PaylaÅŸ
Mutfaktaki gıda israfını azaltmaya haftalık yiyecek planı yaparak ve bu plana bağlı kalıp gerekli miktarda ürün satın alarak başlayabiliriz. Bu plana her zaman tam olarak uyamayabiliriz ama en azından bize haftalarca yetecek bir alışveriş yapmamızı ve tazeliğini yitiren ürünlerle baş başa kalmamızı engelleyecektir. Mutfakta en çok kullandığım, neredeyse gizli malzemem diyebileceğim bir tariften bahsetmek istiyorum: Sebze suyu. Hafta boyunca kestiğiniz maydanozların saplarını, sebzelerin köklerini, her birinden bir tane kalmış sebzeleri ve bu sebzelerin kabuklarını kaynatın, kendi sebze suyunuzu hazırlayın. Neredeyse tüm yemeklerinize hem besin değeri kazandırması hem de aromasını arttırması için ekleyebilirsiniz. Tarifte vereceğim sebzelerin dışında biriktirdiğiniz birçok sebzeyi de kullanabilirsiniz.
SEBZE SUYU
(1.2 litre için)
NE LAZIM?
1 kabak 2 havuç 4 arpacık soÄŸanı (ya da yeÅŸil soÄŸan) 200 gr mantar (kestane veya kültür)Â
1 diÅŸ sarımsak 1 patates 1 domates (opsiyonel)Â
Taze yeÅŸillikler (maydanoz, biberiye, kekik, kiÅŸniÅŸ vs.)Â
2 dal pırasa (opsiyonel) 2 dal kereviz ve yapraklarıÂ
2 lt su 2 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
Tüm sebzeleri birbirine yakın boyutlarda doÄŸrayın, arpacık soÄŸanı ve mantarları üçe bölün. Hepsini, 2 lt soÄŸuk su ve tuzla birlikte bir tencereye koyun, kısık-orta ateÅŸe alın.Â
Tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde  30-35 dakika pişirin. Suyun azalmadığından ve sebzelerin tencerenin dibine yapışmadığından emin olmak için ara ara karıştırıp kontrol edin.
Üzerinde biriken köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Köpüğü bulanık bir bulyon elde etmenize neden olacaktır. Suyu çok azalırsa 2 su bardağı kaynar su ilave edin.
Sebzeler iyice yumuÅŸayınca ocaktan alın, süzgeçle suyunu süzün. Bulyonunuz hazır.Â
Bu sebze suyunu cam bir kavanoza alıp soğumaya bırakın, daha sonra buzdolabına koyun. Buz küpleri şeklinde dondurarak her yemeğinizde 2 küp kullanabilirsiniz ya da buzdolabında sakladığınız suyu çorba ve yemeklerinize katabilirsiniz.
Ayırdığınız haşlanmış sebzeleri 1.2 ml suyla birlikte 50 gram salamura tuz ekleyerek blender’dan geçirebilir, katı bir bulyon elde edebilirsiniz. Tuz sayesinde buzdolabındaki ömrünü uzatabilirsiniz.
DOMATESLÄ° PÄ°LAV
(5 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
2 su bardağı sebze suyu
1 su bardağı içme suyu
300 gr baldo pirinç (iyice yıkanmış)
5 adet kurutulmuÅŸ domates
2 büyük domates (rendelenmiş)
2 tatlı kaşığı tuz
40 gr vegan tereyağı (opsiyonel)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
NASIL YAPARIM?
Yıkadığınız pirinçlerin üzerini geçecek kadar kaynar su koyun, biraz da limon damlatıp yarım saat bekletin, süzün.Â
Tencereye yağı koyup biraz ısındıktan sonra domatesleri ve küçük küçük doğradığınız kurutulmuş domatesleri ekleyin.
Domatesler suyunu çekmeye başlayınca sebze suyunu, içme suyunu ve tuzu katın.
Kaynayınca içine pirinçleri atın, suyunu çekene kadar 15-20 dakika kısık ateşte ve tencerenin ağzı kapalı şekilde pişirin.
10 dakika dinlendirin, pilavınız hazır.
BOLONEZ SOSLU MAKARNA
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
1 paket spagettiÂ
250 gr soya kıyması
500 ml sebze suyu
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 domates
1 yemek kaşığı salçaÂ
2 soÄŸanÂ
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
Makarnayı haşlamaya başlayın.
Bir tavada sıvı yağınızı ısıtın, içine küp küp doğradığınız soğanları ekleyin.
SoÄŸanlar yumuÅŸamaya baÅŸlayınca salçayı katıp birkaç dakika kokusu çıkana kadar kavurun.Â
EzilmiÅŸ sarımsakları ve baharatı da ekleyip 3 dakika daha piÅŸirin. Küçük küçük doÄŸradığınız domatesleri ve yarım litre sebze suyunu ekleyin.Â
Kaynamaya baÅŸlayınca soya kıymalarını da ekleyip 10 dakika piÅŸirin. Soya kıyması içine bolca sıvı çekebileceÄŸi için gerekirse 1 bardak kaynar su veya sebze suyu daha ekleyebilirsiniz.Â
Süzdüğünüz makarnaları sosun içine atın, karıştırıp altını kapatın.Â
İnce ince kıydığınız maydanozlarla süsleyerek servis edin.
Â
PaylaÅŸ