Son Güncelleme:
Türkiye'nin en iyi esnaf lokantaları
Türkiye'nin en iyileri listesinde bu hafta esnaf lokantaları var. Gurmelerden ve yemek yazarlarından oluşan jüri üyelerimizin herbirine en beğendiği beş esnaf lokantasını sorduk. Böylece jüri Türkiye'nin en iyi esnaf lokantalarını yani, en iyi ondan oluşan A takımını ortaya çıkardı.
İlk listeye giremeyen beş esnaf lokantasını ise en iyiler B kümesinde topladık. Esnaf lokantalarının vazgeçilmez yemeği hünkarbeğendi. Fiyatlar hemen hepsinde gayet makul: 5-10 milyon liraya enfes bir ziyafet çekmeniz mümkün. Nerede esnaf lokantası Tarık Akan orada. Esnaf lokantalarının önemli bir kısmında içki yok. Çoğu sadece öğle yemeği için açılıyor ve erkenden kapanıyor. Patronla işçinin yan yana yemek yediği bu lokantalara magazin dünyası pek rağbet etmiyor ama politika, sinema, tiyatro ve basın dünyasından müdavimleri var. Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bütün Ankara siyaseti elleriyle tandır yiyor, üstüne süzme yoğurttan ayran içiyor.
KANAAT
Jürinin en beğendiği esnaf lokantası
06:00-23:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik yok. Fiyatlar kişi başı 10-15 milyon lira. Fiks mönü yok. Kredi kartı geçmiyor. İçki yok. Yaşar Kemal, Aysel Gürel, Ahmet Tan müdavimleri arasında. Etli Özbek pilavı ve elbasan tava mutlaka denenmeli. Sahibi Vahdettin Kargulu ve ailesi Halit Yılmaz şefliğinde hizmet veriyor. Tuğrul Şavkay servis beklentisi fazla olmadan lezzetli yemeklerini ve özellikle Özbek pilavını övüyor. Üsküdar, İstanbul (216) 333 37 91.
HACI SALİH
İçkiyi boşverin, kadınbudunu deneyin
12:00-19:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik yok. Fiyatlar kişi başı 15 milyon lira, içki yok. Gruplara özel fiks mönü uygulanabiliyor. Rahmi Koç, Müjde Ar, Tarık Akan, Zuhal Olcay müdavimleri arasında. Hünkarbeğendi mutlaka denenmeli. Sahibi Abdullah Muvit ve ailesi müşterilerle bizzat ilgileniyor. Mustafa Oğuz kadınbudu köftesini övüyor. Beyoğlu, İstanbul (212) 243 45 28
SUBAŞI
Eski Babıali'nin kokoreç mekanı
11:00-16:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik çalınmıyor. Fiks mönü yok, fiyatlar kişi başı 9-10 milyon arasında. Sahibi Kemal Veysel Görür müşterilerle bizzat ilgileniyor. Babıali döneminde Oktay Ekşi, Hasan Pulur, Halit Kıvanç gibi isimlerin çok sık gittiği mekanın şu andaki müdavimleri Artun Ünsal, Faik Çetiner ve İran Konsolosluğu çalışanları. Kuzu sarma kokoreç, ıspanak püresi, hünkarbeğendili kebap, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı rağbet gören yemekler. Ahmet Örs kalp ve şeker hastalarına yönelik yemeklerin de bulunabildiğini söylüyor. Nuruosmaniye, İstanbul (212) 522 47 62.
