Kitapta ünlüler ve makarna tariflerinin yanı sıra edebiyatta makarna, sinemada makarna, makarna ile ilgili püf noktaları, makarnanın öyküsü, makarna ile ilgili dünyadan hikayeler, makarnanın vazgeçilmezleri (peynir, sebze, et ve
balık çeşitleri) ve makarna sosları ile ilgili bölümler de var. Ocak ayının ilk günlerinde piyasaya çıkacak ‘Filiz 30 Yıldır Sizinle’ kitabı 17 milyon 500 bin liradan satışa sunulacak. Lezzet Dergisi tarafından hazırlanan kitabın geliri AÇEV’e (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) bağışlanacak.
Doğan Hızlan Az tereyağlı klasik makarnayı seviyorum
Doğan Hızlan tam bir makarna sever. En çok spagetti ve kalem makarna yiyor. Çok karmaşık soslu makarnalardan pek hazzetmiyor. ‘Makarnanın klasiğini seviyorum. Klasik dediğim ise çok az tereyağlı olan’ diyor. Hızlan
yemek pişirebilen erkeklerden. Bir dostundan öğrendiği domates, fesleğen, sarmısak, kekik, karabiber ve zeytinyağlı makarna tarifini sık sık uyguluyormuş. ‘Bu tarif zeytinyağı ile piştiği için oldukça sağlıklı. Bazen üzerine eski kaşar ya da parmesan rendeliyorum. Annemle ızgara yaptığımız zaman bu makarnayı yanına garnitür olarak koyuyoruz.’
Arzum OnanBizim oyuncaklarımız
‘Çocukken fiyonk gibi küçük şekilli makarnaları çok severdim. Onlarla saatlerce oyun oynardım. Şimdi oğlum aynısını yapıyor’ diyen Arzum Onan evde hazırladığı soslarla makarna pişirmeyi çok seviyor. ‘Genelde fesleğen, domates ve krema ile değişik soslar pişiriyorum. Sebze ile hazırlanan makarnaları çok lezzetli buluyorum.’
Orhan Gencebay
Her tür makarnayı yerim baklalı makarnayı asla
Orhan Gencebay kitapta Çerkez peynirli otlu makarna tarifi verdi. Tarif verdiğine bakıp Gencebay’ın mutfakta hünerli olduğunu zannetmeyin: ‘Evimde mutfağı hiçbir zaman bana bırakmadılar. Bu yüzden yemek yapmayı pek beceremiyorum. Sevim Hanım mutfak işlerinin üstadıdır.’ diyor. Orhan Bey’in makarna ile arası çok iyi. Her türlüsünü severek yiyor. Ama baklalı makarnayı ağzına bile sürmüyor. Çünkü bakladan nefret ediyor. Neden mi? Bu komik hikayeyi şöyle anlatıyor: ‘Ortaokula gidiyordum. Bizim evin bahçesinde tohumlar buldum. O yıllarda okulda fasulyeleri pamuğa ekiyoruz. Ben de bulduğum tohumları toprağa ektim. Bakla çıktı. Anneme gösterdim. ‘Anne bak bunları ben ektim, biraz daha büyüsün yiyeceğim dedim.’ Annem ‘Oğlum o yenmez, yabani bakla o’ dedi. ‘Olsun ben yiyeceğim’ dedim. Sonra baklalar büyüdüler. Ben baklaları topladım, anneme gittim. ‘Pişir’ dedim. Annem yine ‘Oğlum bu yenmez’ dedi. Ben tutturdum tabii. Öğlen geldiğimde evde öyle bir koku vardı ki size anlatamam. Kapının önünden ‘Anne bu ne biçim koku eve giremiyorum’ diye bağırdım. ‘Ne olacak senin baklayı pişirdim’ dedi. O gün bugündür bakla yiyemiyorum. Çamaşır suyu gibi kokuyor.’
Güven Kıraç
Kiraz domatesli spagetti tarifi
Kıraç tam bir makarna ustası. Gittiği yabancı ülkelerden makarna ile ilgili ne kadar kitap buluyorsa alıyormuş. Makarna hamuru nasıl yoğurulur, nasıl açılır, nasıl kesilir gibi detaylara hakim. ‘Filiz 30 Yıldır Sizinle’ kitabı için kiraz domatesli spagetti tarifi verdi:
Malzemeler 1 paket Filiz Sütlü Spagetti, 400 gr kiraz domates, 2-3 dal fesleğen, 2-3 dal frenksoğanı, 2-3 diş sarmısak, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri, tuz.
Yapılışı
Domatesleri ortadan ikiye kesin. Fesleğeni yaprak yaprak ayırın. Frenksoğanını doğrayın. Sarmısakları soyup ezin. Zeytinyağını tavada ısıtıp sarmısak ve domatesi 2 dakika soteleyin. 1 tutam tuzla tatlandırıp ocaktan alın.
Filiz Sütlü Spagetti’yi paket üzerindeki pişirme önerisine uygun olarak haşlayıp süzün. Sotelenmiş sarmısaklı domatesi ilave edip harmanlayın. Mozzarella peynirini serpiştirip fesleğen yaprakları ve frenksoğanı ile süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.
