Sabah erken saatlerde başlayan yoğun bir gün, öğleden sonra enerjinizi düşüren yorgunluk ya da spor öncesi ihtiyaç duyulan ekstra güç... Günün her anında sizi hem tok tutacak hem de keyifle yiyeceğiniz atıştırmalıklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak bu atıştırmalıkların yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda dengeli ve sağlıklı olması şart!
#SağlıkHepimiz bayılıyoruz, yememek için kendimizi zor tutuyoruz. Ama ‘Bir ısırık alıp bırakacağım’ dedikten sonra kendimizi kaybediyoruz ve sonrası pişmanlık... Çikolata, çok lezzetli bir atıştırmalık ama içerisinde yağ ve şeker olduğu için sağlıksız olduğu düşünülüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilemiyor. Özellikle kilo problemi olan kişilerin rüyalarını süsleyen çikolata, acaba sağlıklı bir gıda olabilir mi? Uzmanlar doğru çikolata türünü seçtiğiniz sürece bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.
#ÇikolataHollanda, şarküteri ve peynirleriyle tanınan bir ülke. Ama son yıllarda et ve süt ürünlerinden vazgeçme hareketine çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. Özellikle Amsterdam ve Rotterdam, vegan ve vejetaryen restoranlar, kafeler ve yiyecek satış noktalarıyla dolup taşıyor. Ben de bu hafta sizinle Hollanda mutfağının sevilen yemeklerinin bitki temelli versiyonlarını paylaşmak istiyorum.
#HollandaOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıGastronomide sürdürülebilirliği destekleyen ‘Gelecek Turizmde’ projesi için Bozburun’un ucundaki Taşlıca Köyü’ndeydik. Tanınmış şef Maksut Aşkar’ın köydeki üreticilerle birlikte sadece yerel ürünlerden hazırladığı menüyü tadarken malzeme çeşitliliğini de tanıdık...
#Taşlıca KöyüYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Şu sıralar hemen herkesin çocuğu hasta! Çocukların bağışıklığını güçlendirmek içinse sağlıklı beslenme çok önemli. Tavuk suyu ekleyip çektirerek pişirince ya da üzerine tarhanadan sos yapınca makarna, anneler için besleyici hale gelen kurtarıcı bir yemeğe dönüşüyor. Gizem’le Melis faydalı besinleri çocuklarına nasıl yedirdiklerini anlattı. Siz değerli okurlarımızdan da benzer öneriler, tüyolar bekliyorlar...
#ÇocukYılbaşı akşamı genelde evlerde bir araya geliyor, sevdiklerimizi güzel sofralarda ağırlamak istiyoruz. İşin hazırlık ve pişirme aşaması gözünüzü korkutmasın. Evdeki fazla malzemeleri de değerlendirebileceğiniz pratik ve bitki temelli tariflerimle aileniz ve arkadaşlarınızla eğlenmek için kısa sürede hazırsınız…
#YılbaşıVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#Kahvaltıİki yıldır kaçmayı başarmıştım ama maalesef geçen hafta ben de COVID-19’a yakalandım. Halsiz düşünce bağışıklığımı güçlendirecek ve yer yemez enerjik hissettirecek yiyeceklerin peşine düştüm. Çareyi zencefilli içecekte, bol kuruyemişli ve sebzeli pratik tariflerde buldum.
#ZencefilPüresini yapıp güllaçtan pudinge, kekten rulo pastaya tüm tatlılarımda kullanıyorum. Sütlü kahve ve bademle birlikte uzun süre tok kalmamı sağlıyor. Üstelik içeriğindeki magnezyum hafızamızı güçlendiriyor. Hurmayı mutfağımdan eksik etmiyorum, tazesini de daha çok öneriyorum.
#Hurma9 Mayıs Dünya Çölyak Günü... Son yıllarda adını daha çok duyduğumuz bu rahatsızlık nedir, anlatayım. Çölyak hastalarının buğday, arpa ve çavdardaki glüteni beslenme düzenlerinden çıkarması şart. Peki, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliler? Önerilerim ve tariflerim var...
#Çölyak HastalığıYüksek protein ve karbonhidrat değerine sahip kestane için son dönemin popüler deyişiyle ‘süper gıda’ demek mümkün. Bizim mutfağımızda en çok şekerlemesi ve kebabı yapılsa da pastacılıkta kullanım alanı giderek genişliyor. AB’den coğrafi işaret tescilli Aydın kestanemizse kendine has nitelikleriyle giderek daha çok talep görüyor.
#KestaneMutfağımda vazgeçemeyeceğim iki ana malzemeden biri tereyağı. İkincisiyse özellikle sonbahar ve kış aylarında hemen her tarifimde kullandığım bitter çikolata. Bu ikiliye sonbaharda en çok yakışan eşlikçinin de armut olduğunu düşünüyorum. Bu meyveyi çikolatalı tarifler kadar hamur işlerinde ve marmelatlarda da kullanıyorum...
#Hamur İşiOğlumla bebekliğinden beri farklı şehirlere trenle seyahat ettik. Brüksel’den Brugge’e, Londra’dan Oxford’a, İstanbul’dan Eskişehir’e pek çok tren yolculuğu yaptık. Şimdi hayalimiz trenle Kars’a gitmek. Tren yolculukları çocuklar için hem çok eğlenceli hem de oldukça öğretici ama zorlukları da yok değil. İşinize yarayacağını düşündüğüm 10 önerim var!
#HürriyetYüz yüze eğitim başladı; şimdi anne-babalar en çok çocuklarının beslenme çantasını düşünüyor. Yeterli ve dengeli beslenme, onların eğitime odaklanmaları için ihtiyaç duydukları enerjiyi de sağlar. Bunun için kantindeki hazır gıdalar ve fast food ürünler yerine, çantalarındaki sağlıklı alternatifleri seçmeleri lazım. O alternatifler neler olabilir?
#Fast FoodSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#Atıştırmak