Türkiye'nin en büyük şehri Konya'nın en güzel yemekleri
Türkiye'nin yüzölçümü itibarıyla en büyük şehri olan Konya, lezzetleriyle de öne çıkıyor. Bamya çorbası ya da etli ekmek gibi çok bilinen yemeklerinin yanı sıra batırık veya Mevlana böreği gibi daha yerel tatlarıyla da dikkat çeken Konya'nın yemeklerinin en güzellerini sizin için derledik. Çok beğeneceğinize emin olduğumuz Konya yemeklerimiz aşağıda...
Çebiç tarifi
Konya'nın en özel lezzetlerinden biri olan çebiçten bahsetmeden olmaz. Eskiden bir evde çebiç yapılacaksa o eve sabahtan gidilirmiş. Kuzu ciğeri ızgarada pişirilip kahvaltıda, tandırda pişen kuzu eti de bulgur pilavıyla birlikte öğlen servis edilirmiş. Konyalılar, çebiçin eylül ayında daha lezzetli olduğu kanısındalar. Çünkü bu dönemdeki kuzu tam anlamıyla olgunlaştığı için yemeğe ayrı bir lezzet katarmış. Et sevenlerin bayılacağı bu tarifi siz de denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun...
Mevlana böreği tarifi
Konya'ya özgü bir lezzet olan Mevlana böreği incecik açılan hamurların istediğiniz harçla hazırlanması ve üçgen şeklinde katlanarak fırında pişirilmesiyle oluşur. Çıtır çıtır oluşuyla bu böreği piştikten sonra hemen yemek isteyeceksiniz. Misafirleriniz için çayın yanında güzel gidebilecek bir tarif olan Mevlana böreğini hemen denemelisiniz.
Fırın kebabı tarifi
Fırın kebabı, kökeni Selçuklulara kadar uzanan bir yemektir. Selçuklu zamanında Konya’nın mahalle aralarında küçük fırınların, bakır leğenlerde etleri pişirmesiyle günümüze kadar gelmiş bir lezzettir. Sıcacık pidenin üzerine nar gibi kızarmış koyun veya kuzu etinin eklenmesi ile yapılan fırın kebabına, közlenmiş biber ve domates eklendiğinde tadından yenmez bir yemek halini alı. Yapımı oldukça basit olan bu yemeği evde denemek isterseniz tarifini sizin için hazırladık. Şimdiden kolay gelsin.
Arabaşı çorbası tarifi
Arabaşı kış sezonunun en çok konuşulan yemeği olabilir. Sosyal medyada paylaşılan videolar sayesinde bir fenomen haline gelen arabaşı çorbası, Konya, Karaman, Kayseri, Yozgat gibi İç Anadolu mutfaklarına ait yöresel bir lezzet. Hamuruyla birlikte içilen ve tarifi çok merak edilen arabaşı çorbasının tüm detayları aşağıda.
Bamya çorbası tarifi
Kuru bamyayla yapılan bamya çorbası, Konya yöresine ait nefis bir tarif... İçindeki etiyle oldukça da doyurucu olan bamya çorbası yöresel lezzetlerden hoşlananların vazgeçilmezleri arasına girmeye aday. Sizin için bamya çorbasının tarifini derledik, mutlaka bir göz atın. Afiyet olsun...
Batırık tarifi
Batırık, Mersin, Konya, Karaman gibi birçok yörede karşımıza çıkan bir lezzet. Soğuk bir çorba ya da sulu bir salata olarak tanımlayabileceğimiz batırık için ihtiyacınız olan malzemeler kısıra benzese de ortaya çıkan lezzet çok daha farklı oluyor. Siz de yaz aylarında bu serin lezzeti sofranızda misafir etmek isterseniz batırık tarifimiz huzurlarınızda.
Dilber dudağı tarifi
Genelde bayram, misafir ziyareti gibi zamanlarda ikram edilen dilber dudağı baklava kadar ağır olmayışıyla çok sevilen bir tatlı... Konya da sıklıkla görebileceğiniz bu tatlıyı yerinde yeme şansınız yoksa siz de evinizde yapabilirsiniz. Üstelik yapımı zahmetsiz ve sizi yormayacak cinsten... Yağlı bir hamurdan bezeler elde edip içine ceviz koyuyor ve üstüne tereyağı döküp fırına veriyorsunuz. İşte bu kadar basit... Şimdiden afiyet olsun.
Höşmerim tatlısı tarifi
Höşmerim tatlısını bilmeyeniniz yoktur. Birçok yörede yapılır ama Konya'ya gittiğinizde kesinlikle yemeniz gereken bir tatlıdır. Zaten Konya'daysanız akşamları yemekten yaklaşık bir saat sonra tatlı bir şeyler istediğinizde höşmerim önünüze gelecektir. Üstelik Konya'daki restoranların neredeyse tamamında tatlı menülerinin vazgeçilmezidir. Siz de bu tatlıyı bir Konyalı gibi iyi yapıp misafirlerinize ikram etmek isterseniz tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tirit kebabı tarifi
Sizi "Akşama ne pişirsem" derdinden kurtaracak harika bir tarifimiz var. Başta Konya olmak üzere, Türkiye’nin birçok yöresinde sofralarda yerini alan tirit kebabını evinizde yapmak hiç de zor değil. Etleri pişirip kızarttığınız ekmeklerin üzerine koyun. Sarımsaklı yoğurt ve soğanları da üzerine gezdirip maydanoz yapraklarıyla son dokunuşu yapın. İşte bu kadar kolay. Şimdiden afiyet olsun.
Su böreği tarifi
Su böreğini sevmeyen yoktur. Bir de el açması su böreği olursa ve ustasının elinden çıkarsa tadından yenmez hale gelir. Kahvaltıda sıcak çay eşliğinde harika gidecek olan su böreğini bir de Konya usulü denemenizi tavsiye ederiz. Harcında peynir yerine kıyma olan bu tarifin yapımı biraz zahmetli olsa da yediğinizde uğraştığınıza değdiğini anlayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.