AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriEskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet YalçınkayaMehmet Yalçınkaya hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Masterchef'in yeni sezonu öncesinde esnaf kitabını çıkardı. Basına yansıyan "Acun Ilıcalı'nın yüzüne dolar fırlattı. Somer Şef ile kavgalı" iddialarını ilk kez yanıtlayan Mehmet Şef, Acun Ilıcalı ile hiçbir zaman için parayla ilgili bir sohbet içerisine girmedim. Hiçbir sözleşmeyi okumadım" dedi. İşte devamı...
#Mehmet YalçınkayaEsnaf lokantalarımızın en büyük özelliklerinden biri, usta-çırak geleneğine dayalı olmaları. Belki de bu yüzden şef Mehmet Yalçınkaya’nın ‘Esnaf’ adlı bir kitap çıkaracağını duyduğumda ilk hissettiğim, bunun ona ne kadar da yakıştığı oldu. Sadece ekrandaki ‘babacan usta’ tavırlarından değil, bu geleneğin kariyerindeki önemini ve ustalara olan saygısını çok iyi bildiğim için...
#Esnaf LokantasıTürkiye'nin en iyileri listesinde bu hafta esnaf lokantaları var. Gurmelerden ve yemek yazarlarından oluşan jüri üyelerimizin herbirine en beğendiği beş esnaf lokantasını sorduk. Böylece jüri Türkiye'nin en iyi esnaf lokantalarını yani, en iyi ondan oluşan A takımını ortaya çıkardı.
Bisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı ve yaban hayatı gözlemciliği gibi pek çok seçenek sunan tabiat parklarında keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kışın en çok yakıştığı tabiat parkları hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 10 tabiat parkını önerdiler.
#RotaSofra kurarken işin en vakit alan kısımlarından biri ‘Ne pişirsem’ sorusuna yanıt bulmak... Buna alışveriş ve pişirme sürelerini de ekleyin. Üstelik kalabalık bir misafir grubunu ağırlıyorsanız kişi sayısına göre servis çıkarmak da her zaman kolay değil. Tüm bunlar için yardımımıza koşan paket yemek servislerinin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Uygulama veya internet sitesi üzerinden istediğimiz yemeğin doğranıp temizlenmiş malzemesi ayağımıza geliyor, bize de pişirmesi kalıyor.
#YEMEKBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#HürriyetNormalleşme adımlarıyla beraber sosyalleşmek için açık alandaki aktiviteler daha çok tercih edilir oldu. Bunlardan belki de en önemlisi yazın vazgeçilmezi mangal. Bu keyfinize keyif katacak lezzetleri ünlü şeflere sorduk: Püf noktaları neler? Şu sıra hangi malzemeler revaçta? Kendi bahçemiz yoksa nerelere gidebiliriz? Başkalarını rahatsız etmemek için nelere özen göstermeliyiz?
#GazehaberleriYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#Çiğköfte