Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 00:00
Bu hafta listemiz biraz farklı görünebilir. Çünkü sıralamayı mekâna değil, içeceğe göre yaptık. Ama sakın salep, bozadan veya Türk kahvesinden daha mı iyi diye düşünmeyin. Jürimizin bahsettiği her içeceğe yer verebilmek için böyle yaptık.
Adı en çok anılan da, listelerde üst sıraya tırmandı; elbette en iyisini nereden bulabileceğiniz bilgisi ile... İşte size soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak dumanı üzerinde alternatifler.
EN İYİ 10
1. Salep
2. Sıcak Çikolata
3. Çay
4. Ihlamur
5. Sıcak Şarap
6. Bitki Çayı
7. Toddy
8. Boza
9. Türk kahvesi
10. Cappucino
SALEP
Üç ilden 4 adres
Ayşe Nilhan Aras’ın tercihi, İstanbul’da pek çok şubesi olan Zeynel Muhallebicisi. Salebin ana malzemesi olan orkide, Kastamonu’dan geliyor. İşletmecilerin deyişiyle “gerçek salep”. Hazırlanması yarım saat sürüyor, fakat sipariş ettiğinizde gecikmeden önünüze geliyor. Satışı sonbaharda başlıyor, nisana kadar devam ediyor. Fincanı 6 lira. Deniz Gürsoy’un favorisi ise Beyoğlu Mado. Malzemesi Kahramanmaraş’tan geliyor, içinde nişasta veya kıvam artırıcı bulunmuyor. Çikolata ve espressolu çeşitleri var. İsteğe göre içine toz fıstık, toz ceviz ve dondurma da atılıyor. Sade salebin fincanı 5 lira. Adana Marpop, Sinan Tanyıldız’ın tercihi. Tüm ürünlerde, daha lezzetli olduğu düşünüldüğü için keçi sütü kullanılıyor. Salebin tam 17 çeşidi var. Sade salebin fincanı 5, aromalıların 5.50 lira. İzmir’deki Ömer Ağa Çay Bahçesi’nin salebi de çok meşhur. Tarçın ve zencefille hazırlanıyor. Fincanı 4 lira. Zeynel: (216) 411 45 86, Mado: (212) 244 17 81, Ömer Ağa: (232) 421 15 01
SICAK ÇİKOLATA
Belçika çikolatası sütte eriyince
İstanbul Taksim’deki Gezi Pastanesi, el imalatı çikolataları ve sıcak çikolatası ile ünlü. İçeceğin hammaddesi, Belçika’dan alınan kuverter. Sıcak çikolata, kalıp halindeki kuverterin rendelenmesi ve sütle kaynatılıp, yoğunlaştırılmasıyla hazırlanıyor. Kakao oranı yüzde 70. Eğer istenirse çeşitli aromalarla tatlandırılıyor. Tarçınlı, naneli, karamelli seçenekleri var. Yazın aynı ürün buzla frozen şeklinde servis ediliyor. Sade sıcak çikolatalar 7-8 lira arasında. Aromalıların fiyatı ise 8 lira. Tel: (212) 292 53 53
ÇAY
Harmanlamak önemli
Çay, milli içeceğimiz, her yerde bulmak mümkün. Ama jüri üyelerimiz mükemmel çay keyfi için İstanbul’da Bebek Kahve, Rumelihisarı Kale Kafe, Moda Kemal’in Yeri, İzmir Alsancak’ta Reyhan Pastanesi ile Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’ndaki esnaf kahvesini öneriyor. Bebek Kahve 4 çeşit çayı harmanlıyor, 120 derecede kaynatıyor. Büyük fincanda 3, ince bellide 1.5 lira. Reyhan Pastanesi’nin çayı uzun yıllardan beri aynı yerden alınıyor, harmanlanarak hazırlanıyor. Bergamot aromalısı var. Fincan fiyatı 4.75 lira. Bebek Kahve: (212) 257 54 02, Kale Kafe: (212) 265 00 97, Kemal’in Yeri: (216) 336 03 94, Reyhan Pastanesi: (232) 422 28 02
IHLAMUR
Yanında kurabiye ile
Ihlamur hem lezzetli bir içecek hem de kışın şifalı bir ilaç. Soğuk algınlığı hisseden herkesin ilk aklına gelen şey. Poşet çaylar çıktığından beri, demlenmişini bulmak zor. Teşvikiye Reasürans Çarşısı’ndaki Aşşk Kafe, bu az sayıdaki yerlerden biri. Özel olarak demleniyor, ısıtılmış cam kupa içinde bekletildikten birkaç dakika sonra servisi yapılıyor. Yanında bademli kurabiye ve limon geliyor. Bardağı 7 lira. Tel: (212) 231 91 72
SICAK ŞARAP
Reçetesi önemli
İşte ilk yudumda insanın içini ısıtan bir başka içecek. Deniz Gürsoy’un tercihi, İstanbul Taksim’deki Zencefil Restoran. Kabuk tarçın, karanfil, yenibahar, biraz kızamıkşekeriyle biraz portakal suyunu kırmızı şarapla ısıtıyorlar. Toprak kupalarda bir dilim portakalla servis ediyorlar. Kupası 9 lira. Kupayla birlikte sıcak şarap karışımı isteyenler için paket olarak da satılıyor, onun fiyatı 15 lira. Mehmet Yaşin’in tercihi, Asmalımescit’teki La Brisse. Reçetesinde tarçın, karanfil, elma kabuğu, portakal kabuğu ve mekâna özel birkaç ilave var. Sıcak şarabın başında bir hostes bulunuyor, servisi de o yapıyor. Zencefil: (212) 243 82 34, La Brisse: (212) 244 48 46.
