Güncelleme Tarihi:
GÜL ÇİFTİNİN TAC MAHAL ZİYARETİNDEN KARELER
Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve ziyarete eşlik heyet üyeleri sabah saatlerinde başkent Yeni Delhi'den Agra kentine geçti.
Gül ve beraberindekiler Agra Havalimanı'ndan, Türk-İslam mimarisinin en önemli yapıtları arasında sayılan Tac Mahal'in bulunduğu bölgeye geldiler. Gül ve beraberindekiler Tac Mahal'e yaklaşık bir kilometre uzaklıkta araç değiştirerek yapıtın kirlilikten korunması için kullanılan elektrikli minibüslere bindiler.
Tac Mahal'de yetkililerden eserin mimari özellikleri ve sembolik anlamı hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, zaman zaman Tac Mahal'e ilişkin hayranlığını dile getirdi. Tac Mahal'i “mükemmel bir yapı” olarak niteleyen Gül, Tac Mahal'in özelliğinin sadece görünce değil okuyunca da ortaya çıktığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim için buranın ayrı bir güzelliği de Mimar Sinan'ın öğrencilerinin izlerinin görülmesi. Boşuna dünyanın harikaları arasına girmiyor” dedi.
Tac Mahal'deki matematik, hesap ve estetiğin hayret verici olduğunu dile getiren Gül, Hindistan'ın kalabalık nüfusuna rağmen yapıtın iyi korunmuş olduğuna da dikkat çekti.
Gül, Tac Mahal'in hikayesinin de ayrı bir önemi olduğunu ifade ederek, “İnsanlığın çeşitli dönemlerinde böyle sevgi hikayeleri var. Bu da onlardan birisi” diye konuştu.
'DÜĞÜN FOTOĞRAFI GİBİ OLDU'
Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de Tac Mahal'i görünce çok etkilendiğini dile getirdi. Hayrünnisa Gül, eserin yapılış hikayesinin hatırlatılması üzerine, “Demek ki ruhuna etki etmiş ve sonunda burada beraber olmuşlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Tac Mahal'in bahçesinin giriş bölümünde eşi Hayrünnisa Gül ve Hindistan ziyaretine eşlik eden bakanlar, milletvekilleri ve iş adamlarıyla fotoğraflar çektirdi. Tac Mahal'in bahçesinin orta kısmında yer alan mermer yükseltinin üzerindeki bankta da eşi Hayrünnisa Gül ile hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Gül, “Düğün fotoğrafı gibi oldu, baş başa...” dedi.
Heyet üyeleri burada Cumhurbaşkanı Gül ile fotoğraf çektirebilmek için adeta birbirleriyle yarıştı.
Bahçede ilerlerken yönetmen Sinan Çetin ile de sohbet eden Gül, Çetin'e “Burada o kadar çok fotoğraf, film konusu var ki hangi birini çekeceksin...” diye konuştu. Çetin de Gül'e hak vererek Hindistan'da bulunduğu kısa süre içinde 3-4 tane film konusu aklına geldiğini söyledi.
Türbeden içeriye girerken Cumhurbaşkanı Gül ve heyet üyelerine bez galoşlar giydirildi. Gül, burada da türbe hakkında yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra türbenin etrafını dolaşan Cumhurbaşkanı Gül, bir süre Tac Mahal'in kıyısında inşa edildiği Yamuna Nehri'ni izledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Tac Mahal'den ayrılırken eşi Hayrünnisa Gül ile özel defteri de imzaladı.
TAC MAHAL
Tac Mahal, Babür Şah'ın kurduğu Hint-Türk İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı Şah Cihan tarafından 1631'de 14. çocuklarını doğururken ölen eşi Ercümend Banu Begüm'ün anısına yaptırıldı. İmparatorluğun o dönemki başkenti olan Agra kentinde Yamuna Nehri'nin kıyısında 1632'de inşasına başlanan eser, 20 yılda tamamlandı.
Eserin inşasında, Şah Cihan tarafından İstanbul'dan davet edilen mimarlar Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi ile Hindistan ve Orta Asya'nın çeşitli yerlerinden getirilen yapı ustaları, duvarcılar, kakmacılar, hattatlar ve sanatkarlar çalıştı.
Türk-İslam mimarisinin en önemli örneklerinden biri sayılan, beyaz mermerden yapılan Tac Mahal, yüksekliği 82 metre olan kubbesiyle dikkat çekiyor. Türbenin içinde Ercümend Banu Begüm ile Şah Cihan'ın sandukaları yer alırken, mezarlar avlu düzeyindeki mezar odasında bulunuyor.
“Dünyada aşk için yapılmış en büyük ve en güzel anıt” olarak da tanımlanan Tac Mahal'in adının, Ercümend Banu'nun lakabı olan Mümtaz Mahal'den geldiği ifade ediliyor.
Tac Mahal, İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı tarafından 6 yıllık oylama sonucu belirlenen ve 2007'de açıklanan “Dünyanın Yeni 7 Harikası” arasında da yer alıyor.