Marina Tsvetayeva, 1941’de, 49 yaşında kendini astı. Çok acı çekti, çok sevdi, çok şiir yazdı. Osip Mandelştam ile tanıştı. Osip Mandelştam’ın 1938’de, 47 yaşında, Sibirya’da bir toplama kampında cesedi bulundu. Mandelştam Tsvetayeva’ya âşıktır, Tsvetayeva ise pek çok ilişki yaşamasına karşın ömür boyu Pasternak’a tutkulu bir aşk besleyecektir. Venus Khoury-Ghata, Paris’te yaşayan Lübnanlı şair ve yazar, iki şair üzerine şair romanı olarak da okunabilecek iki roman yazdı. ‘Mandelştam’ın Son Günleri’ (YKY, 2020), ‘Marina Tsvetayeva ya da Alabuga’da Ölmek’ (YKY, 2022).
#Marina TsvetayevaGenel çizgileriyle kurak bir kış geçiriyoruz. Yağmur geçen hafta kendisini hatırlattı, meteorolojiye göre yağmaya başlayan kar da nihayet bir süre İstanbul’da konaklayacak. Sonuç ne olur bilemiyoruz ama biz bu konuda da sinemaya başvurduk. Yedinci sanatın, içinde bol bol kar olan, hafızamızda yeri güçlü yapımlarını derledik.
#YazarNobelli yazar Boris Pasternak’ın ‘Bir Hikâye’ isimli novellası, en popüler eseri ‘Doktor Jivago’nun habercisi niteliğinde. Aslında şiirleriyle ünlü Pasternak’ın nesir tarzında yazdığı bu pek bilinmeyen kitabı erken dönem eserlerinin en özgünü tanımını da hak ediyor.
#Boris PasternakKundura Sinema yeni yılın ilk aylarında sinemaseverlere 'şüphe' temalı filmlerden oluşan bir seçki sunacak. Ayrıca 80’li ve 90’lı yıllarda pazar gecelerinin en büyük eğlencesi olan 'Pazar Gecesi Sineması' filmleri de Kundura Sinema’da beyazperdeye taşınacak.
#Kundura SinemaSamuel Beckett’in ikonik fotoğrafıyla belleklerde yer eden Lütfi Özkök, Nâzım Hikmet’ten René Char’e, Sait Faik’ten Albert Camus’ya, Henry Miller’dan T.S. Elliot’a efsane edebiyatçı portreleriyle İstanbul Modern’de. Ömrünü fotoğrafa ve edebiyata adayan Özkök, çektiği sanatçı portreleriyle dünya fotoğraf dağarcığında unutulmayacak bir yer edindi.
#Lütfi ÖzkökHavalar iyiden iyiye soğudu ve sabah karanlığa uyanmak da pek mutlu etmiyor. Hele bir de evden çıkasınız gelmiyorsa, listemiz tam size göre. Alanında uzman isimlere danıştık, kışınıza sıcaklık katacak öneriler aldık. Kedi evi yaparak patili dostlarımızın hayatını kurtarabilir, battaniye altına kıvrılıp Paul Auster’ın ‘Kış Günlüğü’ kitabını okuyabilirsiniz. Yanınıza bir fincan sıcak çikolata almayı da unutmayın...
#KışPeter Finn ve Petra Couvée’nin yazdığı ‘Jivago Vakası-Kremlin, CIA ve Yasak Bir Kitabın Etrafında Dönen Savaş’ kitabı edebiyat-siyaset ilişkisini hem de istihbarat dünyasının karanlık labirenti içinde bir macera romanı lezzetiyle anlatıyor.
#Kitapsanat2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nü ünlü şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı Bob Dylan kazandı. ABD'li Dylan 2005 yılında yazdığı kitabında, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazmıştı. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtmişti.
#Bob Dylan‘Dr. Jivago’, ‘Arabistanlı Lawrence’, ‘İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri’ gibi filmleriyle tanınan Ömer Şerif, 83 yaşında aramızda ayrıldı. Mısırlı aktör muhteşem ve yalnız bir hayatın sahibiydi. İşte bu ilginç serüvenden kimi unutulmaz dönemeçler...
#Arabistanlı LawrenceErgenekon adlı “terör çetesi”nin anlı şanlı mensuplarıyla ve geniş çaplı bir operasyonla gözaltına alınması, eğer “sonuna kadar gidilirse”, Türkiye yakın tarihinin en önemli olayıdır ve hiç değilse ülkemiz ve toplumumuzun “yakın ve orta vadeli” geleceğinin güvence altına alınmasıdır.