HÜNKAR
Spesiyalitesi ayvalı yahni
12:00-00:00 arası servis yapılıyor. Yer bulunuyor ama kalabalık gruplar için mutlaka rezervasyon gerekli. CD'den yemek müziği çalınıyor. Fiyatlar kişibaşı 25-35 milyon lira. Fiks mönü yok. Şarık Tara, Hülya Avşar, Recep Tayyip Erdoğan, Meltem Cumbul müdavimleri arasında. Sahibi Feridun Ügümü müşterilerle bizzat ilgileniyor. Ayvalı yahni mutlaka denenmeli. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs tencere yemeklerini, Engin Akın kol böreği ve hamsili pilavını övüyor. Nişantaşı, İstanbul (212) 225 46 65
FEHMİ
Tiyatrocuların tercihi
10:00-22:30 arası servis yapılıyor. CD'den Klasik Türk Müziği çalınıyor. Fiks mönü yok. Fiyatlar kişibaşı 10-15 milyon lira arasında. Sahipleri Erdoğan-Engin Sönmezler müşterilerle bizzat ilgileniyor. Müdavimleri arasında Yıldız Kenter, Kandemir Konduk, Mehmet Ali Alabora gibi ünlü isimler var. Elbasan tava, beğendili kebap ve acem tavuğu mutlaka denenmeli. Mustafa Oğuz bu lokantadaki tüm yemekleri tavsiye ediyor, her yemeğin severek ve güvenle yenilebileceğini söylüyor. Kadıköy, İstanbul (216) 336 33 33
KONYALI
Politikacılar burada parmaklarını yiyor
11:00-17:00 arası açık. CD'den yemek müziği çalınıyor. Rezervasyon gerekiyor. Tandır kiloyla satılıyor ve elle yeniyor. Kilosu 46 milyon lira. Yanında mutlaka Konya'nın süzme yoğurdundan yapılan özel ayranı için. Yemekten sonra hálá mecaliniz varsa üstüne kaymaklı ekmek kadayıfı ısmarlayın. Sahibi Haydar Oğuz, Hayri Korkmaz şefliğinde hizmet veriyor. Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere Ankara siyaseti burada parmaklarını yiyor. Mobilyacılar Sitesi, Ankara (312) 348 07 07.
CİĞERCİ ZARİF
Ciğer, piyaz, cacık Zarif'te yenir
11:30-15:30 arası servis yapılıyor. Rezervasyon kabul edilmiyor. Müzik yok. İçkisiz. Fiyatlar kişi başı 4-5 milyon lira. Çok iyi ayıklanmış kızartma ciğerin yanında cacık ve piyazı da mutlaka denemelisiniz. Sağlığında Zeki Müren'in müdavimi olduğu ciğerciye Mustafa Denizli, Rıdvan Dilmen, Hasan Denizkurdu gibi ünlü isimler de gidiyor. Sahipleri Tuncay ve Turgay Özgörenler kardeşler hazırlık ve servisle bizzat ilgileniyor. Mustafa Oğuz yediği en 'muazzam' ciğerin burada olduğunu söylüyor. Pasaport, İzmir (232) 445 75 26.
CUMHURİYET
Kuyu kebabı yerken Demirel'e rastlayabilirsiniz
07:00-00:00 arası servis yapılıyor. Öğle için gerekli değil ama akşamları rezervasyon yaptırmak gerekiyor. CD'den yemek müziği çalınıyor. Anlaşmaya bağlı olarak gruplara fiks mönü uygulanıyor. Fiyatlar kişi başı 10-15 milyon lira. Kuyu kebabı ve işkembeli kurufasulye mutlaka denenmeli. Tayfun Talipoğlu, Süleyman Demirel, Emel Sayın müdavimleri arasında. Ali Sirmen nefis tencere yemeklerini ve kaz kızartmalarını övüyor. Samsun, (362) 431 21 65
HAVUZLU LOKANTA
Kapalıçarşı'da kebap
11:00-16:30 arasında servis yapılıyor. CD'den müzik çalıyor. Fiks mönü yok. Gruplar için rezervasyon gerekli. Fiyatlar kişi başı 7-8 milyon lira arasında. 1960'dan beri hizmet veren lokantanın sahibi Burhan Sarışen. Abant kebabı, Beğendi ve Beykoz kebabı mutlaka denenmeli. Ali Müfit Gürtuna, Semih Saygıner, Melek Baykal, Fazıl Say, Mustafa Taşar ve Erol Çakır müdavimleri arasında. Kapalıçarşı Beyazıt girişi, İstanbul (212) 527 33 46.
