Karaman: Yemeklerinin kökeninde göç hikâyesi olan ÅŸehir

Yüzyıllar boyu onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Karaman’da, bulgurun mevsim yeşillikleriyle buluştuğu batırık da, tavuk çorbası da çok seviliyor.

Haberin Devamı

BATIRIK 
(6-8 kiÅŸilik)

Karaman: Yemeklerinin kökeninde göç hikâyesi olan şehir

NE LAZIM?

◊ 2 su bardağı köftelik ince bulgur

â—Š 2 su bardağı sıcak suÂ

â—Š 1 soÄŸan (rendelenmiÅŸ)

◊ 1 su bardağı çiğ yerfıstığı (kabuklu)

◊ 1/2 su bardağı susam 

◊ 1.5 yemek kaşığı domates salçası 

◊ 1 yemek kaşığı biber salçası

◊ 3 yemek kaşığı nar ekşisi

◊ 6 kuru domates (robotta çekilmiş) 

â—Š 4-5 dal taze soÄŸan (ince doÄŸranmış)Â

◊ 1 demet maydanoz (ince doğranmış)

◊ 1 limonun suyu ◊ 1 tatlı kaşığı tuz

◊ 1 yemek kaşığı tatlı pul biber

◊ 1 yemek kaşığı kuru reyhan

NASIL YAPARIM?

◊ Bulguru geniş bir kaba koyup üzerine 2 bardak sıcak su ekleyin, 10 dakika bekletin.  Daha sonra içine soğan,
salça çeşitleri, nar ekşisi ve limon suyunu katıp yoğurmaya başlayın. Tuz, pul biber ve pirinç tanesi büyüklüğünde çektiğiniz kuru domatesi ilave edip yoğurmaya devam edin. 

Haberin Devamı

◊ Yerfıstığını kabuğuyla birlikte, bir tavada orta ısılı ateşte tahta kaşıkla karıştırarak en az 5-6 dakika kavurun. Bu kabuklar batırığa çok farklı bir lezzet katacak. Ocaktan alın ve kabuklarıyla robotta un haline gelene dek çekin. 

◊ Aynı tavada susamı da 3-4 dakika kavurup robotta inceltin. İncelttiğiniz fıstık ve susamı bulgurlu harcın içine katıp yoğurun.

◊ En son yeşillikleri ilave edip karıştırın. Malzemeler iyice harmanlandıktan sonra çiğköfte gibi sıkıp servis tabağına alın, turşuyla birlikte servis edin.

ARABAŞI ÇORBASI
(4-6 kiÅŸilik)

Karaman: Yemeklerinin kökeninde göç hikâyesi olan şehir

NE LAZIM?

Çorba için;

◊ 1 küçük tavuk

◊ 4 yemek kaşığı un

◊ 30-50 gr tereyağı

◊ 2 yemek kaşığı domates salçası

◊ 1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber

◊ 10 su bardağı su

Hamuru için;

◊ 5 su bardağı tavuk suyu

◊ 1 su bardağı un

◊ 1 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Bütün tavuğu 10 bardak su ve biraz tuzla beraber tencereye koyun, tavuk iyice yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu bir kaba süzün ve etini didikleyin.

Haberin Devamı

◊ Tereyağını tencerede eritip üzerine unu ilave edin, un sararıncaya kadar kavurun. Üzerine salça ve kırmızıbiberi ilave edip tekrar karıştırın.

◊ Hazırladığınız sosa sürekli karıştırarak tavuğun haşlama suyundan 7-8 su bardağı kadar ekleyin. Su kaynayınca didiklediğiniz etleri katıp karıştırarak 5 dakika daha pişirin.

◊ Hamuru hazırlamak için önce 2 su bardağı kadar tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp üzerine 1 su bardağı un ilave edin. Tel çırpıcıyla çırparak unu tavuk suyunda ezin. Kalan 3 su bardağı tavuk suyunu da tuzla beraber yavaş yavaş katın. Kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin ve daha sonra bir tepsiye aktarın. Soğumasını bekleyip baklava dilimi şeklinde kesin. 

Haberin Devamı

◊ Çorbayı kâselere paylaştırın, dilimlenmiş hamur parçalarıyla birlikte servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları