tutturmuş bir grup ‘sokak insanı’nı anlattığı yeni romanı ‘Başkalarının Tanrısı’nda aile, iş, ev üçgeninde kurulan güvenlikli ve ‘ideal’ yaşam dayatmasını, kahramanlarının ağzından sert bir şekilde eleştiriyor. Masalsı bir anlatı kuran yazar, insanların varoluşu hakkında açık ve net sorular soruyor.
#Mine SögütDoğu Yücel’in ‘h’si düşmüş kahramanı Mitat Karaman kendini işin profesyonellerine yaraşır bir maceranın içinde buluyor. Konuk oyuncu gibi durduğu bu macerada nasıl oluyorsa yine başrolü kapıveriyor. Doğu Yücel, 'Beter Ol Mitat Karaman'da pek çok konuyu ele alıp vermek istediği tüm mesajları inceden inceye işleyip okura ustaca iletiyor...
#Doğu Yücel‘Esrarengiz İstanbul’ okuru eski İstanbul’un karanlık sokaklarında, ‘Akıl Hastanesinde 5 Yıl’ ise Elazığ’da bir akıl hastanesinin koridorlarında dolaştırıyor. ‘Belki Yaz Erken Gelir’ ve ‘Ateşli Silahlar ve Bilardo’ bu hafta edebiyat dünyasından seçtiğimiz diğer eserler.
#EdebiyatÇevreye verdiğimiz zararla ileride yaşanacak bir felaketin kapılarını araladık. Gençler ekonomik büyümeden faydalanamıyor. İnsanlar sürekli kendilerinin daha iyi bir versiyonu olmak için çabalıyor. İşte tüm bu yaşananlar süregelen ‘Büyümek iyidir’ inancını tartışmaya açtı. ‘Degrowth’ yani büyümeme fikrini savunanlara göre ‘yavaşla’ düğmesine basma zamanı geldi.
#Meltem FıratlıFonda dalga sesleri varsa, güneş tenimizi tatlı tatlı ısıtıyorsa, sırtımızı da şezlonga dayadıysak plaj çantamızdan kitapları çıkarabiliriz. Peki, bir macera mı, dram mı yoksa kişisel gelişim mi tercih edeceğiz? Bu yazın en iyi ve en yeni kitaplarını jüri üyelerimize sorduk; ayrıca yayınevlerinden bu yaz çıkacak kitapları öğrendik.
#PlajHepsiburada, 2024 yılının ilk altı ayında en çok satılan kitaplarını duyurdu. 2024 yılının ilk yarısında yaklaşık 200 bin farklı kitap, 4 milyon adet satıldı. Hepsiburada’da sırasıyla en çok Çocuk, Eğitim, Edebiyat, Kişisel Gelişim ve Araştırma - İnceleme kategorilerindeki kitaplar ilgi gördü.
#Sponsorlu İçerik