HACI ABDULLAH
Bütün Yeşilçam burada
11:00-22:30 arası servis yapılıyor. Rezervasyon yaptırmak şart. Sadece Ramazan'da fiks mönü uygulanıyor. Müzik yok. Sahibi Abdullah Korun. Fiyatlar kişi başı 18-25 milyon lira arasında. Hünkarbeğendi, elbasan tava, kuzu tandır mutlaka denenmeli. Müdavimleri arasında Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Fatma Girik, Türkan Şoray gibi isimler var. Mehmet Yaşin gerek yemekleri gerek titiz servisiyle İstanbul'da en beğendiği birkaç esnaf lokantasından biri olduğunu söylüyor. Beyoğlu, (212) 293 85 61
KÖFTECİ PALA
Fiyatlar kişi başı 7-9 milyon lira. İnegöl köftesini mutlaka denemelisiniz. Müjde Ar, Ömer Durak, Atilla Taş müdavimleri arasında. Seyrantepe, İstanbul (212) 283 99 90.
ASUDE
Fiyatlar 5-10 milyon lira. Nohut ve cumartesileri mantı mutlaka denenmeli. Metin Tekin, Gülşen Bubikoğlu, Zeki Alasya müdavimleri arasında. Kuzguncuk, İstanbul (216) 334 44 14.
LADES
Fiyatlar 5-10 milyon lira. Kabak dolması, sebzeli köfte mutlaka denenmeli. Mehmet Ali Alabora, Meltem Cumbul, Erdal Özyağcılar müdavimleri arasında. Beyoğlu, İstanbul (212) 251 32 03.
7 MEHMET
Küçük bir esnaf lokantasıyken şimdi büyük bir işletmeye dönüştü. İşkembe çorbası, su böreği ve kabak tatlısı mutlaka denenmeli. Levent Kırca, Emel Sayın, Altan Öymen müdavimleri arasında. Antalya, (242) 238 52 00.
AĞA LOKANTASI
Fiyatlar kişibaşı 7-8 milyon lira arasında. Papaz yahni ve kuzu kapama mutlaka denenmeli. Bülent Kayabaş, Tarık Akan, Sedef Erkovan müdavimleri arasında. Beyoğlu, İstanbul (212) 249 39 24.
GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ
Yemek kültürü yazarı, gazeteci
Tuğrul Şavkay
Gusto Dergisi yazarı
Ahmet Örs
Gazeteci, gurme
Güngör Uras
Yemek kitabı yazarı ve gurme
Engin Akın
Yemek kitabı yazarı
Arman Kırım
yediklerini yazarak paylaşan gezgin yazar
Mehmet Yaşin
İşadamı kimliği gurmeliğini gölgelemeyen
Mustafa Oğuz
Damak tadının sayılan kılavuzu gazeteci
Ali Sirmen
Mimar, gurme, yazar
Ali Esad Göksel
Gazeteci yazar
Donatella Piatti
KANAAT
Jürinin en beğendiği esnaf lokantası
06:00-23:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik yok. Fiyatlar kişi başı 10-15 milyon lira. Fiks mönü yok. Kredi kartı geçmiyor. İçki yok. Yaşar Kemal, Aysel Gürel, Ahmet Tan müdavimleri arasında. Etli Özbek pilavı ve elbasan tava mutlaka denenmeli. Sahibi Vahdettin Kargulu ve ailesi Halit Yılmaz şefliğinde hizmet veriyor. Tuğrul Şavkay servis beklentisi fazla olmadan lezzetli yemeklerini ve özellikle Özbek pilavını övüyor. Üsküdar, İstanbul (216) 333 37 91.
