İtalya’nın 20 bölgesinden biri olan Emilia-Romagna’nın başkenti konumundaki Bologna; iyi korunmuş tarihi, İtalya genelinde ün yapmış meşhur mutfağı ve zengin ve soylu geçmişiyle İtalya’nın en güzel şehirlerinden biri. Peki Bologna’da nerelere gezilmeli, hangi lezzetler tadılmalı? İşte Bologna gezi rehberi.
#Vodafone Dünya Avucunuzda2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş bir İtalyan şehri. Ne Roma, ne Floransa, ne de Venedik kadar popüler ama en az onlar kadar görülmesi gereken bir yer. Nereden mi bahsediyorum. Hemen söyleyeyim, İtalya'daki Emilia Romagna Bölgesi'nin başkentinden, yani Bolonya'dan bahsediyorum.
#İtalyaTaze pişmiş sıcacık bir tabak makarnaya hayır demek zor. Son dönemde bu sevilen lezzeti alıştığımızdan çok farklı şekillerde de görmeye başladık. Hızlı ve pratik taşınabilir karton kapları, özel hamur ve soslarıyla çoğu İstanbul’un Beşiktaş ve Kadıköy semtlerinde açılan yeni nesil makarnacıları derledik.
#Gizem DinçbaşAdını Roma mitolojisinde bereket, özgürlük, doğal hayat, ormanlar ve kaynaklar tanrıçası Feronia’dan alan Güzelçamlı’daki Feronya Restaurant, yörenin doğal ürünlerinden şef ustalığıyla hazırlanan yemekleri, olağanüstü panoramik doğa manzarası eşliğinde adeta bir bolluk festivaline dönüştürüyor.
#1İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), işitme engelli bireylerin aşçılık eğitimi alabilmesi amacıyla hayata geçirilen 'Sağır Şefler Dünya Mutfağını Öğreniyor' adlı uluslararası atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor. DEÜ bu kapsamda, dünyaca ünlü şefleri DEÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün uygulama mutfaklarında ağırlıyor. Alman, İtalyan, Portekiz, İsveç ve Türk mutfağından sunumların hazırlanacağı atölye çalışmasında, kayıt altına alınan üretim süreçleri proje kapsamında öğretim materyali olarak kullanılacak.
#DEÜİster havalı bir sunumla göz kamaştıran bir ana yemek olsun, ister ne pişireceğimize karar veremediğimiz anların mütevazı kurtarıcısı... Makarnayı en az İtalyanlar kadar sevdiğimiz kesin. 25 Ekim Dünya Makarna Günü vesilesiyle jürimize İstanbul’da makarnayı en iyi pişiren, hamuru ve lezzetiyle öne çıkmayı başaran favori adreslerini sorduk.
#Dünya Makarna GünüBabamın bildiği tek yemek ‘pasta e patate’ydi. Bence iyi yapamıyordu ama kardeşlerimle o yemeği her zaman yiyorduk. Çünkü bizim için emek vermesi ve buna zamanını ayırması lezzetten çok daha önemliydi. Ben de babam gibi, oğluma yemek hazırlamayı çok seviyorum. Zeno’yla birlikte hamur yoğuruyor, taze makarna pişiriyoruz. Birlikte oturduğumuz tüm sofralar beni çok mutlu ediyor.
#Babalar GünüMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat Milor1929’dan beri bağcılık ve şarapçılık faaliyetlerini sürdüren Kavaklıdere, son 7-8 yıldır, yeni yaptığı bağlarından aldığı ürünleri şaraplarına yansıtmaya başladı. Piyasaya 7 ayrı türde yeni şarap çıkarttı. Adını Anadolu’nun başkenti Ankara’dan alan Ancyra serisinde şaraplar 20.50 ile 22.50 YTL arasında satılıyor.
Bekar sofralarının vazgeçilmezi makarna, kolay ve basit bir yemek olma kimliğinden çok uzakta artık. Marketlerin makarna reyonlarını gezerken kendinizi İtalya’da zannedebilirsiniz. Yerli-yabancı markaların, penne’den fettucine’ye, tagliatelle’den tortellini’ye kadar, yeni yeni tanıştığımız onlarca çeşit makarnası, özel makarna sosları var piyasada.
Filiz makarna 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle kültür, sanat, medya, sahne, moda ve siyaset dünyasından 30 ünlüyü aynı kitapta topladı. Arzu Kaprol, Orhan Gencebay, Leyla Alaton ve Kezban Arca Batıbeki gibi isimler makarna ile olan ilişkilerini anlatıp favori makarnalarının tarifini verdi.