Paylaş
Çoğu zaman evde minik bir davet vermek bile pişireceklerimizin ya da hazırlık sürecinin gözümüzde büyümesiyle sürekli ertelenen bir aktiviteye dönüşebiliyor. Oysa lezzetli ve pratik atıştırmalıklarla yılbaşı akşamı gibi özel buluşmaları yarım saat kadar kısa bir sürede parti havasına sokmak mümkün.
Bu tariflerin özelliği, çoğu malzemenin yerine elinizin altındaki seçenekleri kullanmakta serbest olmanız. Yaratıcılığınızı sınırsız kullanabilirsiniz. Örneğin patlıcanlı ruloları kabakla değiştirebilir, minik tortilla lavaşlarından evinizdeki çeşitli malzemeyle kolayca, sayfada verdiğim tariflerdeki gibi tatlı ya da tuzlu atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Patlıcan rulo içinde kullanmak için hazırlayacağınız bademli harcı daha bol yaparak yine sayfada verdiğim diğer tariflerde kullanabilir, farklı tatlar yaratabilirsiniz.
Tariflerin bir kısmını, geçen haftaki yazımda bahsettiğim ‘Disco Soup’ etkinliğinden ilhamla hazırladım. Fazla gıdayı faydaya dönüştürdüğümüz bu etkinlik, daha uzun süre aklımda yer edecek gibi... Dünyayı kurtarmak için yola çıkmış onlarca güzel insanın artakalan gıdaları kurtarma çabası beni çok etkiledi. Orada birlikte ortaya çıkardığımız patates topları, o güzel etkinlikte yaptıklarımızdan biri...
BADEMLİ PATLICAN RULO (4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 patlıcan (közlemelik)
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 3 diş sarımsak
◊ 1 çay kaşığı toz biber (acı ya da tatlı)
◊ 1.5 çay kaşığı kekik
◊ 150 gr çiğ badem
◊ 1/2 çay kaşığı zerdeçal
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 2 çay kaşığı limon suyu
◊ 1 tatlı kaşığı besin mayası (tercihe bağlı)
◊ 1/3 demet maydanoz (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Çiğ bademleri bir gece önceden suda bekletin. Patlıcanları alacalı soyup boylamasına uzun şeritlere kesin ve tuzlu suda 15 dakika bekletip süzün.
◊ Bir kapta 2 yemek kaşığı zeytinyağı, toz biber, 1 çay kaşığı kekik ve 1 diş ezilmiş sarımsağı karıştırıp patlıcanların her iki yüzeyine de sürün.
◊ Patlıcan şeritlerinin iki yüzünü ızgarada pişirin.
◊ Patlıcanlar pişerken blender’a suyu süzülmüş çiğ bademlerle birlikte kalan malzemeleri ekleyin ve 4 dakika boyunca yüksek devirde karıştırın.
◊ Patlıcanların içine 1’er tatlı kaşığı bademli harçtan koyup rulo yapın ve üzerlerine kürdanlar batırarak servis edin.
◊ Dilerseniz 170 derece fırında 10 dakika ısıtarak sunabilirsiniz. Nar taneleriyle süsleyebilirsiniz.
TUZLU KÜLAHLAR (6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 12 adet tortilla lavaşı (10-15 cm çapında)
◊ 2 yaprak marul (iri iri doğranmış)
◊ 6 yemek kaşığı mor lahana turşusu
◊ 5 adet kurutulmuş domates (minik minik doğranmış)
İçine sürmek için;
◊ Meze veya dip sos çeşitleri (Elde kalan fava, humus gibi mezeler veya hazır salsa sos kullanılabilir)
NASIL YAPARIM?
◊ Lavaşlara fava, humus gibi mezelerden sürün.
◊ Üzerlerine diğer malzemeleri ekleyip külah şeklinde sarın ve kürdan yardımıyla tutturun. Dilerseniz lavaşları bir dürüm gibi sarıp uçlarını yapıştırdıktan sonra tost makinesinde kızartabilirsiniz.
YALANCI PAÇANGA (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 yufka
◊ 1 kapya biber
◊ 1 yeşil biber
◊ 1 domates
◊ 1/2 tatlı kaşığı zeytinyağı
◊ 1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
◊ 1/2 yemek kaşığı acı biber salçası
◊ 1 çay kaşığı çemen
◊ 1.5 çay kaşığı kimyon
◊ 1/2 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı pul biber
◊ 1.5 çay kaşığı tuz
Pişirmek için;
◊ Sıvıyağ
NASIL YAPARIM?
◊ Domatesi küp küp doğrayın, doğrarken çıkan suyunu bir kaba alın ve kenara ayırın. Biber çeşitlerini de minik minik doğrayıp domateslerle birlikte bir kaba alın.
◊ Ayrı bir kapta salça, baharat çeşitleri, ceviz ve yağı karıştırın.
◊ Yufkaları geniş üçgenlere kesin. Her birinin geniş kısmından ileriye doğru yarım tatlı kaşığı salçalı harçtan sürün. Domates ve biberli karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip sigara böreği sarar gibi sarın. Açılmamaları için uç kısmını domates suyuyla yapıştırın.
◊ Tüm börekler bitene kadar işleme devam edin. Börekleri kızgın sıvıyağda kızartabilir, tavada önlü arkalı pişireblir veya varsa airfryer kullanabilirsiniz. Hiç pişirmeden buzluğa kaldırıp saklayabilir ve istediğiniz zaman pişirip servis edebilirsiniz de...
TATLI KÜLAHLAR (6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 12 adet tortilla lavaşı (10-15 cm çapında)
◊ 1/2 kavanoz fındık veya fıstık ezmesi
◊ 12 çay kaşığı akçaağaç şurubu
◊ 1 muz
◊ Mevsim meyveleri (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Lavaşlarınızın ortalarına fındık ya da fıstık ezmesi sürün. İçini doğranmış muz veya elinizdeki mevsim meyveleriyle doldurun.
◊ Lavaşı külah şeklinde bükün ve kenarlarına yine ezmeden sürüp yapıştırarak kapatın.
◊ Üzerlerine akçaağaç şurubu gezdirerek servis yapın.
PATATES TOPLARI (4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 kg patates (haşlanmış, kabukları soyumuş)
◊ 1/2 demet yeşil soğan
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1’er çay kaşığı karabiber, toz biber, nane
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ Maydanoz (ince ince doğranmış)
Süslemek için
◊ Taze nane
NASIL YAPARIM?
◊ Patatesleri püre haline getirin.
◊ İçine önce baharat çeşitleri ve yağı ekleyip karıştırın.
◊ Minik minik doğranmış taze soğanları ilave edin ve ceviz büyüklüğünde toplar yapın. İnce doğranmış naneye bulayarak servis edin.
PÜF NOKTASI: İçerisine arzu ettiğiniz sebzeleri ekleyerek patates toplarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Paylaş