PaylaÅŸ
BATIRIKÂ
(6-8 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı köftelik ince bulgur
â—Š 2 su bardağı sıcak suÂ
â—Š 1 soÄŸan (rendelenmiÅŸ)
◊ 1 su bardağı çiğ yerfıstığı (kabuklu)
â—Š 1/2 su bardağı susamÂ
â—Š 1.5 yemek kaşığı domates salçasıÂ
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 3 yemek kaşığı nar ekşisi
â—Š 6 kuru domates (robotta çekilmiÅŸ)Â
â—Š 4-5 dal taze soÄŸan (ince doÄŸranmış)Â
◊ 1 demet maydanoz (ince doğranmış)
◊ 1 limonun suyu ◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 yemek kaşığı tatlı pul biber
◊ 1 yemek kaşığı kuru reyhan
NASIL YAPARIM?
◊ Bulguru geniş bir kaba koyup üzerine 2 bardak sıcak su ekleyin, 10 dakika bekletin. Daha sonra içine soğan,
salça çeÅŸitleri, nar ekÅŸisi ve limon suyunu katıp yoÄŸurmaya baÅŸlayın. Tuz, pul biber ve pirinç tanesi büyüklüğünde çektiÄŸiniz kuru domatesi ilave edip yoÄŸurmaya devam edin.Â
â—Š Yerfıstığını kabuÄŸuyla birlikte, bir tavada orta ısılı ateÅŸte tahta kaşıkla karıştırarak en az 5-6 dakika kavurun. Bu kabuklar batırığa çok farklı bir lezzet katacak. Ocaktan alın ve kabuklarıyla robotta un haline gelene dek çekin.Â
◊ Aynı tavada susamı da 3-4 dakika kavurup robotta inceltin. İncelttiğiniz fıstık ve susamı bulgurlu harcın içine katıp yoğurun.
◊ En son yeşillikleri ilave edip karıştırın. Malzemeler iyice harmanlandıktan sonra çiğköfte gibi sıkıp servis tabağına alın, turşuyla birlikte servis edin.
ARABAŞI ÇORBASI
(4-6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
Çorba için;
◊ 1 küçük tavuk
◊ 4 yemek kaşığı un
◊ 30-50 gr tereyağı
◊ 2 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber
◊ 10 su bardağı su
Hamuru için;
◊ 5 su bardağı tavuk suyu
◊ 1 su bardağı un
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Bütün tavuğu 10 bardak su ve biraz tuzla beraber tencereye koyun, tavuk iyice yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu bir kaba süzün ve etini didikleyin.
◊ Tereyağını tencerede eritip üzerine unu ilave edin, un sararıncaya kadar kavurun. Üzerine salça ve kırmızıbiberi ilave edip tekrar karıştırın.
◊ Hazırladığınız sosa sürekli karıştırarak tavuğun haşlama suyundan 7-8 su bardağı kadar ekleyin. Su kaynayınca didiklediğiniz etleri katıp karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
â—Š Hamuru hazırlamak için önce 2 su bardağı kadar tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp üzerine 1 su bardağı un ilave edin. Tel çırpıcıyla çırparak unu tavuk suyunda ezin. Kalan 3 su bardağı tavuk suyunu da tuzla beraber yavaÅŸ yavaÅŸ katın. Kıvamı koyulaÅŸana kadar kısık ateÅŸte karıştırarak piÅŸirin ve daha sonra bir tepsiye aktarın. SoÄŸumasını bekleyip baklava dilimi ÅŸeklinde kesin.Â
◊ Çorbayı kâselere paylaştırın, dilimlenmiş hamur parçalarıyla birlikte servis edin.
PaylaÅŸ