Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaGöksu Nehri’yle büyülü ardıç, göknar ve sedir ormanlarının şekillendirdiği topraklar... Toroslar’ın saklı cenneti coğrafi özellikleri nedeniyle yakın zamana kadar keşfedilmeden usulca bekliyordu. Günümüz ulaşım imkânları artık Karaman’ın bu güzel ilçesini tanımak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Özellikle doğal ve kültürel değerleri keşfetmeye meraklı okurlar için, buyurun Ermenek!
#ToroslarTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiMersin Türkiye'nin en çok gezilen şehirleri arasında yer almaktadır. Durum böyle olunca Mersin'e gelmeden önce bu şehri gezenlerin sayısı da bir hayli fazladır. Mersin yemekleri de hem lezzetli hem de damak tadına hitap etmektedir. Son günlerde Mersin yemekleri ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki Mersin yemekleri nelerdir? Mersin'de ne yenir? Mersin mutfağına özgü olan yemekler nelerdir? İşte Mersin yemekleri ile ilgili tüm bilgiler.
#Mersin YemekleriAsırlık restoranlar bir masada buluştu. İstanbul’un ikonik İtalyan lokantası Bodrum’a da geldi. Unutulan üzümlerimiz yeniden işleniyor, şişeleniyor. Şef Murat Deniz Temel’den Göcek’e özel menü... Migros’tan sürdürülebilirlik için önemli bir proje... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Patlıcan BöreğiYarın Anneler Günü... Keşke onlardan daha çok şey öğrenebilsek... Benim canım anneannem hepimizden önce uyanır, pişi hamurunu mayalar, çayı demlerdi. Babaannemin sofrasındaki tatlar, dolgun, bol yağlı ve salçalı olurdu. Annemin yaptığı içi hurma ezmeli mamulüyse, benim diyen pastane ustası bile zor yapar...
#Anneler GünüBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİKoyun tereyağı ve Konya obruk peyniriyle yapılan Konya yağ somununu düşününce bile ağzım sulanıyor. Balık ekmekteki levrek çok iyi pişirilmiş, altına tarama sürülmüş, sadece dereotu ve kırmızı soğanla lezzetlendirilmiş; küçük ama doğasına aykırı olmayan dokunuşlarla gastronomik açıdan zirveye çıkmış. Tatlılar da çok iyi. Özellikle içi çikolata musla doldurulmuş Kale biberi bir başyapıt. Şef Murat Deniz Temel işini seviyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Umarım bu yolda devam eder.
#Murat Deniz TemelSomer Sivrioğlu’nu anlatmama, tanıtmama hiç gerek olmadığını çok iyi biliyorum. 2 ay kadar önce Adana Lezzet Festivali’nde sahneye çıktığında çığlık atanları, elini tutmak için sahneye tırmanmaya çalışanları, sahne arkasında “Terli tişörtünü bana atar mısın?” diye bağıranları gördüğümde “İşte şöhret olmak ve aynı zamanda sevilmek bu” diye düşünmüştüm.
#Müge AkgünMasterChef sushi (suşi) tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Önemli bir Japon yemeği olan sushi (Suşi) artık ülkemizde de sıklıkla tüketiliyor. Restoranlarda yemeğe alışık olduğumuz sushi'yi evde hazırlayarak, sevdiklerinizde paylaşabilirsiniz. Peki, evde sushi (suşi) nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, MAsterChef sushi tarifi detayları...
#Masterchef SushiMersin mutfağının sevilen lezzetlerinden tantuni sofralarımıza geliyor. Gelinim Mutfakta tantuni tarifi günün öne çıkan yemekleri arasında yerini aldı. Peki, GElinim Mutfakta tantuni nasıl yapılır? İşte, Mersin tantuni tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
#Gelinim Mutfakta TantuniKısıra ve mercimek köftesine benzerliğiyle dikkat çeken Anadolu'nun sevilen lezzetlerinden batırık tarifi yöresine göre sulu ve susuz hazırlanarak sunuluyor. Yaz aylarının taze domates ve salatalığı eklendiği için kısıra benzeyen bu lezzet hafif olmasının yanı sıra doyurucu da. Peki batırık yemeği nasıl yapılır, hangi yöreye ait? İşte evde denemek isteyenler için batırık tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef BatırıkBazı tatların stresimizi alıp bizi rahatlatmasının tek nedeni lezzeti değil; onu pişiren kişi ya da çağrıştırdığı anılar... İngilizceye ’comfort food’ (konfor yemeği) olarak yerleşen bu lezzetler kişiden kişiye değişir. Ben de yakınlarımdan fikir alarak onların seçtiği tarifleri vermek istedim. Peki, sizinkiler hangileri?
