Hindistan'da tapınak basan 4 militan öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Hindistanda tapınak basan 4 militan öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2005 12:29

Hindistan'da, Hint-Türk İmparatorluğu'nun kurucusu Babür Şah'ın yıkılan camisinin yerine yapılan Hindu tapınağını basan ve polisle çatışan 4 militan öldürüldü.

Haberin Devamı

Hindistan'ın kuzeyinde Uttar Pradeş eyaleti Feyzabad ilindeki Ayodhya kentinde bulunan “Tanrı-Kral Ram” için yapılan tapınağı bu sabah basan militanlar, hem Müslümanlar, hem Hindular için mukaddes alanda güvenliği sağlayan polisle çatıştı.

 

Ayodhya kenti üst düzey hükümet yetkilisi Arun Sinha, “4 terörist Ram tapınağı alanına girdi” dedi. AFP ajansı, birkaç saat süren çatışma sonunda 4 militanın da güvenlik güçlerince öldürüldüğünü bildirdi.

  

Hindu saldırganlar, 13 yıl önce, 16. yüzyıldan kalma Babür Şah Camisi'ni yıkmış ve üzerine binlerce yıl önce doğduğuna inanılan ”tanrı-kral Ram”ın tapınağını derme-çatma inşa etmişlerdi.

Haberin Devamı

  

Başkent Yeni Delhi'nin 550 km doğusunda Ayodhya'daki Babür Şah (1483-1530) camisi üzerine inşa edilen Ram alanı 320 bin metrekare ve alan halen Hindistan'da Hindu-Müslüman geriliminin merkezini oluşturuyor.

 

HİNDU VE MÜSLÜMAN TEMSİLCİLERDEN İTİDAL ÇAĞRISI

  

Olay üzerine, ülkenin Hindu ve Müslüman temsilcileri itidal çağrısında bulundu. Ana muhalefet partisi Baharatiya Janata Dal'ın da bağlı bulunduğu Hindu milletçilerinin büyük teşkilatı Ulusal Gönüllü Birliği'nin temsilcisi Ram Madhav, “Bu olay üzerine ülke çapında gösteriler olmalı, ancak tamamen barışçıl” dedi.

  

Ülkenin en büyük İslam bilginlerinden Mevlana Vahdeddin, ”sükunetin muhafaza edilmesi gerektiğini” söyleyerek, “Hiçbir hareket tedhişle hedefe varamaz. Silahları bırakarak, barış içinde konuşmak lazım. Tedhiş kullananlar, ne dinlerine, ne de ülkelerine hizmet ediyor” dedi.

  

Ulusal Gönüllü Birliği'ne bağlı “katı” örgüt olarak tanınan ”Dünya Hindu Kurulu” da, Ayodhya'daki saldırıyı yapanların Keşmir'de Hint güvenlik güçleriyle 16 yıldır savaşan radikal örgütlere bağlı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

  

Bu arada Ayodhya kenti hükümet temsilcisi Arun Sinha, “tapınak alanını basan terörist sayısının 5 olduğunu ve uzun süren çatışmada tümünün öldürüldüğünü” bildirdi. Yetkili, teröristleri getiren aracın şoförünün de tutuklandığını belirtti.

  

Babür Şah Camisi'nin üzerine yapılmış “Ram” tapınağını basan militanlar, hem Müslümanlar, hem Hindular için mukaddes hassas alanda güvenliği sağlayan polisle çatışmıştı. 32 bin hektarlık alana giriş çıkışlar çok sıkı denetleniyor, kalem, çakmak ve kibritlere dahi el konuluyor.

  

AŞIRI HİNDU MİLLETVEKİLLERİNE ÖNLEM

  

Laik devlet ilkesini kuvvetle uygulayan Hindistan'da 13 yıl önce Babür Şah Camisi'nin yıkılmasına yol açan kışkırtıcı Hindu milletvekillerinin parlamento üyelikleri, Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmüştü.

Haberin Devamı

  

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 14 Temmuz 2001 günü, dönemin Baharatiya Janata (Birleşik Hindistan) partisinin lideri veBaşbakan Atal Bihari Vajpayii'nin davetlisi olarak yaptığı tarihi ziyarette, Hindistan'ın bağımsızlık önderi Mahatma Gandi'nin kabrine çelenk koyarken, onun yüceliğini övmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!