Güncelleme Tarihi:
BAĞCILIK KÜLTÜRÜMÜZ YOK OLMASIN
Dünyanın en güzel bağlarına sahip ülkelerdeniz. Ama bağcılığı hem üretim ve ithalat hem de şahane bir gastro turizm gücü olarak kalkındırmakta geride kalıyoruz. Bağcılık kültürümüzün, gelenek ve ritüellerimizin de büyük bir kısmını kaybetmiş durumdayız. Yine de Yaban Kolektif gibi taşın altına elini koyan, memleketin yok olmakta olan bağlarını kurtarmaya, üretmeye gönül veren projeleri görüp umutlanmak mümkün.
Yaban Kolektif unutulmuş ve unutulmakta olan üzümleri, yok olmaktan kurtaracak bir ticari faaliyetin içine katmayı hedefliyor. Kurucuları yeme-içme uzmanı Levon Bağış ve şarap tutkunu mimar Umay Çeviker ortaya koydukları işi “Bunu yaparken amacımız ‘nostalji’ duygularıyla hareket etmek yerine üzümlerin gerçek potansiyelini ortaya çıkararak başka üreticilerin de bu üzümleri kullanmalarını sağlamak” diye özetliyor.
Yaban Kolektif, Çorum’un Sungurlu üzümünden Bilecik’in Bedi Köyü’ndeki Beylerce’ye, Mersin’in Mut ilçesine bağlı Çömelek Köyü’nden Patkara’ya belki yeni neslin adını bile duymadığı birçok üzüm için yollara düşüyor, hem bağları hem de üretimi canlandıracak faaliyetleri hayata geçiriyor. Uzun uğraşlar sonucu yerel maya kullanarak yaptıkları üretimin ilk şişeleri de artık piyasada. Ayrıntılı bilgi için Instagram hesaplarını inceleyebilirsiniz: @yaban.kolektif
ZAMANSIZ TABAKLAR
Tarihimizin bir parçası haline gelen restoranların ‘zamansızlık ve kalite’ vurgusundan yola çıkan Jumbo, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı nedeniyle lezzetleriyle markalaşmış asırlık restoranları bir sofrada buluşturdu. Etkinlikte ünlü restoranlarımızın en sevilen yemekleri, şef Seray Öztürk’ün yorumu ve gazeteci yazar Mehmet Yaşin’in anlatımıyla masaya geldi. IWSA’da verilen yemekte Apikoğlu pastırma ve İkbal sucuk, Tarihi Karaköy Balıkçısı’ndan balık çorbası, Pandeli’den patlıcan böreği ve dilim döner, Hacı Abdullah Lokantası’ndan zeytinyağlı enginar, Yanyalı Fehmi’den Yanya Köfte, Elit Çikolata’dan supangle, Altan Şekerleme’den badem ezmesi gibi ikonik tatlar sunuldu.
ATIKTAN MAMA
Siyah Asker Sineği projesi kapsamında Migros’un belirlenen mağazalarından toplanan gıda atıkları biyoteknoloji kullanılarak bakım evlerindeki hayvanların beslenmesi için kullanılıyor. Çevresel döngüyle bugüne kadar 14 ton organik gübreden tam 4 ton mama elde edilmiş.
BU POP-UP KAÇMAZ!
DResort Göcek içindeki D’Breeze 12-16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği ‘Chef Pop-Up’ etkinliğinde Alaf’ın tanınmış şefi Murat Deniz Temel’i ağırlıyor. Ege mutfağını ve şefin yöresel dokunuşlarını yansıtacak menüde, tadımlık olarak sunulan ‘batırık’, başlangıçlarda ‘balık-ekmek’ ve ‘bezelye’, ara sıcaklarda ‘deve şiş köfte’ ve ana yemekteyse ‘isotlu karides’ gibi lezzetler olacak. Hem otel misafirlerinin hem de dışarıdan gelenlerin katılabileceği etkinlikte Deniz Şef’in tadım menüsü ister set olarak ister a la carte seçeneklerle sipariş edilebilir.
DA MARİO’DAN İLK ŞUBE
İstanbul’un klasikleşen İtalyan restoranlarından Da Mario, Kempinski Residences Nef Reserve Gölköy’de şube açtı. Da Mario’nun müdavimlerinin çok sevdiği İtalyan lezzetlerinin yanına Bodrum’a özel olarak Ege kıyılarından ilham alınan tabaklar eklenmiş. ‘Karides, kabak, kuşkonmaz ve limonlu gnocchi’, ‘avokado, siyah zeytin kıtırı ve siyah yaz trüflü levrek crudo’ ve ‘bloody mary soslu kral yengeç salatası’ yeni seçeneklerden.