Besleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#ÇorbaBiri People’ın mutfağındaki Volkan Türe, diğeriyse Okra’nın başındaki Mert Yalçıner... İkisi de çok iyi şeflerin rahlei tedrisinden geçmiş pırıl pırıl gençler. Şimdiyse öğrendiklerini kendi yetenekleriyle birleştirerek başında oldukları restoranlarda dikkat çekici, lezzetli menüler hazırlıyorlar.
#PeopleBazen soğanlı piyazını yapıp nar pekmeziyle tatlandırıyorum, bazen patates salatasına katıyorum. Semizotu veya yaşadığım Gaziantep’teki adıyla pirpirimin zeytinyağlı ve etli yemeği de nefis... Bu yemekler kurutulmuş pirpirimle de pişirilebiliyor. Semizotunu genelde yoğurtla karıştırıp yeriz ama bir de turşusunu kurun... Yemeklerin yanında soğuk soğuk yemesi de çok zevkli.
#SemizotuRamazanda dini görevinizi yerine getirirken kronik hastalığınız varsa, diyetteyseniz veya kilo almaktan çekiniyorsanız bazı detaylara dikkat etmenizde yarar var. Uzmanların önerisi, sürekli ilaç alması gerekenler, diyabetliler, kronik böbrek yetmezliği, kanser, kalp ve tansiyon, bazı beyin hastalıkları (Parkinson, sara gibi), ciddi mide sorunları bulunanların oruç tutmaları.
Türkiye topraklarında, kebaplardan mezelere, böreklerden zeytinyağlılara, birbirinden benzersiz çok sayıda yerel lezzet var. Her bölgenin kendi lezzetleri, o bölgenin coğrafi korumundan, tarihinden ve farklı kültürlerinden etkilenerek bugünlere kadar gelmiş, damaklarımızda tahtlar kurmuş durumda. Bunlar arasından en güzellerini seçmek hiç de kolay değildi.