Boşnak nüfusunun fazla olduğu Pendik'te, Dzeko heyecanı yaşanıyor. Trendyol Süper Lig’de pazar günü oynanacak Pendikspor-Fenerbahçe maçının yapılacağı stadın çevresinde yoğun olarak yaşayan Bosna-Hersekliler, sarı-lacivertlilerin yıldız futbolcusu, vatandaşları Edin Dzeko'yu ağırlamak istiyor. Mahalle sakinleri, Dzeko'ya geleneksel Boşnak böreklerini ikram edip, kültürlerini yaşatmayı arzu ediyor.
#Fenerbahçeİstanbul’un, yaklaşık 750 bin nüfusuyla Anadolu’daki pek çok kentten büyük ilçesi Pendik’e Balkan mutfağı temsilcileriyle tanışmak için gittim. Kurutulmuş etin, cevapi köftenin, soka ve nicelerinin Türkiye içinde en özgün, leziz halleri için siz de Pendik’e yolunuzu düşürün.
#Boşnak MutfağıBoşnak mutfağı, özellikle börekleri, köftesi ve et yemekleriyle ünlü. Son dönemde popülaritesi artan bu mutfağın örneklerini tatmak isteyenler için Türkiye'nin dört bir yanında mekanlar açıldı. Meraklıları için bunların en güzellerini derledik. Buralarda yemek yerken Balkan havası almış gibi olacaksınız.
#Boşnak MutfağıBoşnak mutfağı, hem tat hem de içerik açısından bize hiç de yabancı değil. Yıllar içinde Türkiye’de yaşayan Boşnaklar’dan edindiğimiz lezzetli tarifler, yemek kitapları, pastanelerde yaygınlaşan Boşnak böreği ve nihayet açılan Boşnak lokantaları ile artık hepimizin hayatında. İşte size hem Boşnak mutfağının en lezzetli örnekleri hem de Saraybosna’daki en iyi adresleri...
#Bosna HersekÖnce bir sis tabakası göründü. Ardından da hayal meyal yeşil tepeler, kırmızı kiremitli evler, bir nehir, yapraklarını dökmüş ağaçlar... Saraybosna, ince bir tülün veya bir gelin duvağının ardına saklanmıştı sabahın erken saatlerinde. Kış başlangıcında hep böyle gizlermiş kendini bu küçük kent. Sabah mahmurluğunu pek göstermek istemezmiş konuklarına.
#Mehmet YaşinŞu gördüğünüz kareler kaç aylık proje... Yani ikisini eşleriyle bir araya getirmek.... Biri Türkiye’ye geliyor, öbürü gidiyor. Biri müsait oluyor, öbürünün çekimi oluyor. Mehmet Abi’nin eşi Ülker Abla Bodrum’dan dönüyor. Bu sefer Vedat Bey’in eşi Linda Hanım’ın Amerika’da konferansları başlıyor. Tam olacak, ramak kalıyor; Vedat Bey rahatsızlanıyor. O iyileşiyor, haydaaa Mehmet Abi düşüp kolunu kırıyor. Geçen hafta şeytanın bacağını kırdık, Yaşinlerle Milorları Burgazada’da buluşturdum. Milorların deniz kenarındaki şahane villalarında. Martı seslerinin karga ve saksağan seslerine karıştığı bahçede. Neredeyse yemekten başka bir şey konuşulmayan, her kelimesinden lezzet, her anından kahkaha fışkıran o buluşmadan notlar okuyacaksınız şimdi. Fakat gecenin sonundaki bombayı daha en baştan şimdi anlatayım: Milorlar bizi tekneye uğurluyor. İskeledeki görevli, Mehmet Abi’ye Vedat Bey’i göstererek, “Abi, bu adam NTV’deki yemekçi adam değil mi” diye soruyor. Mehmet Abi “Evet o, Vedat Milor” diye adama dönüyor. Biletçi bu sefer: “Aaaa sen de CNN’dekisin!”
#Vedat MilorMehmet Yaşin, Arda Türkmen ve Refika Birgül kafa kafaya verdi, sizin için mutfağa girdi. Bu mevsimde ne yenir, iyi yemek için nereye gidilir, en son keşifleri neler, evde fast food nasıl hazırlanır? İşte Hürriyet lezzet ekibinin topikten maş fasulyesine 24 iştah açıcı önerisi.
#KasımNe olursa olsun, ne kadar yıl geçerse geçsin; acıyı küllemek kolay değil. Geçmişi unutmak. Yaşanan dramların üzerini örtmek. Boş verip geçmek. Her yeni gün yeni bir şeye gebe. Doğru. Ama ocağına ateş düşenin gözünden yaş eksik olmuyor. Özellikle de kadınların. Savaş erkek nüfusu o denli azaltmış ki; sokaklarda, caddelerde çoğunlukla kadınlar var. Savaş öncesi 4.5 milyon nüfusu olan Bosna Hersek’in nüfusu bugün 3.5 milyon civarında. Tam sayı bilinmiyor. Resmi sayım 2010 yılında gerçekleşecek.