Nükhet Duru
Haşlıyorum, çiğ tereyağı döküp yiyorum
Her gün makarna yenir mi demeyin. Nükhet Duru tam bir makarnakolik. Genelde hafif soslu sebzeli makarnaları tercih ediyor. Bazen haşlanmış makarnaya çiğ tereyağı ve bir miktar zeytinyağı ekleyip yiyor. Arkadaşlarının çok beğendiği somonlu tarifini okuyucularla paylaşıyor: ‘Linguine makarnayı tuzlu suda sekiz dakika haşlıyorum. Makarnayı haşladıktan sonra suyunu bir fincan kadar ayırıp çiğ kremalı sosuna ilave ediyorum. Sonra jülyen kesilmiş (şerit halinde) somonları ve soğanların yeşil kısmını çok ince kıyarak ekliyorum. Büyük bir oval tabakta servis yapıyorum. Hem damağa hem göze hitap ediyor.’
Arzu Kaprol
Midye makarna ve spagetti favorim
Akdeniz diyetine göre beslenen tasarımcı Arzu Kaprol haftada iki öğün makarna yiyor. Spagetti ve midye şeklindeki makarnaları tercih ediyor. ‘Spagettinin her türlüsünü severim. Teyzemin hazırladığı makarna salatasına bayılırım’ diyor. Kitap için top köfteli ve bezelyeli makarna sepetinin tarifini verdi.
Gerekli malzeme 1 paket Filiz Midye Makarna , 8 dikdörtgen milföy hamuru, Yarım su bardağı haşlanmış bezelye, 30 gr tereyağı, 3 domates, 2 kahve fincanı su, 250 gr kıyma, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı köfte baharı, 1 yumurta sarısı, birkaç dal kekik, tuz
Hazırlanışı
Kıymayı çukur bir kaba alın. Ekmek içini 1 fincan suda yumuşatıp elinizle sıkarak süzün ve ufalayın. Ekmek içi, köfte baharı ve 1 tutam tuzu kıymaya ilave edip yoğurun. Köfte harcından yarım ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Tereyağını tavada eritip domates ve kalan suyu ilave edin. Köfteleri ekleyip kapağını kapatın ve 10 dakika pişirin.
Filiz Midye Makarna’yı paket üzerindeki pişirme önerisine uygun olarak haşlayıp süzün. Soslu köfte ve bezelyeyi ekleyip harmanlayın.
Milföy hamurlarını un serpilmiş zeminde kare oluşturacak şekilde birleştirip merdane ile inceltin. Yuvarlak fırın kabı büyüklüğünde bir kapak kesin. Kalan hamuru yağlı káğıtla kaplanmış kabın dibine ve kenarlarına elinizle bastırarak yayın ve dibini çatalla yer yer delin. Hamurun kenarlarına fırçayla yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin. Hazırladığınız makarnayı ilave edin. Artan hamurdan yaprak motifli hamurlar hazırlayıp kapak şeklindeki hamurun üzerini süsleyin. Hamuru yağlı káğıtla kaplanmış fırın tepsisine yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün. Fırına verip kızarıncaya kadar pişirin ve makarna sepetinin üzerine kapatın. Kekik yapraklarıyla süsleyip dilimleyerek servis yapın.
Can Gürzap
Spagetti bolonez ustası
‘Benim çocukluğumda makarnalar domatesli, salçalı, peynirli ya da sarmısaklı yoğurtlu olurdu’ diyor Can Gürzap. Şimdi restoranlarda servis edilen onlarca çeşit makarnayı hayret ederek yiyormuş. Gürzap mutfağa giren erkeklerden: ‘İyi bir spagetti aşçısıyım. Yeter ki zaman bulabileyim. Spagetti bolonez yapacağım vakit genellikle bol soğan eklerim. Önce soğanı iyice sotelerim. Domatesin iyisini kullanırım. Sarmısak mutlaka olmalı. İşin sırrı ne derseniz? Size iki tane ot ismi söylerim. Fesleğen ve kereviz yaprağı. Bir de makarnanın haşlandığı sudan sosa biraz eklerim. Bir de makarnayı süzdükten sonra asla soğuk sudan geçirmem.’
Kezban Arca Batıbeki
Çok fazla makarna tüketen biri değil. Favorisi fırın makarna. Genellikle kepekli makarnayı tercih ediyor. ‘Evde domatesli ve ıspanaklı makarna yapıyorum. Restoranda ise somonlu ya da pesto soslu sipariş veriyorum.’ Filiz kitabı için makarna saçlı kadın portresiyle poz verdi.
Leyla Alaton Günyeli
Her pazar bizim evde makarna partisi var
Makarna pişirmek Leyla Alaton Günyeli ve ailesi için başlı başına bir eğlence. ‘Ailece mutfağa girip makarna pişirmeyi ve bir arada yemeyi çok severiz’ diyor. Her pazar makarna partisi veriyorlarmış. Leyla Hanım’ın favorisi fıstık ve fesleğenle hazırlanan pesto soslu makarna. ‘Fesleğenin taze olduğu dönemde, pazardan 25-30 demet alıp kış aylarında kullanmak için hazırlık yaparız. Taze fezleğen, sarmısak, zeytinyağı, hakiki parmesan peyniri ve dolma fıstıkla hazırladığım bu sosun tadına doyum olmuyor. Sosu cam kavanozda buzdolabında aylarca bozulmadan saklayabilirsiniz.’