#Konfor YemeğiMasterChef Türkiye'de dün gece dokunulmazlık heyecanı yaşandı. Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu'na giden yarışmacılar daha sonra oylama ile eleme adaylarını seçti. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği MasterChef’te Gamze ve Burak Kaya arasında gergin anlar yaşandı.
#MasterchefMasterChef eleme adayı dün akşam oynanan oyunların ardından belli oldu. MasterChef Türkiye'de 23 Ağustos akşamı ilk dokunulmazlık oyunu oynandı. Kırmızı ve mavi takım yarışmacıları Anadolu mutfağı yemeklerini rakiplerinden daha başarılı hazırlamak için zamanla yarıştı. Günün sonunda en iyi yemekleri yapan takım mavi takım dokunulmazlığın sahibi oldu. Kırmızı takım ise bireysel dokunulmazlık için mücadele etti ve ardından eleme adayları belirlendi. Peki, MasterChef eleme adayı kim oldu, dokunulmazlığı kim kazandı? İşte, dün gece MasterChef'te eleme adayı olan yarışmacılar.
#MasterchefYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuŞef Somer Sivrioğlu, Türkiye’deki ilk mekânını açtı. Avustralya’da yaşamasına rağmen yıllardır Anadolu’yu karış karış dolaşan şefimiz, menüsünü mevsimlik yerli malzemeler etrafında şekillendirmiş. Listede kırlangıçbalıklı analıkızlı, sucuk kıtırlı humus ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizden batırık da var. Kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı kadın kooperatiflerinden...
#Somer Sivrioğlu1995 yılından bu yana Oscar ödül törenlerinin yemek mönüsünü hazırlayan şef Wolfgang Puck’ın “Türk mutfağında kebap dışında bir sürü lezzet var. Artık kebap dışında Türk lezzetlerini sunan restoranlar açılmalı” sözlerine Türk şef ve yemek yazarlarından destek geldi.
#GastronomiYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#VejeteryanÜlkemizin her bölgesinde oldukça gelişmiş bir yapı ve etkileyici güzellikler bulunmaktadır. Bu bölgeler arasında Akdeniz Bölgesi de yer almaktadır. Akdeniz Bölgesi'nin meşhur illerinden birisinin ilçesi olan Silifke ise oldukça önemli şehirlerden birisidir. Sizler için Silifke nerede, hangi şehrin ilçesi? Silifke ilçesinin nesi meşhur tüm detayları ile derledik.
İyi bir gastro-bistro, gastronomik açıdan ‘fine dining’ kadar iddialı gözükmese bile iyi icra edildiğinde damak zevki olan müşteriye emsalsiz keyif verir. Bunun için şefin iyi olması yetmez. Ne yapmak istediğini bilmesi ve yaptığını sevmesi gerekir. Aynen Deniz Temel’in Alaf’ta yaptığı gibi!
#YazarAile Meclisi bu hafta CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile avukat eşi Sebla Başarır’ın evine konuk oldu. Bir açılışta tanışmışlar. “İlk görüşte aşk mı” diye soruyorum. Sebla Başarır, “Hayır, ilk görüşte gıcık olmaktı benimki. Konuşuyorsunuz yüzünüze bakmıyor” diyor gülerek. Eşi de o anları “Sebla’yı gördüm dengem bozuldu. Heyecandan bakamadım ki” diye anlatıyor.
#GazetehaberleriTürkiye'nin yüzölçümü itibarıyla en büyük şehri olan Konya, lezzetleriyle de öne çıkıyor. Bamya çorbası ya da etli ekmek gibi çok bilinen yemeklerinin yanı sıra batırık veya Mevlana böreği gibi daha yerel tatlarıyla da dikkat çeken Konya'nın yemeklerinin en güzellerini sizin için derledik. Çok beğeneceğinize emin olduğumuz Konya yemeklerimiz aşağıda...
#Konya Mutfağı Yemekleri