Bu hafta vizyona giren ‘Son Akşam Yemeği’ filminde Latife Hanım’ı canlandırıyor. “Kariyerimin en önemli rolü diyebilirim. İnanılmaz heyecanlıyım, hatta heyecandan deliriyorum” diyor. Pelin Akil’le buluşuyoruz; role nasıl hazırlandığını, çekimlerde yaşadıklarını ve 29 Ekim’i, Cumhuriyet Bayramı’nı konuşuyoruz: “Gençlerimizden hep araştırmalarını, tarihimizi, Atatürk’ü bilmelerini rica ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun, nice yıllara...”
#Pelin AkilHer ülkenin, her bölgenin, her ilin kendisine has bir kültürü bulunmaktadır. Özellikle de Türkiye'de her ilin, her bölgesinin kendisine has ayrı, farklı sembolleri bulunan kültürleri bulunur. Bu kültür yemekleri içinde geçerlidir. Düzce ili de Türkiye içerisinde bulunan ve kendine has bir kültürü bulunan illerden birisidir. Düzce ilinin kendine has bir kültürünün olması yemek kültürüne de yansımaktadır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Düzce YemekleriYaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaBaklava, cacık ve Türk kahvesinin ardından, Türkiye-Yunanistan arasında şimdi de ‘kokoreç’ tartışması alevlendi. Dünya mutfağı konusunda önemli bir otorite konumundaki ‘Taste Atlas’ (Lezzet Atlası), yaptığı ankette ‘En İyi Sakatat Yemekleri’ listesinde Yunan lezzeti “kokoretsi”yi ilk sıraya koydu. Türkiye’den “kokoreç” ise aynı listede 4. sırada yer aldı. Bunun üzerine sosyal medyada “Kokoreç Türk’tür” tartışması başladı. İşin doğrusunu uzmanlara sorduk. İşte yorumları...
#KokoreçBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANKraliyet ailesindeki gelişmeler Londra turizminin çok işine yaradı. Biz de dünyanın dört bir yanından giden turistlerin uğrak noktası olan şehirdeki Türk restoranlarını gezdik. Kendi Londra’nızı bulmanız için şovlardan kitapçılara ve konaklama önerilerine kısa bir rehber hazırladık.
#LondraYolunuz Saraybosna’ya düşerse o zaman güne börekle başlamanız şart. Başçarşı’da neredeyse adım başı bir börekçi görebilirsiniz ama ara sokaklara dalıp en iyisini yapan Sac’ı arayın. Sonra Miljacka Nehri’nin kuzey kıyısındaki çarşının labirent gibi sokaklarını keşfedin. Bir ‘aşçinitza’ya yani esnaf lokantasına uğrayıp yöresel lezzetleri tatmayı da ihmal etmeyin.
#GastronomiGeçtiğimiz akşam üzeri sağanak yağışın olduğu saatlerde Bursa Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına katıldık. Ülkemizin gastronomisiyle ön plana çıkan doğu ve güney doğu kentlerine yaptığım gezilerde yaşadığım şehir Bursa’da benzer bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağı konusunu düşünmüştüm.. Aslında bir şehrin gastronomisi sadece caddede yürürken gördüğünüz lokantalardaki yemeklerden ibaret değil, şehrin yaşam kültürü içinde evlerde günlük yaşamın bir parçası olarak komşularla, aile fertleri ile sıradan bir günde yenen veya bir bayram günü paylaşılan yemekte o şehrin yemek kültürünün çok özel bir parçası olabilir. Demek istediğim hiç beklemediğiniz bir anda bir Bursa evinde size ikram edilen bir börek, kurabiye hayatınızda yediğiniz en iyi lezzet olabilir.
#Uğur ÇELİKKOLZengin demografik yapısıyla doğasının nimetlerini mutfakta bir araya getirip harmanlayan Düzce, başka hiçbir ile nasip olmayan gastronomik bir özgünlüğe sahip. Çerkes, Abhaz, Gürcü, Laz, Boşnak gibi 20’ye yakın etnik grubun yarattığı lezzet çeşitliliği tek başına bölgeyi ziyaret etme sebebi.
#HürriyetBalat’taki Smelt&Co.’nun ortamını çok sevdim. Menüde formüllerin değil, kendi zevklerinin peşinden gitmeye çalışmaları, az sayıda yemekten oluşan bir seçki sunmaları bence olumlu... Üzerine çalışmaları gereken konular var ama rokfor ve wasabi kremasıyla gelen ‘ılık hurma’, ‘kakao yağında kum midyeleriyle kereviz-badem mousseline’ gibi tabaklarını dengeli ve lezzetli buldum.
#Restoran