Hindistan’da 1992 yılında aşırılıkçı Hindu grupların yıktığı tarihi Babri Camisi’nin yerine inşa edilen Hindu tapınağı bugün büyük bir törenle açılıyor. Uzmanlar, Hindistan Başbakanı Modi’nin seçmenlerini konsolide etme adına ülkedeki Hindu-Müslüman ayrışmasını derinleştirdiğini belirtiyor.
#İngiltereMuhammed Zahîrüddîn Babür Şah, 1483’te doğdu. Babası öldüğünde 12 yaşında tahta çıkmak zorundaydı. Babür; Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, VIII. Henry ve Şarlken hükümdarların devrinde Doğu’daki bir yıldızdı. Onun zamanında Delhi, Agra; tıpkı Isfahan, Tebriz ve İstanbul ile Batı’da bile bulunmayacak parlaklığa erişmiştir. Şair bir hükümdardı.
#Babür ŞahFarklı dönemlerde yaşamış her medeniyet dünya kültürüne zenginlik katmıştır. En eski kıtalardan biri olan Asya kıtasında her dönemde farklı milletler öne çıkmıştır. Türkler, Çinliler, Japonlar, Moğollar Hintler gibi milletler tarihin farklı sahnelerinde güçlenmiş, zaman zaman birbirlerinden etkilenerek farklı isimlerde devletler kurmuşlardır. Bu devletlerden biri de Babürlülerdir. Peki, Babür Devleti hangi tarihlerde var olmuştur? Kuruluşu hangi tarihe denk gelir? Kurucusu kimdir? Hükümdarları kimlerdir? Sınırları nereye kadar genişlemiştir? Yıkılışı nasıl olmuştur? İşte detaylar.
#Babür Devleti TarihiBugün Türkiye 50 tane tıp fakültesinin kadrolarını hazırlayabilecek durumda. Tıp fakültelerine bir sürü öğrenci alacağımıza az öğrenciyle çok fakülte açmak daha doğrudur. Fakat şunu açıkça teslim etmeliyiz: 50 tane hukuk fakültesi açacak hukuk bilginimiz yoktur. Herkes hukukçu olamaz ve yetiştirilmesi için de titiz davranmak gerekir. Ciddiyet ve iyi niyetle hukuk eğitimini düzenlersek 10 yılda bile verimini almaya başlarız. Adliye sistemi ve yargıyla toplumumuzun ilişkilerinin girdiği çıkmaz, bu acil müdahaleyi gerektirmektedir.
#YazarBakınız: Yalnızca iki bakanlığımızın adında ‘milli’ kelimesi var, Milli Eğitim ve Milli Savunma. Bunlar öyle sıradan konulmuş kelimeler değil. Binlerce yıllık bir devlet ve millet geleneğinden bahsediyoruz. Onca birikim ve tecrübe, özellikle eğitim ve savunma konularında milliliğe vurgu yapıyor.
#YazarAnı türünün özelliklerini taşıyan Babürname'nin özellikleri ve kim tarafından yazıldığı merak konusu oldu. Pek çok dilde defalarca baskısı yapılan eser hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, 'Babürname nedir?' ve 'Babürname kimin eseri?' sorularının yanıtı arıyor.
#Babürname Nedir?Son derece engin bir kültüre sahip olan Babür, okumaya karşı büyük bir ilgi duymaktaydı. Kendisini unutarak bütün gününü kütüphanelerde geçirebilirdi. Komutanları pek çok zaman bu nedenle ortadan kaybolduğu için endişelenmişlerdir. İyi derecede at binicisi ve avcı olan Babür, iki savaş arasında avlanırken, kimi zaman yollarda şiir yazmak için durur ya da gözlemlerini yazıya dökerdi.
#Babür ŞahHindistan’ın 'Altın üçgeni' olarak bilinen Delhi-Agra-Jaipur üçlüsünden Agra Şehri’ni gezdik. Agra Şehri, dünya güzeli Tac Mahal’e ev sahipliği yapıyor. Mehtaplı gecelerde dahi aydan daha parlak olduğu söylenen bu yer, aşk için dikilmiş en güzel anıt niteliğinde. İşte sizler için Agra ve Tac Mahal gezi rehberi…
#Tac MahalJama Mescid’de önümüze konulan emanetler karşısında nefesimiz tutuluyor: Sol eşi Topkapı Müzesi’nde bulunan Hazreti Peygamber’in (sav) mübarek ‘sağ ayak izi’, giydiği sandaletin teki, saç teli, Hz.Ali’nin (r.a) eliyle yazdığı ‘Mushaf’tan sayfalar, ve Hz.Fatıma’nın (r.a) başörtüsü…
Jama Mescid’de önümüze konulan emanetler karşısında nefesimiz tutuluyor; sol eşi Topkapı müzesinde bulunan Hazreti Peygamber’in(sav) mübarek ‘sağ ayak izi’, giydiği sandaletin teki, saç teli, Hz.Ali’nin (r.a) eliyle yazdığı ‘Mushaf’tan sayfalar, Hz.Hasan’ın (r,a) el yazısıyla Mushaf sayfaları ve Hz.Fatıma’nın(r.a) başörtüsü…
Oş şehri, İstanbul’un dört bin kilometre uzakta, Orta Asya’daki kardeşi. Kırgızistan’ın ikinci büyük yerleşimi, ülkenin güneybatısında, tarihi İpek Yolu üzerinde. Hazreti Süleyman’ın şehrin ortasındaki dağa tırmanıp dua ettiğine ve uyuya kaldığında vücudunun izini bıraktığına inanılıyor. Oş’un tarihi 3 bin yıl öncelere uzanıyor. Şöhreti de çoktan Orta Asya’yı aşmış durumda. Okurumuz Melih Eriş gitti, izlenimlerini yazdı.
Türkiye, Hindistan ile aleyhine gelişen ticareti dengelemek için hareket geçti. İTO’nun 84 Türk şirketinin katılımı ile Mumbai’de düzenlediği 1’nci Türk Ürünleri Sergisi’nin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Ne yazık ki Hindistan birçok üründe kotalar koyuyor, koruma yapıyor. Ülkeyi rekabete açmak çok daha hızlı gelişme sağlar” dedi.
“Hindistan’ın Kalbi” olarak anılıyor Madhya Pradeş. Ülkenin ortasındaki eyalet, farklı dilleri konuşan onlarca kabilesiyle rengarenk bir kültür mozaiği. Martta Kajuraho Dans Festivali’yle başlayan etkinlikler, dolunayda kutlanan Holi’ye kadar sürüyor. Gezgin Binnur Çağlın geçen yıl festival zamanı gitti, izlenimlerini yazdı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Babür İmparatoru Şah Cihan'ın eşi Ercümend Banu Begüm için yaptırdığı Tac Mahal'i gezdi.Tac Mahal'in bahçesinin orta kısmında yer alan mermer yükseltinin üzerindeki bankta da eşi Hayrünnisa Gül ile hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Gül, “Düğün fotoğrafı gibi oldu, baş başa...” dedi.
Timur’un soyundan gelen ve 1483 ile 1530 yılları arasında yaşayan Hind-Türk İmparatoru Bábur Şah, liderliğinin yanısıra kuvvetli bir yazar ve güçlü bir şairdi. "Hatt-ı Báburi" denilen yepyeni bir de yazı icad etmiş, üstelik bu yazıyla bir de Kur’an yazdırmıştı. Dünyada tek nüsha olan bu Kur’an, şimdi İran’ın Meşhed kentindeki bir kitaplıkta muhafaza ediliyor.