PaylaÅŸ
Ramazanın en güzel yanlarından biri, hazırlığını sevdiklerimizle yaptığımız ve yemeklerimizi neşe içinde yediğimiz, keyifli sohbetler ettiğimiz iftar sofraları... Özenle yerleştirilen rengârenk tabaklar, yemek sonrasında masaya gelen tatlı ve çeşit çeşit meyve, çocukluğumdan bana yadigâr, en güzel anılarımdan...
Artık hepimiz biliyoruz ki o sofrada vücudumuzu yoracak ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Şanslıyız, mutfak kültürümüzde midenizi zorlamayacak, besin değeri yüksek, hem gözümüze hem damağımıza hitap eden çok fazla alternatif var.
Sadece zeytinyağı kullanarak kolayca bitkisel hale getirebileceğimiz mercimek, ezogelin, domates ve şehriye çorbaları... Zeytinyağlı yaprak sarması, biber dolması... Sebzeli börek... Vegan yoğurtla yapılmış bir cacık... Çoban salata... Aklıma o kadar çok seçenek geliyor ki! Kimi zaman kuru fasulye-pilav, kimi zaman imambayıldı, bazen de fellah köfte... Dereotlu kabak, cevizli erişte, nohut yemeği ya da karaşimşek gibi pratik lezzetler de son derece doyurucu... Hâlâ tezgâhlardayken güzel bir karalahana yemeği de yapabilirsiniz mesela... Bana bıraksanız daha da çok yemek sayarım ama yerimiz dar. O yüzden size, benim için ideal ramazan menüsünü anlatacağım.
MANTARLI PÄ°LAV
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 1.5 çay bardağı pirinç (yıkanmış)
◊ 1 kg kestane mantarı (küçük boy)
â—Š 3 orta boy soÄŸan
◊ 1 yemek kaşığı vegan tereyağı
◊ 1/2 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Tencereye yağı ve minik minik doğranmış soğanları alıp 4-5 dakika kavurun.
â—Š Ä°nce dilimlediÄŸiniz mantarları ekleyip kısık-orta ateÅŸte yaklaşık 15 dakika, suyunu salıp çekene kadar piÅŸirin.Â
◊ Suyu iyice süzülmüş pirinci tencereye ilave edin, 3-4 dakika soteleyin.
◊ Su ve baharat çeşitlerini de ekleyip karıştırın, tencerenin ağzını kapatın. Pişen pilavı en az 20 dakika dinlendirip servis edin.
VEGAN GÜLLAÇ
(6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 6 güllaç yaprağı
◊ 1 lt konserve Hindistan cevizi sütü
◊ 1 su bardağı dövülmüş ceviz
◊ 1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
â—Š 1.5 su bardağı toz ÅŸeker (ya da agave ÅŸurubu)Ââ—Š 1/2 su bardağı nar
NASIL YAPARIM?
◊ Kaynatmadan, yalnızca ısısını arttırarak sütü ısıtın. İçine şekeri ekleyin ve şekeri eritip sütü kaynamadan ocaktan alın.
◊ 3 güllaç yaprağını parlak yüzeyleri üste gelecek şekilde tek tek tepsiye dizin ve her kata kepçe yardımıyla bolca sıcak sütten dökün.
◊ 3’üncü kattan sonra bolca ceviz ve Antep fıstığı serpin, diğer 3 yaprak için de aynı işlemi tekrarlayın.
◊ En son bütün sütü üzerine dökün. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.
◊ Dolapta en az 4-6 saat dinlenen güllacı nar taneleri ve Antep fıstığıyla süsleyerek servis edin.
MERCÄ°MEK TOPLARI
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı kırmızı mercimek (en az 4 saat suda bekletilmiş)
◊ 1 çay bardağı ince köftelik bulgur
◊ 2 yemek kaşığı galeta unu
◊ 3 su bardağı sebze suyu
◊ 1 tatlı kaşığı kimyon
◊ 2 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı zerdeçal
◊ 1/2 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı pulbiber
NASIL YAPARIM?
◊ Suda beklemiş mercimekleri süzün, 2 su bardağı kaynar sebze suyuyla yumuşayana kadar haşlayın.
◊ Mercimekler haşlandıktan sonra içine bulgur ve 1 su bardağı daha kaynar suyu ekleyip iyice karıştırın. Baharat çeşitleri ve galeta ununu ilave edip bir kez daha karıştırdıktan sonra yumuşaması için kabın ağzını kapatarak dinlenmeye bırakın.
◊ Ilıdıktan sonra geniş bir kapta en az 5 dakika iyice yoğurun, ceviz büyüklüğünde toplar elde edin, yemeğiniz hazır.
◊ Dilerseniz vegan sarımsaklı yoğurt ve üzerine vegan tereyağında kavrulmuş kırmızı biber dökerek mantı gibi de yiyebilirsiniz.
BROKOLİ ÇORBASI
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 1/2 kg brokoli (küçük parçalara ayrılmış)
◊ 1 orta boy soğan (küp doğranmış)
◊ 2 su bardağı badem sütü
◊ 1 havuç (küçük parçalara ayrılmış)
◊ 2 yemek kaşığı un
◊ 4 su bardağı su (veya sebze suyu)
◊ 1 çay kaşığı limon suyu
◊ 1 yemek kaşığı besin mayası (opsiyonel)
◊ 3 diş sarımsak (ezilmiş)
◊ 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Tencereye yağı, soğanı, havucu ve brokoliyi ekleyip orta ateşte soğanlar diriliklerini kaybedene kadar yaklaşık 7-8 dakika soteleyin.
◊ Üzerine unu serpin, 2-3 dakika daha soteledikten sonra yavaş yavaş bitkisel sütü ve suyu eklemeye başlayın. Sürekli karıştırarak homojen hale getirin.
◊ Geriye kalan tüm malzemeleri ekleyerek ve ara ara karıştırarak kısık ateşte 20 dakika kaynatın. Brokoliler pişince blender’dan çekin, pürüzsüz kıvama getirin.
BİR ÖNERİ
Badem sütü yerine tam yağlı Hindistan cevizi sütü de kullanabilirsiniz.
Â
PaylaÅŸ