2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞÖnce önünüze 250 dereceye ısıtılmış döküm tava geliyor. Sonra seçtiğiniz peynirin sosu getirilerek tavanıza gezdiriliyor. Ortadan ikiye bölünmüş bol malzemeli burgerler de kesik yüzleri peynir sosuna gelecek şekilde tavaya yerleştiriliyor… Şef Uğur Volkan Uysal’ın Antalya’da açtığı Jet Chef Burger’deydim…
#Jet Chef BurgerAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#PatatesBiri işin mutfağında, diğeri üretimde olan iki isimden bahsetmek istiyorum bu hafta. Serhat Doğramacı ve Mert Tutak’ı başarılı bulma sebebim hayallerinin peşinde giderken ayaklarının yere sağlam basması ve onlara para kazandıran projelerle sektöre imzalarını atmış olmaları.
#Serhat Doğramacı“Çağın en büyük hastalığı, başarı üzerine kurulmuş bir hayat isteği. Hayatın anlamı başarıda değil özgürlükte. Özgürlük ise başarma ve çuvallama riskini göze alıp yaşayabilme cesareti. Sadece başarı için yaşayan insanlar, köle ruhludurlar, özgür olamazlar.”(Jean-Jacques Rousseau)
#Aziz DevrimciAteşte pişmiş köftesi, pufidik ekmeğinin arasından göz kırpan hamburgeri elimize aldığımız anın mutluluğuna tüm dünya gibi biz de bağımlıyız. Yetenekli şeflerin finedining’i bir kenara bırakıp burgere dönme serüvenine birkaç yıldır şahitlik ediyoruz ama ülkemizdeki iyi örneklerin geçmişi sandığımızdan daha köklü. Peki, tutkunu olduğumuz hamburgerin ‘kusursuz’unun sırları neler?
#BurgerAnadolu mutfağının kalbidir Konya. Anadolu Selçuklu Devleti’ne yaklaşık 200 yıl başkentlik yapmıştır. Dünyanın ünlü mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı’nın en önemli temsilcisidir Konya. Yüz yıllar boyu mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, kendine has mutfağıyla gastronomide ilk sıralarda yer alır. Bu mutfağın İstanbul’daki en önemli temsilcisi ise Güvenç Konyalı restoranının sahibi Hüseyin Güvenç. Kendisiyle memleketi Konya’nın yemekleri üzerine güzel bir sohbet yaptık. Hüseyin Bey röportaj boyunca bir çocuk gibi heyecanlıydı. Oysa heyecanının haklı bir nedeni vardı. Lezzeti ülke sınırlarını aşmış, Kuzey Irak’ın başkenti Erbil’e harika bir mekan açmıştı. “Bu daha başlangıç. Sırada Katar, Dubai ve Avrupa var” diyen Hüseyin Güvenç’le buyurun sohbete...
#Anadolu MutfağıYeryüzündeki en kadim meydanlardan biri... 35 yüzyıl önceden kalma Dikilitaş’tan Halide Edip’e kadar koca bir geçmiş... İster kısıtlamalarda vakit geçirmeye gidin, ister pandemi sonrası için şimdiden nokta atışı adreslerinizi belirleyin... Şu sıra biraz buruk tabii. Ama duymaya hevesli kulaklara her adımda başka bir şey fısıldıyor.
#YazarKarantina günlerinde yaptığımız semt turlarında beni en çok Karaköy şaşırttı. Salgını en az hasarla atlatıyor gibi. Diyeceksiniz ki ‘Orası darbeyi pandemiden önce almıştı zaten’... Haklısınız ama bazı özel sokakların, köşelerin küçük masalı, şirin atmosferi kendini koruyabilmiş. Hâlâ yapılabilecek bir sürü şey var. Tabii yüklenmeden, azar azar...
#YazarKoronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlardan etkilenenlerin başında restoran ve kafeler geliyor. Kiminin satışları düştü, kimi ise sınırlamalar bitene kadar tamamen kepenk indirdi. Virüs nedeniyle dışarıya çıkamayan, evden çalışmaya başlayanlar sayesinde ise paket yemek servisi satışları 5 kat arttı. Kuryeler neredeyse siparişlere yetişemez duruma geldi. Bu durum en çok fast food satış yapan mekanlara yaradı. İşte size bu dönemde denemeniz gereken 4 burgerci…
#Burger Nerede YenirÇocukluğum belki de güzel anılarla dolu olduğundan, çocukluk döneminde yediğim yemekler de hafızamda hep güzel kalmıştır. Bunda rahmetli anneannemin yaptığı mükemmel dolmalar, etli ekmekler, mantılar ve kol börekleri de önemli rol oynuyor tabii… Ama bu güzel anılar sadece anneannemin dillere destan sofralarından ibaret değil…
#Koray GünyaşarCoğrafya derslerinde öğretilen ‘Ege’nin girintili - çıkıntılı koyları’ mevzusunu iyice kavradığımız, tam ‘Bu daracık yollara nereden girdik şimdi?’ derken cennetten bir parça gibi karşımıza çıkıveren el değmemiş koylarına kendimizi koşarak attığımız, bademe doyduğumuz, keyifli sokaklarında kendimizi kaybettiğimiz şahane bir destinasyon oldu Datça. Şiir gibi sokakları, masalsı taş evleri, pırıl pırıl masmavi deniziyle; attığımız her adımda Can Yücel’in sözleri kulağımızda çınladı ‘Beni kuzum Datça’ya gömün!’