HACI SALİH
İçkiyi boşverin, kadınbudunu deneyin
12:00-19:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik yok. Fiyatlar kişi başı 15 milyon lira, içki yok. Gruplara özel fiks mönü uygulanabiliyor. Rahmi Koç, Müjde Ar, Tarık Akan, Zuhal Olcay müdavimleri arasında. Hünkarbeğendi mutlaka denenmeli. Sahibi Abdullah Muvit ve ailesi müşterilerle bizzat ilgileniyor. Mustafa Oğuz kadınbudu köftesini övüyor. Beyoğlu, İstanbul (212) 243 45 28
SUBAŞI
Eski Babıali'nin kokoreç mekanı
11:00-16:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik çalınmıyor. Fiks mönü yok, fiyatlar kişi başı 9-10 milyon arasında. Sahibi Kemal Veysel Görür müşterilerle bizzat ilgileniyor. Babıali döneminde Oktay Ekşi, Hasan Pulur, Halit Kıvanç gibi isimlerin çok sık gittiği mekanın şu andaki müdavimleri Artun Ünsal, Faik Çetiner ve İran Konsolosluğu çalışanları. Kuzu sarma kokoreç, ıspanak püresi, hünkarbeğendili kebap, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı rağbet gören yemekler. Ahmet Örs kalp ve şeker hastalarına yönelik yemeklerin de bulunabildiğini söylüyor. Nuruosmaniye, İstanbul (212) 522 47 62.
HÜNKAR
Spesiyalitesi ayvalı yahni
12:00-00:00 arası servis yapılıyor. Yer bulunuyor ama kalabalık gruplar için mutlaka rezervasyon gerekli. CD'den yemek müziği çalınıyor. Fiyatlar kişibaşı 25-35 milyon lira. Fiks mönü yok. Şarık Tara, Hülya Avşar, Recep Tayyip Erdoğan, Meltem Cumbul müdavimleri arasında. Sahibi Feridun Ügümü müşterilerle bizzat ilgileniyor. Ayvalı yahni mutlaka denenmeli. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs tencere yemeklerini, Engin Akın kol böreği ve hamsili pilavını övüyor. Nişantaşı, İstanbul (212) 225 46 65
FEHMİ
Tiyatrocuların tercihi
10:00-22:30 arası servis yapılıyor. CD'den Klasik Türk Müziği çalınıyor. Fiks mönü yok. Fiyatlar kişibaşı 10-15 milyon lira arasında. Sahipleri Erdoğan-Engin Sönmezler müşterilerle bizzat ilgileniyor. Müdavimleri arasında Yıldız Kenter, Kandemir Konduk, Mehmet Ali Alabora gibi ünlü isimler var. Elbasan tava, beğendili kebap ve acem tavuğu mutlaka denenmeli. Mustafa Oğuz bu lokantadaki tüm yemekleri tavsiye ediyor, her yemeğin severek ve güvenle yenilebileceğini söylüyor. Kadıköy, İstanbul (216) 336 33 33
KONYALI
Politikacılar burada parmaklarını yiyor
11:00-17:00 arası açık. CD'den yemek müziği çalınıyor. Rezervasyon gerekiyor. Tandır kiloyla satılıyor ve elle yeniyor. Kilosu 46 milyon lira. Yanında mutlaka Konya'nın süzme yoğurdundan yapılan özel ayranı için. Yemekten sonra hálá mecaliniz varsa üstüne kaymaklı ekmek kadayıfı ısmarlayın. Sahibi Haydar Oğuz, Hayri Korkmaz şefliğinde hizmet veriyor. Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere Ankara siyaseti burada parmaklarını yiyor. Mobilyacılar Sitesi, Ankara (312) 348 07 07.
CİĞERCİ ZARİF
Ciğer, piyaz, cacık Zarif'te yenir
11:30-15:30 arası servis yapılıyor. Rezervasyon kabul edilmiyor. Müzik yok. İçkisiz. Fiyatlar kişi başı 4-5 milyon lira. Çok iyi ayıklanmış kızartma ciğerin yanında cacık ve piyazı da mutlaka denemelisiniz. Sağlığında Zeki Müren'in müdavimi olduğu ciğerciye Mustafa Denizli, Rıdvan Dilmen, Hasan Denizkurdu gibi ünlü isimler de gidiyor. Sahipleri Tuncay ve Turgay Özgörenler kardeşler hazırlık ve servisle bizzat ilgileniyor. Mustafa Oğuz yediği en 'muazzam' ciğerin burada olduğunu söylüyor. Pasaport, İzmir (232) 445 75 26.
