Paylaş
Daha çok kurusunu yediğimiz hurmanın taze halini bugünlerde pazar tezgâhlarında bol bol görüyoruz. Hem tazesi hem kurusu bulunan tüm meyvelerde olduğu gibi hurmanın da taze halinin kullanılmasını tavsiye ediyorum.
100 gramında 6.7 gram lif olan hurma yüksek lifli meyvelerden. Tazesi, lifini ve suyunu kaybetmemiş olduğundan kan şekerine yavaş etki ediyor ve daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca kuru hurmalarda kurutma işlemi sırasında glikoz şurubu gibi katkı maddeleri eklenme ihtimalini unutmayalım, taze hurmada böyle hileleri görme olasılığımız düşük. Kurusunu alırken de mutlaka doğal olanını bulmaya çalışalım.
Hurmanın tazesi de kurusu da tüm tatlılarda rafine şeker yerine kullanabileceğimiz sağlıklı bir alternatif. Ben ramazanda güllacı hurmayla yaptım mesela. Hurmalarla sütü püre kıvamına gelene kadar blender’dan geçirdim, şeker yerine bu püreyi kullandım. Evde çocuklara tatlı yaparken de toz şeker yerine hurma püresi kullanarak onlara sağlıklı puding ve kekler hazırlıyorum. Özellikle diyabet hastalarına tatlandırıcı yerine hurma kullanmalarını tavsiye ederim. Ancak reaktif hipoglisemi hastalığı olanların kan şekerini ani yükseltip düşürebileceği için çok fazla tercih etmemeleri gerek.
Ben hurma yerken yanına sütlü kahve, badem-ceviz veya yoğurt gibi protein ve sağlıklı yağ kaynaklarını da ekliyorum. Bu, kan şekerimizi daha dengede tutmak için önemli bir adım. Sütlü kahvenin yanına aldığım 2 hurma ve 5 badem ara öğünlerimde sıklıkla tercihim. Bu üçlüyü uzun süre tok kalmak ve tatlı isteğini gidermek isteyen hastalarıma da öneriyorum.
Kahvenin yanında çikolata veya şekerden vazgeçemeyen hastalarımaysa kuru yemişlerle zenginleştirebilecekleri hurma toplarını tavsiye ediyorum. Ancak bunları yerken porsiyon miktarına dikkat edilmeli, 3 hurmanın 1 porsiyon meyve hakkına eşdeğer olduğu unutulmamalı!
Biraz da bu meyvenin faydalarını konuşalım... Hurma; A, B ve C vitaminleri, flavonoid, karotenoid ve fenolik asit gibi antioksidanlar barındırıyor. Kalp hastalığı, kanser, alzheimer ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişimini önlemeye de yardımcı. Bu antioksidanlar ayrıca hücrelerin temizlenmesine, vücudumuzun zararlı bakteri ve mikroplardan korunmasına ve cildimizin güzelleşmesine de fayda sağlıyor.
Araştırmada, hurmada yüksek miktarda olan B6 vitamininin ve magnezyumun sinir sistemini güçlendirdiğini göstermiş. Bu sayede stresimizin fazla olduğu zamanlarda rahatlamamıza yardımcı oluyor. Magnezyum içerdiği için hafızamızın güçlenmesine de katkı sağlıyor.
HURMA TOPLARI
(2 kişilik)
NE LAZIM?
* 9 kuru hurma
* 15 fındık
* 1 yemek kaşığı kakao
* 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
NASIL YAPARIM?
* Hurmaları sıcak suda beklettikten sonra kabuklarını ve çekirdeklerini çıkarın. * Hurma, fındık ve kakaoyu blender’dan geçirin.
* Top şekli verdikten sonra Hindistan cevizine bulayarak servis edin.
RULO PASTA
(2-3 kişilik)
NE LAZIM?
* 20 kuru hurma
* 10-15 kuru kayısı
* 10 badem (dövülmüş)
* 2 ceviz (dövülmüş)
* 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
* 1 yemek kaşığı kakao
* 1 tatlı kaşığı tarçın
NASIL YAPARIM?
* Hurma ve kayısıları yumuşayıncaya kadar haşlayın.
* Hurmanın çekirdeğini çıkarın, zarını soyun, kayısıyla blender’dan geçirin.
* Kakao, tarçın, badem ve cevizi ilave edin ve tüm malzemeyi yuvarlayıp rulo şekli vererek streç filme sarın. 1 saat buzdolabında bekletin, servis yaparken üzerine Hindistan cevizini serpin.
DONDURMALI ANANAS IZGARA
(3-4 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 ananas
* 2-3 çorba kaşığı hurma püresi (hurmaları haşlayıp blender’dan geçirerek yapabilirsiniz)
* 2 su bardağı portakal suyu
* 1 çorba kaşığı nişasta
* Dondurma
NASIL YAPARIM?
* Soyulmuş ananası halka halka kesin.
* Fırında veya tavada iki tarafını da pişirin.
* Bir tencereye portakal suyunu ve hurma püresini koyup kaynatın.
* Nişastayı soğuk suyla eritip kaynayan portakal suyuna yavaş yavaş karıştırarak ilave edin, bir taşım kaynatın.
* Karışım soğuduktan sonra ızgara ananasların üzerine dökün. Servisten hemen önce en üste 1 top mümkünse light dondurma ekleyerek servis edin.
Paylaş