#Datça GezisiOnlar Türkiye’nin en ünlü şefleri. Hepsinin mutlaka şık bir restoranı olmuş ya da halen var. Ama şu anda hepsinin baş tacı sokak lezzetleri; artık kimi dürümcü, kimi burgerci... Peki sokak yemekleri, şef restoranlarının tahtını sallıyor mu? ‘Fine dining’ diye bilinen üst düzey mutfağın pabucu dama mı atıldı, yoksa gönüllerinde, planlarında hâlâ yer tutuyor mu? Dürümde, burgerde, taco’da farkı nasıl yaratıyorlar? Zincirleşmek istiyorlar mı? Yakın zamandaki yeni projeleri neler? Akımın öncüsü şeflerle bir sofraya oturup enine boyuna konuştuk.
#ŞefHerkesin hayali burgerci ya da lokmacı açmak olunca San Francisco ve Los Angeles’a yaptığım kısa iş seyahati sırasında bol bol burger yemeye gayret ettim. Burgerin anavatanı sayılabilecek ABD ile Türkiye’deki burgerler arasında ne gibi bir fark var, neler yapılıyor incelemeye gayret ettim.
#BurgerSokakta yürürken, aldığım e-postalarda, mesajlarda, eş dost sohbetlerinde bana sıklıkla danışılan konulardan biri “restoran konsepti”. Tek derdi hayatını bir şekilde idame ettirmek ya da “parayı bulmak” olanlar kadar tutkuyla yemeyi içmeyi sevdiği için de bu hayalin peşinden koşanlar mevcut.
#Burgerci2010 ve 2014’te “Türkiye nasıl eğleniyor?” diye yola çıkmış ve İstanbul dışındaki şehirlerin sosyal hayatına göz atıp notlarımı aktarmıştım. Şimdi yine aynı soruyla, bu kez yıl içine yayarak, farklı şehirlerdeki sosyal hayatların tadına bakacağım. İlk durak Bursa. İşte geçen hafta sadece 24 saatliğine gittiğim Bursa’dan notlar...
#Onur BaştürkÜlkemizin damak tadına uygun gelişen burger benim damak tadıma pek uygun değil. Özellikle de tek ve kalın bir köfte yerine iki ince dilim kullanılması hoşuma gitmiyor. Çabuk pişmesi için öyle yapıyorlar. Ama Moda’daki B.O.B ülke ortalamasının üzerinde bir burgerci.
#Patates KızartmasıKutlama için, keyif için, şöyle bir-iki lokma atıştırmak için... Ne için olursa olsun, hepimiz verdiğimiz paraya, ayırdığımız zamana değecek mekânlarda yemenin peşindeyiz. Karaca ve Hürriyet gazetesi işbirliğiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi, işte tam da bu amaca hizmet ediyor. İlki geçen yıl yayımlanan rehberin ikincisi de hazır.
#İncili Gastronomi Rehberi2012’de Newsweek dergisi kapaktan duyurmuştu: Cool İstanbul. Şimdi ise İstanbul’un sadece bir semti “cool” bulunuyor: Kadıköy. Time Out’un “cool semtler” listesine 43’üncü sıradan dahil olan Kadıköy’ü yakın zamanda New York Times da övdü, “minimum bütçeyle maksimum eğlence” diyerek... Vapura atladım ve yeni cool semtimizde neler var neler yok diye şöyle bir dolandım. Buyurun notlarıma...
#Onur BaştürkEkmek yerine marul kullanabilir, kokoreçlisini yapabilir hatta sebzelerle vegan versiyonunu hazırlayabilirsiniz. Yalnızca köfte ve ekmek değil, aklınıza gelen her malzemeyle yapabileceğiniz, sınırsız alternatifli bir yiyecek burger. Peki dışarıdayken en iyisi nerede yenir? Yeme-içme meraklısı Sinan Hamamsarılar, bu sorunun peşine düştü ve dört yıllık bir çalışmanın ardından Burger Haritası sitesini kurdu.
#Burger Haritası