CUMHURİYET
Kuyu kebabı yerken Demirel'e rastlayabilirsiniz
07:00-00:00 arası servis yapılıyor. Öğle için gerekli değil ama akşamları rezervasyon yaptırmak gerekiyor. CD'den yemek müziği çalınıyor. Anlaşmaya bağlı olarak gruplara fiks mönü uygulanıyor. Fiyatlar kişi başı 10-15 milyon lira. Kuyu kebabı ve işkembeli kurufasulye mutlaka denenmeli. Tayfun Talipoğlu, Süleyman Demirel, Emel Sayın müdavimleri arasında. Ali Sirmen nefis tencere yemeklerini ve kaz kızartmalarını övüyor. Samsun, (362) 431 21 65
HAVUZLU LOKANTA
Kapalıçarşı'da kebap
11:00-16:30 arasında servis yapılıyor. CD'den müzik çalıyor. Fiks mönü yok. Gruplar için rezervasyon gerekli. Fiyatlar kişi başı 7-8 milyon lira arasında. 1960'dan beri hizmet veren lokantanın sahibi Burhan Sarışen. Abant kebabı, Beğendi ve Beykoz kebabı mutlaka denenmeli. Ali Müfit Gürtuna, Semih Saygıner, Melek Baykal, Fazıl Say, Mustafa Taşar ve Erol Çakır müdavimleri arasında. Kapalıçarşı Beyazıt girişi, İstanbul (212) 527 33 46.
HACI ABDULLAH
Bütün Yeşilçam burada
11:00-22:30 arası servis yapılıyor. Rezervasyon yaptırmak şart. Sadece Ramazan'da fiks mönü uygulanıyor. Müzik yok. Sahibi Abdullah Korun. Fiyatlar kişi başı 18-25 milyon lira arasında. Hünkarbeğendi, elbasan tava, kuzu tandır mutlaka denenmeli. Müdavimleri arasında Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Fatma Girik, Türkan Şoray gibi isimler var. Mehmet Yaşin gerek yemekleri gerek titiz servisiyle İstanbul'da en beğendiği birkaç esnaf lokantasından biri olduğunu söylüyor. Beyoğlu, (212) 293 85 61
KÖFTECİ PALA
Fiyatlar kişi başı 7-9 milyon lira. İnegöl köftesini mutlaka denemelisiniz. Müjde Ar, Ömer Durak, Atilla Taş müdavimleri arasında. Seyrantepe, İstanbul (212) 283 99 90.
ASUDE
Fiyatlar 5-10 milyon lira. Nohut ve cumartesileri mantı mutlaka denenmeli. Metin Tekin, Gülşen Bubikoğlu, Zeki Alasya müdavimleri arasında. Kuzguncuk, İstanbul (216) 334 44 14.
LADES
Fiyatlar 5-10 milyon lira. Kabak dolması, sebzeli köfte mutlaka denenmeli. Mehmet Ali Alabora, Meltem Cumbul, Erdal Özyağcılar müdavimleri arasında. Beyoğlu, İstanbul (212) 251 32 03.
7 MEHMET
Küçük bir esnaf lokantasıyken şimdi büyük bir işletmeye dönüştü. İşkembe çorbası, su böreği ve kabak tatlısı mutlaka denenmeli. Levent Kırca, Emel Sayın, Altan Öymen müdavimleri arasında. Antalya, (242) 238 52 00.
AĞA LOKANTASI
Fiyatlar kişibaşı 7-8 milyon lira arasında. Papaz yahni ve kuzu kapama mutlaka denenmeli. Bülent Kayabaş, Tarık Akan, Sedef Erkovan müdavimleri arasında. Beyoğlu, İstanbul (212) 249 39 24.
GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ
Yemek kültürü yazarı, gazeteci
Tuğrul Şavkay
Gusto Dergisi yazarı
Ahmet Örs
Gazeteci, gurme
Güngör Uras
Yemek kitabı yazarı ve gurme
Engin Akın
Yemek kitabı yazarı
Arman Kırım
yediklerini yazarak paylaşan gezgin yazar
Mehmet Yaşin
İşadamı kimliği gurmeliğini gölgelemeyen
Mustafa Oğuz
Damak tadının sayılan kılavuzu gazeteci
Ali Sirmen
Mimar, gurme, yazar
Ali Esad Göksel
Gazeteci yazar
Donatella Piatti