Paylaş
Türkiye’de olduğu gibi doğduğum İtalya’da da annelerin çocuklarına yemek hazırlaması büyük bir tutkudur ve annemizle mutfakta zaman geçirmek gibisi yoktur. O kek hazırlarken ürünlere karışma isteğimiz, tencere dibinde kalan pudingi yemek için kardeşlerle ettiğimiz kavgalar...
Küçüklüğümde de mutfağa ilgiliydim, annemden gördüğüm yemekleri yapmayı öğrendim. Evde babam pek yemek yapmazdı. Annemin çalıştığı dönemlerde ben ve kardeşlerim için ufak öğlen yemekleri hazırlardı. Babamın bildiği tek yemek ‘pasta e patate’ydi. Güney İtalya’ya ait bir yemek bu... Ama sizlere bir gerçekten bahsedeceğim. Babam bu yemeği iyi yapamıyordu. Bence bunu kendi de biliyordu ama biz kardeşlerimle o yemeği her zaman yiyorduk. Çünkü bu yemekte lezzetten çok daha önemli bir konu vardı. Babamın bizim için emek vermesi, zamanını o yemeği yapmaya ayırması... Bu bence dünyadaki tüm lezzetlere değecek bir konu.
ANILARIN PAYLAŞILDIĞI YER...
Oğlum Zeno’yla mutfaktaki ilişkimiz daha farklı. Zeno daha küçükken mutfağı bir oyun alanı olarak görüyordu. Hafta içleri yoğun çalıştığım için mutfağa pek zaman ayıramazdım. Ama hafta sonları ve sonrasında pandemi sürecinde, evde zamanımızın büyük çoğunluğunu mutfakta geçirdik. Birlikte yapmaktan en zevk aldığımız şey taze makarnaydı. Hamur yaparken ürünlere dokunması, hissetmesi ve yemek hazırlamanın özel hissiyatının ona geçmesi benim için önemliydi. Özellikle cumartesileri makarna yapmak bir rutin haline geldi. Zeno’nun bir diğer tutkusuysa domates sosu. Bu konuda gerçek bir gurme. Henüz 9 yaşında olmasına rağmen yaz aylarında yaptığımız domates soslarını daha çok beğendiğini söylüyor.
Benim ona yemek öğretme çabam olmadı. Sadece ailemden aldığım sofra kültürünü aktarmaya çalıştım. Sofra bizim için sadece yemek yenen yer değil, bizi bir araya getiren, bazen mutluluğumuzu, bazen dertlerimizi ve mutlaka anılarımızı paylaştığımız yer. Bizim ailede masada otururken kimse başka bir işle ilgilenmezdi, herkes düzgün kıyafetlerle otururdu, herkesin yemeği ve sohbet bitmeden o masadan kalkılmazdı. Zaman ilerledi, özellikle yeni nesil çocukların hayatında farklı dinamikler oluştu. Zeno’yu sofraya çağırırken “Baba, lütfen 5 dakika daha bekle” sesleri yükseliyor. Ama biliyorum ki birlikte oturduğumuz tüm masalar bizi mutlu ediyor.
Yarın Babalar Günü... Benim için yılın en özel günlerinden biri... Güzel bir sofra kurmaya, babanızı kendi ellerinizle hazırladığınız enfes lezzetlerle mutlu etmeye ne dersiniz? Sizlere bolonez soslu bir spaghetti tarifi vereceğim. Dilerseniz ‘pasta e patate’ tarifimi de yapabilirsiniz. Tüm babaların Babalar Günü kutlu olsun!
BOLONEZ SOSLU SPAGHETTİ (3-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 paket spaghetti
◊ 8 su bardağı su
◊ 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
◊ 400 gr kıyma
◊ 1 soğan
◊ 1 havuç
◊ 3 domates
◊ 1 diş sarımsak
◊ 1 tatlı kaşığı domates salçası
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1/2 su bardağı su (makarnanın haşlama veya et suyu da olur)
◊ 1/2 çay kaşığı tuz
◊ 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
◊ 1 tatlı kaşığı kekik
Servis için;
* 4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan ve biraz fesleğen
NASIL YAPARIM?
* 8 bardak suyu tencerede kaynatın, kaynayınca tuz ilave edip makarnaları pişirmeye başlayın.
* Sos için soğanı ve domatesi küçük küpler halinde kesin. Kabuğunu soyduğunuz havucu rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Sarımsağı ezin.
* Soğanları zeytinyağında hafif renk alana kadar kavurun. Sırasıyla sarımsak, havuç ve kıymayı ekleyin. Kıymayı kattıktan sonra renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün.
* Domates, domates salçası, tuz, karabiber ve kekiği ilave edin. Son olarak suyu katın ve orta ateşte 5- 6 dakika kadar kaynatın.
* Pişmiş makarnayı tabağa alın, üzerine sosu koyun. Dilerseniz tencerede ikisini harmanlayabilirsiniz. Parmesan peyniri ilave edip, birkaç yaprak fesleğenle süsleyerek sıcak sıcak servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
PASTA E PATATE (4 kişilik)
NE LAZIM?
* 300 gr makarna
* 550 gr patates
* 150 gr kereviz
* 150 gr havuç
* 1 soğan
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 dal biberiye
* Zeytinyağı
* Tuz, karabiber
* Parmesan peyniri
NASIL YAPARIM?
* Kereviz, havuç ve soğanı ince ince doğrayın.
* Kabuğunu soyduğunuz patatesleri küçük küpler halinde kesin.
* Tencereye yağı koyun, yağın ısınmasını bekleyin. Soğan, havuç ve kerevizi ekleyip karıştırın. Birkaç dakika sonra patatesleri ilave edin.
* Biberiye ve salçayı koyup karıştırın.
* 600 ml sıcak su dökün, tuz ve karabiberi ekleyip, tencerenin kapağı kapalı şekilde,
30 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın.
* Patatesler tahta kaşığın arkasıyla ezilir hale gelince makarnayı tencereye dökün.
* 250 ml daha sıcak su ekleyin. Ara sıra karıştırarak pişirin. Malzemeler kremsi ama kuru bir yapıda olacak.
* Yemeğiniz pişince biberiye dalını çıkarın, üzerine biraz daha yağ gezdirip bol parmesan peyniri rendeleyerek servis edin.
Paylaş