Açıl susam açıl

Hepimizin bildiği üzere bu sözler, Ali Baba ve Kırk Haramiler’e hazinenin kapılarını açar.

Haberin Devamı

Pek çoğunuz benim gibi bu sözün tarihi çok eskilere dayanan susam tohumları için söylendiğini ise bilmiyorsunuzdur. Bahar aylarında susamın etrafını saran kalın kabuk birden çatlar, susam açılır ve tohumlarını etrafa saçarmış.
İnsanoğlunun bildiği en eski tohumlardan olan susam Eski Mısır’da un ve ekmek olarak insanları doyururken, Romalılar onu kimyonla karıştırarak ekmek yapmayı uygun görmüşler. Çinlilerse yıllarca onun yağı ile aydınlanmayı tercih etmiş, bununla da yetinmeyip ondan bir çeşit mürekkep elde etmişler. Günümüz insanı ise susamın yağından cilt güzelliği için nemalanır oldu. Kullanımı M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanan susamı bugünlerde börek ve çöreklerden tavuk etinden salatalara kadar çok geniş bir yelpazede kullanıyoruz.
Ama benim favori ürünüm susamın mucizesi olarak nitelendirdiğim tahin, yani tahandır.

Haberin Devamı

Bulgurlu kadınbudu köfte

500 gr yağsız
köftelik kıyma
1 çay bardağı köftelik ince bulgur
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;
1 çay bardağı un
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ

Köftelik bulguru bir kaseye aktarıp üzerine 1 çay bardağı kadar ılık su ekledikten sonra kabarıp yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin.
Sıvıyağı bir tavada kızdırıp rendelenmiş soğanı da ekleyerek 1 dakika kadar kavurun. Üzerine kıymanın yarısını ilave edip 5-6 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın.
Çok ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek karıştırın.
Kavrulan kıymayı derin bir kaba aktarıp üzerine yumuşayan bulguru ve kalan çiğ kıymayı da ilave edin.
Yumurtayı da kırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirerek iyice yoğurun.
Köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve uzun yassı köfteler hazırlayın.
Sıvıyağı bir tavada kızdırıp köfteleri önce una daha sonra çırpılmış yumurtaya batırarak önlü arkalı kızartın. (Sadece yumurta sarısı da kullanabilirsiniz.)
Dilerseniz servis tabağına tuzla ovulmuş kırmızı soğan koyup köfteleri de üzerine dizerek servise sunun.
Püf noktası: İsterseniz, köfteleri yumurtaya batırdıktan sonra galeta ununa bulayıp kızartabilirsiniz.
Bulgur yerine pirinç kullanacaksanız önceden hafif yumuşayıncaya kadar 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Sonra da köfte harcına katın.

 

Yazarın Tüm Yazıları