30. yıl için 30 ünlüden makarna tarifi

Güncelleme Tarihi:

30. yıl için 30 ünlüden makarna tarifi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2004 00:00

Filiz makarna 30. kuruluÅŸ yıldönümü nedeniyle kültür, sanat, medya, sahne, moda ve siyaset dünyasından 30 ünlüyü aynı kitapta topladı. Arzu Kaprol, Orhan Gencebay, Leyla Alaton ve Kezban Arca Batıbeki gibi isimler makarna ile olan iliÅŸkilerini anlatıp favori makarnalarının tarifini verdi.Kitapta ünlüler ve makarna tariflerinin yanı sıra edebiyatta makarna, sinemada makarna, makarna ile ilgili püf noktaları, makarnanın öyküsü, makarna ile ilgili dünyadan hikayeler, makarnanın vazgeçilmezleri (peynir, sebze, et ve balık çeÅŸitleri) ve makarna sosları ile ilgili bölümler de var. Ocak ayının ilk günlerinde piyasaya çıkacak ‘Filiz 30 Yıldır Sizinle’ kitabı 17 milyon 500 bin liradan satışa sunulacak. Lezzet Dergisi tarafından hazırlanan kitabın geliri AÇEV’e (Anne Çocuk EÄŸitim Vakfı) bağışlanacak. DoÄŸan Hızlan Az tereyaÄŸlı klasik makarnayı seviyorum DoÄŸan Hızlan tam bir makarna sever. En çok spagetti ve kalem makarna yiyor. Çok karmaşık soslu makarnalardan pek hazzetmiyor. ‘Makarnanın klasiÄŸini seviyorum. Klasik dediÄŸim ise çok az tereyaÄŸlı olan’ diyor. Hızlan yemek piÅŸirebilen erkeklerden. Bir dostundan öğrendiÄŸi domates, fesleÄŸen, sarmısak, kekik, karabiber ve zeytinyaÄŸlı makarna tarifini sık sık uyguluyormuÅŸ. ‘Bu tarif zeytinyağı ile piÅŸtiÄŸi için oldukça saÄŸlıklı. Bazen üzerine eski kaÅŸar ya da parmesan rendeliyorum. Annemle ızgara yaptığımız zaman bu makarnayı yanına garnitür olarak koyuyoruz.’Arzum OnanBizim oyuncaklarımız‘Çocukken fiyonk gibi küçük ÅŸekilli makarnaları çok severdim. Onlarla saatlerce oyun oynardım. Åžimdi oÄŸlum aynısını yapıyor’ diyen Arzum Onan evde hazırladığı soslarla makarna piÅŸirmeyi çok seviyor. ‘Genelde fesleÄŸen, domates ve krema ile deÄŸiÅŸik soslar piÅŸiriyorum. Sebze ile hazırlanan makarnaları çok lezzetli buluyorum.’ Orhan Gencebay Her tür makarnayı yerim baklalı makarnayı aslaOrhan Gencebay kitapta Çerkez peynirli otlu makarna tarifi verdi. Tarif verdiÄŸine bakıp Gencebay’ın mutfakta hünerli olduÄŸunu zannetmeyin: ‘Evimde mutfağı hiçbir zaman bana bırakmadılar. Bu yüzden yemek yapmayı pek beceremiyorum. Sevim Hanım mutfak iÅŸlerinin üstadıdır.’ diyor. Orhan Bey’in makarna ile arası çok iyi. Her türlüsünü severek yiyor. Ama baklalı makarnayı aÄŸzına bile sürmüyor. Çünkü bakladan nefret ediyor. Neden mi? Bu komik hikayeyi şöyle anlatıyor: ‘Ortaokula gidiyordum. Bizim evin bahçesinde tohumlar buldum. O yıllarda okulda fasulyeleri pamuÄŸa ekiyoruz. Ben de bulduÄŸum tohumları topraÄŸa ektim. Bakla çıktı. Anneme gösterdim. ‘Anne bak bunları ben ektim, biraz daha büyüsün yiyeceÄŸim dedim.’ Annem ‘OÄŸlum o yenmez, yabani bakla o’ dedi. ‘Olsun ben yiyeceÄŸim’ dedim. Sonra baklalar büyüdüler. Ben baklaları topladım, anneme gittim. ‘PiÅŸir’ dedim. Annem yine ‘OÄŸlum bu yenmez’ dedi. Ben tutturdum tabii. Öğlen geldiÄŸimde evde öyle bir koku vardı ki size anlatamam. Kapının önünden ‘Anne bu ne biçim koku eve giremiyorum’ diye bağırdım. ‘Ne olacak senin baklayı piÅŸirdim’ dedi. O gün bugündür bakla yiyemiyorum. Çamaşır suyu gibi kokuyor.’Güven KıraçKiraz domatesli spagetti tarifi Kıraç tam bir makarna ustası. GittiÄŸi yabancı ülkelerden makarna ile ilgili ne kadar kitap buluyorsa alıyormuÅŸ. Makarna hamuru nasıl yoÄŸurulur, nasıl açılır, nasıl kesilir gibi detaylara hakim. ‘Filiz 30 Yıldır Sizinle’ kitabı için kiraz domatesli spagetti tarifi verdi: Malzemeler 1 paket Filiz Sütlü Spagetti, 400 gr kiraz domates, 2-3 dal fesleÄŸen, 2-3 dal frenksoÄŸanı, 2-3 diÅŸ sarmısak, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı rendelenmiÅŸ mozzarella peyniri, tuz.Yapılışı Domatesleri ortadan ikiye kesin. FesleÄŸeni yaprak yaprak ayırın. FrenksoÄŸanını doÄŸrayın. Sarmısakları soyup ezin. Zeytinyağını tavada ısıtıp sarmısak ve domatesi 2 dakika soteleyin. 1 tutam tuzla tatlandırıp ocaktan alın.Filiz Sütlü Spagetti’yi paket üzerindeki piÅŸirme önerisine uygun olarak haÅŸlayıp süzün. SotelenmiÅŸ sarmısaklı domatesi ilave edip harmanlayın. Mozzarella peynirini serpiÅŸtirip fesleÄŸen yaprakları ve frenksoÄŸanı ile süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.Nükhet DuruHaÅŸlıyorum, çiÄŸ tereyağı döküp yiyorumHer gün makarna yenir mi demeyin. Nükhet Duru tam bir makarnakolik. Genelde hafif soslu sebzeli makarnaları tercih ediyor. Bazen haÅŸlanmış makarnaya çiÄŸ tereyağı ve bir miktar zeytinyağı ekleyip yiyor. ArkadaÅŸlarının çok beÄŸendiÄŸi somonlu tarifini okuyucularla paylaşıyor: ‘Linguine makarnayı tuzlu suda sekiz dakika haÅŸlıyorum. Makarnayı haÅŸladıktan sonra suyunu bir fincan kadar ayırıp çiÄŸ kremalı sosuna ilave ediyorum. Sonra jülyen kesilmiÅŸ (ÅŸerit halinde) somonları ve soÄŸanların yeÅŸil kısmını çok ince kıyarak ekliyorum. Büyük bir oval tabakta servis yapıyorum. Hem damaÄŸa hem göze hitap ediyor.’ Arzu Kaprol Midye makarna ve spagetti favorimAkdeniz diyetine göre beslenen tasarımcı Arzu Kaprol haftada iki öğün makarna yiyor. Spagetti ve midye ÅŸeklindeki makarnaları tercih ediyor. ‘Spagettinin her türlüsünü severim. Teyzemin hazırladığı makarna salatasına bayılırım’ diyor. Kitap için top köfteli ve bezelyeli makarna sepetinin tarifini verdi. Gerekli malzeme 1 paket Filiz Midye Makarna , 8 dikdörtgen milföy hamuru, Yarım su bardağı haÅŸlanmış bezelye, 30 gr tereyağı, 3 domates, 2 kahve fincanı su, 250 gr kıyma, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı köfte baharı, 1 yumurta sarısı, birkaç dal kekik, tuzHazırlanışı Kıymayı çukur bir kaba alın. Ekmek içini 1 fincan suda yumuÅŸatıp elinizle sıkarak süzün ve ufalayın. Ekmek içi, köfte baharı ve 1 tutam tuzu kıymaya ilave edip yoÄŸurun. Köfte harcından yarım ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Domatesleri soyup küp küp doÄŸrayın. Tereyağını tavada eritip domates ve kalan suyu ilave edin. Köfteleri ekleyip kapağını kapatın ve 10 dakika piÅŸirin.Filiz Midye Makarna’yı paket üzerindeki piÅŸirme önerisine uygun olarak haÅŸlayıp süzün. Soslu köfte ve bezelyeyi ekleyip harmanlayın. Milföy hamurlarını un serpilmiÅŸ zeminde kare oluÅŸturacak ÅŸekilde birleÅŸtirip merdane ile inceltin. Yuvarlak fırın kabı büyüklüğünde bir kapak kesin. Kalan hamuru yaÄŸlı káğıtla kaplanmış kabın dibine ve kenarlarına elinizle bastırarak yayın ve dibini çatalla yer yer delin. Hamurun kenarlarına fırçayla yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar piÅŸirin. Hazırladığınız makarnayı ilave edin. Artan hamurdan yaprak motifli hamurlar hazırlayıp kapak ÅŸeklindeki hamurun üzerini süsleyin. Hamuru yaÄŸlı káğıtla kaplanmış fırın tepsisine yerleÅŸtirip üzerine yumurta sarısı sürün. Fırına verip kızarıncaya kadar piÅŸirin ve makarna sepetinin üzerine kapatın. Kekik yapraklarıyla süsleyip dilimleyerek servis yapın. Can Gürzap Spagetti bolonez ustası ‘Benim çocukluÄŸumda makarnalar domatesli, salçalı, peynirli ya da sarmısaklı yoÄŸurtlu olurdu’ diyor Can Gürzap. Åžimdi restoranlarda servis edilen onlarca çeÅŸit makarnayı hayret ederek yiyormuÅŸ. Gürzap mutfaÄŸa giren erkeklerden: ‘İyi bir spagetti aşçısıyım. Yeter ki zaman bulabileyim. Spagetti bolonez yapacağım vakit genellikle bol soÄŸan eklerim. Önce soÄŸanı iyice sotelerim. Domatesin iyisini kullanırım. Sarmısak mutlaka olmalı. Ä°ÅŸin sırrı ne derseniz? Size iki tane ot ismi söylerim. FesleÄŸen ve kereviz yaprağı. Bir de makarnanın haÅŸlandığı sudan sosa biraz eklerim. Bir de makarnayı süzdükten sonra asla soÄŸuk sudan geçirmem.’Kezban Arca Batıbeki Çok fazla makarna tüketen biri deÄŸil. Favorisi fırın makarna. Genellikle kepekli makarnayı tercih ediyor. ‘Evde domatesli ve ıspanaklı makarna yapıyorum. Restoranda ise somonlu ya da pesto soslu sipariÅŸ veriyorum.’ Filiz kitabı için makarna saçlı kadın portresiyle poz verdi.Leyla Alaton GünyeliHer pazar bizim evde makarna partisi varMakarna piÅŸirmek Leyla Alaton Günyeli ve ailesi için baÅŸlı başına bir eÄŸlence. ‘Ailece mutfaÄŸa girip makarna piÅŸirmeyi ve bir arada yemeyi çok severiz’ diyor. Her pazar makarna partisi veriyorlarmış. Leyla Hanım’ın favorisi fıstık ve fesleÄŸenle hazırlanan pesto soslu makarna. ‘FesleÄŸenin taze olduÄŸu dönemde, pazardan 25-30 demet alıp kış aylarında kullanmak için hazırlık yaparız. Taze fezleÄŸen, sarmısak, zeytinyağı, hakiki parmesan peyniri ve dolma fıstıkla hazırladığım bu sosun tadına doyum olmuyor. Sosu cam kavanozda buzdolabında aylarca bozulmadan saklayabilirsiniz.’ Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!