Güncelleme Tarihi:
TEKİRDAĞ,(DHA)-TEKİRDAĞ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Marmara Bölgesi'nin geleneksel gıdalar envanterinin belirlenmesi projesinde çalışmaların sürdürüyor.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün yürütücüleri arasında yer aldığı "Marmara Bölgesi Geleneksel Gıdaların Envanterinin Belirlenmesi" isimli proje kapsamında, Enstitünün Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Mehmet Gülcü ve Gıda Yüksek Mühendisi
Gamze Uysal Seçkin Edirne'de saha çalışmaları gerçekleştirdi. Proje ekibi Edirne'ye özgü tava ciğeri, badem ezmesi, deva-i misk, bademli kurabiye ve Edirne beyaz peyniri üreticilerini ziyaret edilerek envanter çalışmaları yaptı.
Yetkililer, "Ülkesel anlamda yapılabilecek ve tüm bölgeleri kapsayacak projeler için örnek teşkil edecek olan proje kapsamında bölge insanına ait olan geleneksel gıda ürünlerinin bir envanteri oluşturulacaktır. Böylece bu ürünler kayıt altına alınarak, ürün özellikleri ve çeşitlerinin yanı sıra yayıldığı coğrafi alanın da net olarak belirlenmesi ve tescil edilmesi suretiyle geleneksel değerlerimiz korunmuş olacaktır. Proje ile ayrıca geleneksel gıdalarımız için standart ve tebliğlerinin oluşturulması ile taklit ve tağşişin önlenmesi, geleneksel gıdalarımıza yönelik kültürel zenginliğimizin ortaya çıkarılması, gıda sanayiinde çeşitliliğin ve istihdam imkanlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.