Ocak ayında ‘Ayrıcalıklı Rotalar’ çekimi için gittiğimiz Edirne’yi yeniden keşfetme şansımız oldu. Yine muhteşem ağırlandık. Bildiklerimize yeni bilgiler ekleyip döndük bu yolculuktan. Osmanlı İmparatorluğu’na 88 yıl başkentlik yapan şehir; tarihi dokusu, kültürel çeşitliliği, doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağıyla her zaman ilgi odağı olmayı hak ediyor.
#SeyahatKimileri için romantizmin, kimileri içinse yeni başlangıçların mevsimi olan sonbaharda deniz tatili planı yapmak çok daha avantajlı. Hafif esen rüzgâr yüzümüzü okşarken sıcaktan bunalmadan hayallere dalabiliriz. Denizin suyu davetkâr olur. Çılgın kalabalık şehre dönmeye başlar, rahatça kafamızı dinleyebiliriz. Üstelik otel fiyatları da biraz daha makul seviyelere iner... Sonbaharda bir tatlı huzura doğru kulaç atmak isteyenler için jürimizden öneriler aldık...
#HürriyetPandeminin en çok etkilediği turizm şekliydi kruvaziyerler. Nihayet özlem bitti. Bindik ikonik Yunan adaları gemisine, dört günlük turda bol ada, bol lezzet, bol bol mavi vardı. Kısa sürede birçok adayı tanımaya fırsat veren geziden Patmos, Girit ve Santorini’yi anlatacağım size...
#SeyahatSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarBaşta maske ve sosyal mesafe olmak üzere tüm uyarılara dikkat edildiği sürece, kendimizi yola vurup ülkenin güzelliklerini keşfedebiliriz. Birkaç gün önce çıkan ‘Butik Oteller - Ege ve Akdeniz’den Seçtiklerim’ kitabımdaki rotalardan biri Bozcaada, diğeri Gökçeada. İkisi de birbirinden güzel bu adalarda hem doğayla buluşmanız hem orta halli bütçelerle tatil yapmanız mümkün.
#Bozcaada Gezi RehberiHepimizin mutfaklarının vazgeçilmezi olan fırınlarda pişen her şeyin tadı bir başka güzel olur. Börekler, kekler, çeşit çeşit hamur işleri… Ama çoğu zaman pişirme süresini düşününce ilk tercihimizi fırından yana kullanmayız. Peki size fırında aynı anda 4 farklı tarifi pişirebileceğinizi söylesek?
#Bosch“Akpembe bahar yelkenleriyle / Güneşin rüzgarına gerilmiş / Bir badem ağacı gibi, / İçimdeki karanlığı patlatacağım.” Datça’ya gömülecek kadar bölgeyi seven Can Yücel, baharı bu dizelerle karşılardı. Bahar yine kapımızı çalıyor. Kışın kasvetini silmek, ruhundaki karanlığı patlatmak isteyenleri Datça doğanın coşkusuna katılmaya, Badem Çiçeği Festivali’ne davet ediyor.
#BademGökçeada denince herkesin aklına sokaklarında dolaşacağı Rum köyleri, dibek kahve ve muhteşem sahilleri gelir. Gökçeada’nın bilinen turistik yüzü bu. Oysa adada birkaç gün zaman geçirerek keşfe çıkanlar, bir anda farklı bir ada görmeye başlayacaklar. İşte o zaman ada gerçekten daha güzel ve ilginç gözükecek. İşte bu adaya gitmek için size 10 neden...
#GÖKÇEADAYunan adaları artık komşu kapısı. Hele burnumuzun dibindeki Sakız, adeta Türk köyü. İzmir’den feribotla 45 dakikada ulaşılan ada günün her saati Türklerle dolu. Bundan 10 yıl önce Türklerin çekinerek gittiği Sakız’da bugün her yer Türkçe yazılarla dolu. Hatta restoran ve oteller Türk gazetelerine ilanlar veriyor.
Özellikle Avrupa’da yılın en büyüleyici zamanı Noel sezonu. Kış mevsiminin soğuk ama bir o kadar da masalsı atmosferi, şehirlerin sokaklarını bir ışıltıyla donatıyor. Hele Noel pazarları… Pırıl pırıl sokaklar, renkli çam ağaçları ve geleneksel süslemeler sadece Noel’in ruhunu yaşatmakla kalmıyor, geçmişle bugünün buluştuğu, eski gelenekleri anarak yeni anılar biriktirdiği eşsiz bir ortam da sunuyor.
#AvrupaMevsimin en sevilen meyvelerinden biri portakal. Keklerden salataya, balıktan sebzelere içine girdiği her şeye lezzet katar. Kabuğu bile tek başına yeter; ister reçelini yapın, ister kokusundan faydalanın. Şahane rengi de cabası... Biz de bu meyvenin doğal aromasıyla mutfağınızı şenlendirmeniz için şeflerden hem leziz hem sağlıklı portakallı tarifler aldık.
#Yazgı PatarSon 10 yılda aşırı popülerleşen Bozcaada’yı ve anakaraya uzaklığıyla biraz daha ulaşılmaz, büyüklüğüyle vakur duran Gökçeada’yı bir de sonbaharda keşfetmek isteyenlere önerilerimiz var. Her ikisinde de sarı yaz büyük bir sükûnetle yaşanıyor, bir adadan beklenen huzuru fazlasıyla veriyor ve deniz suyu ekimde yaz ortasından daha sıcak oluyor.
#Ada