BİTKİ ÇAYI
Soğuk algınlığına iyi gelir
Kışın bazı mekânlar, şifalı otlardan harmanlanmış bitki çayları servis ediyorlar. Bunlara mönüde genellikle kış çayı deniyor. Bebek Baronette Kitchenette’in özel çayı mesela. Fiyatı 7 lira. Yanında iki dilim limon, elma ve portakalla beraber ikram ediliyor. Ortaköy Banyan Restoran’ın bitki çaylarını da deneyebilirsiniz. Fiyatları 8 lira. Erdal İpekeşen, Ankara’daki The House Cafe’nin kış çayını tercih ediyor. Kış çayının içinde lime, nane, zencefil sosu, zencefil, limon, bal, karabiber, chai çayı bulunuyor. Kulplu cam bardağın içinde, yıldız elma, portakal dilimleri ve lime ile sunuluyor. Fiyatı 7 lira. Kitchenette: (212) 287 11 61, Banyan: (212) 219 60 11, House Cafe: (312) 446 46 88 .
TODDY
Bir İskoç geleneği
Raci Bostancı, kışın hot toddy’leri tavsiye ediyor. Holiday Inn İstanbul Airport otelinin Starlight barında, Gürhan Ağkoç tarafından hazırlanan hot brick toddy favorisi. Hot toddy’ler sıcak, içimizi ısıtan içkiler demek. Orijinali İskoçya’ya dayanıyor. Alkollü veya alkolsüz hazırlanabiliyor. Groglar ve tereyağlı toddy’ler, bu sıcak içeceklerin alt grubunu oluşturuyor. Toddy’nin yapımı için viski, sıcak çay, tarçın, karanfil, biraz nane ve limon, son olarak biraz şeker şurubu gerekiyor.
Yazın içilmiyor. Fiyatı 21 lira. Tel: (212) 604 15 00.
BOZA
Vitamin deposu
Kış demek boza demek, akşam olunca sokaktan geçen bozacı demek. Akla gelen ilk adres de elbette İstanbul Vefa Bozacısı. Markaya adını veren semtte bulunuyor. Sadık Vefa, dördüncü nesil torun olarak bu işi sürdürüyor. 135 yıldır aynı yerdeler. Lezzetinin sırrı, yapımında kullanılan kumdarısının irmiğinde. Bozanın içindeki nişasta da farklı. Vefa Bozası içinde A, E ve B vitaminlerinin dört türünü barındırıyor. Cam bardakta içiliyor, üzerine tarçın, sarı leblebi konuluyor. Bir bardağı iki lira. Paket olarak marketlerde de bulabilirsiniz. Tel: (212) 519 49 22
TÜRK KAHVESİ
Köpüğü dillere destan
Mandabatmaz, Taksim’den Tünel’e giderken, İstiklal Caddesi’nin sağ tarafındaki aralıklardan birinde, Olivia Geçidi’nde bulunuyor. Türk kahvesiyle meşhur. Kahveye ününü kazandıran, kıvamı ve bol köpüğü. Zaten mekânın adı da “Kahvesinin köpüğü o kadar fazla ki, üzerinde manda bile batmaz” esprisine dayanıyor. Ünlülerin de tercih ettiği mekânda Türk kahvesi suyla birlikte servis ediliyor. Fiyatı 2.50 lira.
CAPPUCINO
Dünya standartlarında
İyi bir cappucino içmek için artık Türkiye’de pek çok adres var. Ama listemize Ankara, Filistin Caddesi’ndeki Kuki Plus girdi. Karamelli cappucino’su, espresso ve kıvamlı sütten yapılıyor. Üzerinde 2-2.5 cm kadar kıvamlı köpük oluyor. Köpüğe karamel aroması ve karamel sosla şekil veriliyor. 2 tane çikolatayla servis ediliyor. Dünya standartlarına uygun olarak, 260 gr ve 71 derece sıcaklıkta servis ediliyor. Barista şefi Ömer Özmen, cappucino’nun mönünün en çok tercih edilen içeceği olduğunu söylüyor. Bir fincanı 7 lira. Tel: (312) 427 14 00.