Evde yufka açın

Böreğinden kurabiyesine, poğaçasından baklavasına pek çok hamur işi mutfağımızın bir parçası olmuş yüzyıllardır.

Haberin Devamı

Hatta o kadar iyi yapmışız ki bunları, bazıları Türk adıyla birlikte anılır olmuş. Hamur işi yapmakta bu kadar usta olan bir millet olarak bakalım geçmişte yaptığımız börekler nasılmış...
“Geçmiş” derken, Osmanlı Devleti dönemini kastediyoruz elbette ki... O zamanlar böreğin yufkası mutlaka evde açılırmış bir kere. Böreğin hamuru genel olarak, has un, su, tuz ve yumurtayla yoğrulurmuş.
Yufkalar açılır ve içleri çeşitli malzemelerle süslendikten sonra sac ateşinde pişirilirmiş.
Tavuk etinin haşlanıp soğanla birlikte pişirilmesiyle yapılan tavuk böreği, soğanın iyice kavrulmasıyla elde edilen harçla yapılan soğan böreği ve en ilginci bugün hemen hiç yapılmayan paça böreği zamanın en popüler böreklerindenmiş.
Koyun paçası pişirildikten sonra küçük kemikleriyle birlikte böreğin içine konurmuş o günlerde. Ve bu muhteşem börek Osmanlılar’ın en sevdiği lezzetler arasındaymış.
Şimdi, değil paça böreğini, evde açılmış yufkayla yapılan su böreğini bile kırk yılda bir yiyoruz. Ve ben ne zaman güzel yapılmış bir su böreği yesem, “Umarım torunlarımın çocukları da alır bu muhteşem lezzeti” demekten kendimi alamıyorum.


SİNİ KÖFTESİ

Haberin Devamı

· 5 su bardağı ince bulgur
· 2 su bardağı ılık su
· 250 gr az yağlı kıyma
· 1 yemek kaşığı salça
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber ve kimyon
· 1 adet yumurta
· 4 yemek kaşığı un
İç harcı için;
· 500 gr orta yağlı kıyma
· 4 adet orta boy
kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
· 4 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
· Ayrıca; 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
İç harcı için, sıvıyağı geniş bir tavaya koyun. Kıymayı ve incecik doğranmış soğanı ekleyip karıştırarak 5 dakika kavurun.
Üzerine tuz, pul biber ve karabiber ekleyerek 2-3 dakika daha kavurup ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Bulgur ve sıcak suyu derin bir kaba koyun. Bulgurun şişmesi için 10 dakika bekleyin. Üzerine kıyma, salça, tuz, karabiber, kimyon, un ve yumurtayı koyarak iyice yoğurun. Hamur yoğurur gibi yaklaşık 5-6 dakika boyunca yoğurduktan sonra iki eşit parçaya bölün.
Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayın. Bulgurlu köfte harcının birinci parçasını tepsinin dibine bastırarak ve yayarak yerleştirin.
Kavurduğunuz soğanlı ve kıymalı karışımı üzerine yayın.
Bulgurlu köfte harcının ikinci parçasını fırın kağıdı ya da temiz bir poşet üzerinde tepsi büyüklüğünde açın ve kıymalı harcın üzerine çevirerek kapatın. Üzerine sıvıyağı gezdirin.
Köfteyi önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 35-40 dakika, üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları