Çeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeBalkan mutfağı mişöriz yemeği tavuk kapama olarak da biliniyor. Arnavut pilavı mişöriz yiyenlere fırında pilav ve tavuk yemeği şöleni yaşatıyor. Peki, mişöriz nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktaları nelerdir? İşte, Arnavut pilavı mişöriz tarifi ve yapılşı...
#MişörizŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaMasterChef'te bir eleme adayı belirleme günü daha geride kaldı. Haftanın ikinci takım oyununda konsept Balkan mutfağı oldu. MasterChef Türkiye'nin 17 Kasım tarihli 115. bölümünde kırmızı takım ve mavi takım yarışmacıları 6 Balkan ülkesinin yemekleriyle jüri üyelerinin karşısına çıktı. Peki, MasterChef'te kimler eleme potasına girdi? İşte bu haftaki MasterChef eleme adayları
#Masterchefİstanbul’un, yaklaşık 750 bin nüfusuyla Anadolu’daki pek çok kentten büyük ilçesi Pendik’e Balkan mutfağı temsilcileriyle tanışmak için gittim. Kurutulmuş etin, cevapi köftenin, soka ve nicelerinin Türkiye içinde en özgün, leziz halleri için siz de Pendik’e yolunuzu düşürün.
#Boşnak MutfağıBalkan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de kaymaçina oluyor. Geleneksel haliyle üç malzemeden oluşan kaymaçina, pratik ve hafif bir tatlı. Temel unsurları süt ve yumurtadır. Süt ve yumurta karıştırılarak fırında pişirilir. Peki, kaymaçina için gerekli malzemeler neler? Kaymaçina nasıl yapılır? İşte kaymaçina tatlısının tarihi ve tarifi…
#Kaymaçina NedirOnlar için can boğazdan geliyor, kalplerine giden yol tabii ki midelerinden geçiyor. Kendilerini ‘ayı’ olarak tanımlıyor, sınırsız öğün vaadeden restoran stoklarıyla yarışıyorlar. Facebook’ta yeme-içme üzerine yaptıkları lobicilikle 21 bin üye sayısına ulaşan oluşum Mide Lobisi’nin kurucularıyla buluştuk!
#Mide LobisiYemeklerini ve kültürünü devam ettirme arzusu bir mutfak için en değerli adımdır. Sadece lezzet değil yemeğin etrafında dönen yaşam ve içindeki anılar da geleceğe taşınıp değer yaratır. Misafirlerine etnik ve yerel lezzetler sunan restoranlar da bu açıdan en önemli oyunculardır.
#İncili Gastronomi RehberiHepimizin Balkanlar’dan göçmüş veya mübadeleyle Anadolu topraklarına gelmiş bir komşusu, bir dostu, dedesi veya büyükannesi vardır, değil mi? Mutlaka her birimiz bir Rumeli yemeğinin tadına bakmışızdır. Bu yemeklerin izlerini sürmek üzere zaman zaman Balkanlar’a seyahat ederim. Haydi buyurun bir demet Balkan gezisine.
#Sahrap SoysalEğer benim gibi ‘Şarki damağa’ (Doğulu) sahipseniz, Balkan mutfağı tam size göre. Çünkü her köşe başında bir ziyafet sofrası sizi bekliyor. Balkanlar denince aklıma ilk gelen yemek börektir. Sadece benim mi? Nar gibi kızarmış börekler herkesin gözü önünde uçuşup durur. Ben bu konuda epey şanslıyım. Çünkü rahmetli kayınvalidem Merih Hanım, eşimin halası Zümrüt Hanım ve Boşnak asıllı eşim bu böreği çok lezzetli yaparlardı. Uzun yıllar, doya doya yedim.
#Boşnak KöftesiDurres ya da Osmanlı’daki adıyla Dıraç, Arnavutluk’un Adriyatik kıyısındaki en önemli liman şehri. Tarihi kalıntılar açısından zengin, ekonomisi hareketli, sahilleri popüler. Şehirdeki Roma kalıntılarını, müzeyi gezip, denize girebilirsiniz. Günübirlik turlarla Tiran’a kadar ulaşabilirsiniz.
Hayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal Atatürku hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümÖyle görünüyor ki bunaltıcı sıcaklar ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlayacak ama hâlâ yaz. Bu yüzden size muazzez vatanımızın her bölgesinden havası suyu en uygun yerleri seyahat hedefi olarak tavsiye edeceğiz. Bunların pek azı deniz kıyısıdır. Neşeli tatil ve geziler dileğiyle...
#İğneadaCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#Rota