Etrafımdaki birkaç vejetaryen hamile kadın nedeni ile bugün böyle bir başlık attım.
Öğrendiğime göre hamileler ve de emziren anneler için vejetaryenlik çok da sağlıklı bir beslenme biçimi değil. Hatta bu beslenme şekli bazen çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.
Vejetaryen beslenmede en önemli tehlikelerden biri B12 vitamini eksikliği. Biliyoruz ki B12 vitamininden yoksun kalmak ciddi bir kansızlık problemi yaratabileceği gibi nörolojik ve psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Oysa ki hamile olan ya da emziren bir anne için içinde bulunduğu psikoloji çok önemlidir. Bu süreç ne kadar mutlu ve dingin yaşanırsa bebek ve anne hem ruhen hem fiziksel o denli sağlıklı olur. Hamilelik ve loğusalık dönemlerinin kadın psikolojisini zorladığı bir gerçektir. Bu süreci sağlıklı geçirebilmek zaten zorken, bu zorluğa bir de vitamin eksikliğinden kaynaklanan güçlükler neden eklensin ki? Sanırım kadınların hayatındaki en önemli, hatta belki de en unutulmaz deneyimi, sağlıklı ve mutlu geçirebilmeleri için alışkın oldukları yaşam biçiminden birtakım fedakarlıklarda bulunmaları şart. Yeni doğan bebeğinizin gözlerindeki ışığı bir kez görmek için bile bütün bu fedakarlıklara katlanmaya değer.
Bolonez soslu spagetti
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 paket spagetti
250-300 gr orta yağlı kıyma
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarmısak
1 adet küçük boy kereviz
1 adet küçük boy havuç
3 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kuru fesleğen (2 yemek kaşığı taze fesleğen de kullanılabilir)
2 adet kesmeşeker
Kıyma, zeytinyağı ve incecik doğranmış soğanları orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurduktan hemen sonra, üzerine çok ince doğradığınız sarmısakları, rendelenmiş havuç ve kerevizi de ilave edin. Yine sürekli karıştırarak 5 dakika kadar daha kavurun. Tuz ve karabiberi serpip rendelenmiş domates ve salçayı ekleyin. Isterseniz, bu aşamada 1 su bardağı beyaz şarap da koyabilirsiniz. Sosa şarap katmayacaksanız, 1 su bardağı makarna suyu ilave edebilirsiniz. Kesme şeker ve kuru ya da taze fesleğeni de ekleyerek ocağın altını kısın. Sosu yaklaşık 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Büyük bir tencereye 20 su bardağı sıcak su koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Orta ısılı ateşin üzerindeki su kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra spagettiyi kırmadan tencereye koyun. Sık sık karıştırarak makarnayı, 10-12 dakika kadar haşladıktan sonra, süzün ve aynı tencereye aktarın. Makarnanın suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp sosa katmayı unutmayın.
Hazırladığınız sosu tenceredeki makarnayla karıştırın. Makarnayı sıcak sıcak servis yapın.
Arnavut biberli tavuk salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
2 adet tavuk göğüs eti
3 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 adet orta boy göbek salata
4 adet konserve közlenmiş biber
1 su bardağı konserve bezelye (haşlanmış taze bezelye de kullanabilirsiniz)
6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 su bardağı tavuk suyu
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi (1 yemek kaşığı balsamik sirke)
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Tavuk göğüs etlerini bir tencereye koyup üzerine sıcak suyu ekledikten sonra tuz ve karabiberi serpin. Orta ısılı ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Tavuk suyunun 1/2 su bardağı kadarını sos için ayırmayı ihmal etmeyin. Göbek salatayı yıkayıp süzdükten sonra iri parçalara ayırarak derin bir salata kasesine koyun.
Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız tavuk etlerini ve şeritler halinde dilimlediğiniz köz biberleri ilave edin. Bezelyeyi de serpiştirin. Ayırdığınız yarım bardak tavuk suyunu derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz, karabiber ve hardalı ekleyip limon suyu ve sirkeyi katın. Bir taraftan, sosu çatal ya da tel çırpacak yardımıyla çırparken, bir taraftan da zeytinyağını yavaş yavaş ekleyin. Sosu iyice karıştırıp salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.