Paylaş
Yaz sıcaklarında ağır ve yağlı yemeklerden kaçınıyorum. Bol sebzeli, bol otlu seçenekler ve hafif atıştırmalıkları daha çok tercih ediyorum. Hatta bazı atıştırmalıkları çantama atıp dışarıda güneşin tadını uzun uzun çıkarmayı seviyorum. Ama son birkaç gündür evdeydim. İki yıldır kaçmayı başardığım COVID-19’a geçen hafta yakalandım çünkü... Bir yandan halsizlik, bir yandan iştahsızlık... Az yedim ama bağışıklığımı güçlendirecek, yer yemez bana enerjik hissettirecek gıdalara ağırlık verdim.
Sağlığımızı korumamıza yardımcı olan yararlı bakterileri doğru besinlerle ‘beslemek’, bağışıklığımızı güçlendirmenin temel prensiplerinden... Başlı başına çok önemli bir konu olan bağırsak florası, prebiyotikler ve probiyotiklerin önemine ne kadar dikkat çeksek az... Sebzeler, fermente gıdalar, meyveler, çiğ kuruyemişler, yulaf gibi tahıllar benim bu süreçte en çok tercih ettiğim gıdalar oldu.
Revaçta bir içecek
Yediklerim arasında tatlılar da vardı. Tatlı ihtiyacı duyduğumda genelde elim meyveye gider. Ancak yıllardır bana etten daha çok tatlıların bitkisel ikameleri sorulduğu için elimde reçete çoktur. Bu reçetelerin bir kısmını, tatlı ihtiyacını daha az kalorili, sağlıklı alternatiflerle değiştirmek isteyenler için hazırlamıştım. Sizlere hastalığım süresince yediğim-içtiğim beş ürünü anlatacağım; onlardan ikisi işte bu tatlılardan... Zencefil shot’sa son yıllarda çok revaçta... Beslenme uzmanlarının bağışıklık sistemi için önerdiği bu içeceği yapmak çok kolay.
Bitkisel beslenmeyenler hastalandığında hemen tavuk veya et sulu yemeklere yönelirken ben işte bu tariflerle enerjimi toplayabildim. Siz de halsiz düşer veya enerjinizi arttırmak isterseniz tariflerimi deneyin.
PROTEİN TOPLARI
(3 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 su bardağı hurma (çekirdekleri çıkarılmış)
* 1/2 su bardağı ince öğütülmüş yulaf ezmesi
* 1/2 su bardağı çiğ yerfıstığı
* 2-2.5 yemek kaşığı ılık su
* 1/2 çay kaşığı tarçın
NASIL YAPARIM?
* Hurmanın yarısını, yulafın yarısını, yer fıstığını ve tarçını robotta 1 dakika çekin.
* Suyu ilave edip daha düşük hızda 30 saniye daha çekin ve karışımı bir kaba alın.
* Hurmanın diğer yarısını minik minik doğrayın. Harca ekleyip karıştırın.
* Harçtan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp bir kaba dizin.
* Buzlukta 2 saat dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.
HAVUÇ ÇORBASI
(4 kişilik)
NE LAZIM?
* 3 havuç * 1 kabak * 1 orta boy soğan
* 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 2 diş sarımsak * 1 çay kaşığı sirke
* 4 su bardağı sebze suyu
* Taze otlar (fesleğen veya kekik)
* 1/2 su bardağı kaju sütü (evde kendiniz yapabilirsiniz, tercihe bağlı)
* Tuz * Karabiber
NASIL YAPARIM?
* Soğan ve sarımsakları küp küp doğrayın, zeytinyağında 4-5 dakika kadar soteleyin.
* Doğranmış havuç, kabak, taze otları ve baharat çeşitlerini ekleyip 1 dakika daha soteleyin.
* Sebze suyunu ve sirkeyi ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısık-orta ateşe alıp 20 dakika pişirin.
* Çorbayı blender’dan geçirin. Dilerseniz blender’a atmadan önce yarım bardak kaju sütü de ekleyebilirsiniz.
ZENCEFİL SHOT
(2-3 kişilik)
NE LAZIM?
* 25 gr taze zencefil * 1 limon
* 1/2 elma * 1 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı elma balı (veya agave şurubu)
* 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
* 1/2 çay kaşığı karabiber (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
* Zencefili ve elmayı kabuklarını soymadan küçük küçük doğrayın.
* Limonun kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın.
* Zencefil, elma, elma balı, limon kabuğu ve limon suyunu (ve dilerseniz karabiberi) bir blender’a alın, yaklaşık 30 saniye çekin.
* Suyu da ilave edip 1.5 dakika yüksek devirde çekmeye devam edin.
* Karışımı süzün ve küçük shot bardaklarına doldurup için. Buz kalıplarında dondurup çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz.
PEKMEZLİ BAR
(2 kişilik)
NE LAZIM?
* 1/2 su bardağı yulaf ezmesi
* 1/3 su bardağı kabak çekirdeği
* 1/2 su bardağı badem
* 2/3 su bardağı kuru kayısı
* 3 yemek kaşığı pekmez
* 3.5 yemek kaşığı ılık su
* 5 hurma
* 1/2 su bardağı karışık kuru meyve
(Barların üzerini kaplamak için)
NASIL YAPARIM?
* Hurmanın çekirdeklerini çıkarıp 10 dakika sıcak suda bekletin.
* Kalan malzemelerle birlikte blender’a atın ve kuruyemişler parçalanacak ama püre kıvamına gelmeyecek şekilde yaklaşık 1 dakika karıştırın.
* Karışımı bir tepsiye alın, elinizle sıkı sıkı bastırarak üzerini düzleyin. Dikdörtgen şekilde kesin. Barları buzdolabında 3-4 saat dinlendirin. Dinlenince kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz.
TABULE
(3 kişilik)
NE LAZIM?
* 1/2 su bardağı ince bulgur
* 2 Çengelköy salatalığı
* 2/3 demet maydanoz
* 5-6 yaprak taze nane
* 2-3 dal taze soğan
* 2 domates
* 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 1/2 limonun suyu
* Tuz * Karabiber
NASIL YAPARIM?
* Bulguru yıkayın, üzerini çıkacak kadar sıcak suda 7-8 dakika bekletin.
* Bir kapta limon suyunu ve zeytinyağını karıştırın. Bulgurlarla bu karışımı birleştirin.
* Küçük küçük doğranmış domates ve salatalıkları, ince ince kıyılmış maydanoz, taze soğan ve naneyle harmanlayın. Bulguları da katın.
* Tuz, karabiberini de ilave edip tekrar karıştırın ve servis edin.
Paylaş