Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2008 00:14
ANADOLU’nun birçok bölgesinde ramazan aylarında asırlar öncesinden gelen lezzetler, iftar ve sahur sofralarını süslüyor. Türk mutfağı uzmanları, ramazanda bazı illerde öne çıkan yemekleri şöyle sıralıyor:
Konya: Su böreksiz iftar sofrası olmuyor. Su böreğine hoşaf eşlik ediyor. Peynir ve maydanozlu erişte de sahurun vazgeçilmezleri arasında.
Manisa: Gördes ilçesinde 150 yıllık geçmişi olan yöreye has gelin kız helvası, ramazanda sofraları süslüyor. Bu tatlının hikáyesi de ilginç: Tatlı, sadece ramazanda oğulları nişanlı olanlar tarafından yapılıp, gelinin evine gönderilirmiş. İftarda yendikten sonra dua edilip, kalan tatlı sahurda yemesi için damada gönderilirmiş.
Karaman: İftarda en fazla, erişte ve mercimekle yapılan özgü sakala sünen çorbası tüketiliyor. Yazın, toprak tavalarda patlıcan ve kuzu etinden yapılan calla mutlaka pişiriliyor.
Edirne: Osmanlı’nın eski başkentinde saray mutfağı hákim. Etlilerde damat paçası, tava ciğeri, Çerkes tavuğu, Rumeli lokması, hamur işlerinde piruhi.
Tekirdağ: Özel nohutlu pide geleneği köylerde yaşatılıyor. Meşhur Tekirdağ köftesi. Sahurda körpe dana, kaz eti, kuzu eti karışımından elde edilen sucuklar revaçta.
Sivas: İftarda yaprak sarması, kızartma köftesi, sulu köfte (bulgurlu köfte), mirik köftesi (etsiz), yahni ve mıhlamaya ağırlık veriliyor.
Amasya: Ev eriştesi, çılbır çorbası, bakla dolması ve etli bamya.
Ordu: Yufkadan yapılan börek, pancar (karalahana) çorbası, mısır çorbası, dible.
Bayburt: Su böreği, süt tatlısı ve Bayburt tava.
Rize: Mıhlama, kara lahana sarması, turşu tava ve harman çorbası.
Zonguldak: Sofraları, uğmaç çorbası, ekşili ve sirkeli köfte, pelvaza, yağlı hoşaf, beyaz baklava süslüyor.
Bartın: Pirinçli mantı, pumpum çorbası, yumurtalı ısbut, erik, ayva, elma, çilek ve vişne kompostoları.
Adana: İftarda kebap, içli köfte, yüksük çorbası, mahluta çorbası.
Hatay: Analı kızlı çorbası, cevizli biberli, yeşil zeytin ve kekik salatası, humus, küflü çökelek ve bakla ezmesi, içli köfte.
Hakkári: Tandırda pişirilen ramazan çöreği.
Diyarbakır: Kaburga dolması, içli köfte, çiğ köfte.
Siirt: Özel açılmış yufkanın içine haşlanıp kızartılmış tavuk veya hindi eti konularak taş fırınlarda pişirilen perde pilavı.
İzmir: Keşkek, kavurmalı pilav, etli nohut, zerde, hünkar beğendi, hamurlu paça kapaması, et altı, islim kebabı, tereyağlı irmik helvası.