Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 00:00
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişikliğiyle ilgili sözlerinin farklı anlamlara çekilmesini çirkin bulduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan ziyaretini izleyen gazetecilere Agra’da yaptığı açıklamada, “Sözlerimin farklı yönlere çekilmesini ne anlarım, ne hoş karşılarım. Doğrusu çirkin buldum” dedi. “Bu Meclis’i ben her zaman yücelttim. Halk bu Meclis’i bir parti iktidar yapmış ama 4 partiye de grup kurdurmuş. Halkın yüzde 87’sini temsil eden, temsil bakımından en geniş Meclis. Bu Meclis sivil Anayasayı yapabilirdi” diyen Gül, “Bir üzüntü belirtisi olarak, hayıflanma ifadesi olarak ‘Fırsat kaçırıldı’ dedim” diye konuştu. Gül şöyle devam etti: “Yoksa Türkiye’nin standartları ilerlemiş, hayatı değişmiş; eğitimde, ekonomide her alanda Türkiye’nin yöneldiği istikamet belli iken buna uygun daha öz ve evrensel ilkeleri kapsayacak, bugüne uygun anayasa yazılmalı. Parti başkanları, gruplar yeni bir anlayış getirirse bu takdir edilir; Anayasanın bazı maddeleri de değiştirilebilir. Çünkü elzem konular var. Bu da Meclis’in yetkisinde olan bir şey.”Gül, bir gazetecinin, Anayasa değişikliğiyle ilgili sözleriyle ilgili bazı yorumların bundan sonra yapılacak “Cumhurbaşkanının seçimine bağlandığını” söylemesi üzerine, “Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tartışmaları anlamsız görüyorum. Kaç sene olduğu net ortaya çıkmamışken, beş sene ise henüz bu sürenin yarısında iken bu tür tartışmaları hoş karşılamıyorum. Bizim pozisyonumuzdaki insanlara o tip yakıştırmalarda bulunmak doğru değil, memlekete yazık olur” diye konuştu.
Hint basını: Türkiye telafiye çalışıyor
Bu arada Hint basını, İstanbul’da düzenlenen bölgesel Afganistan Konferansı’na Hindistan’ı davet etmeyen Türkiye’nin, bu ülkeyi 7hiçe sayan tutumunun telafi etmeye’ çalıştığını öne sürdü. Hindistan’ın önde gelen gazetelerinden The Times of India, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Yeni Delhi’deki görüşmeler sırasında alınan kararlara dikkat çekerek “Pakistan’ın teşvik ettiği, Hindistan’ı hiçe sayan tutumunun ardından Türkiye, telafi etmeye çalışıyor” yorumunu yaptı. Gazete, Türkiye’nin ayrıca bu yılda Hindistan’ın da davet edileceği bir Afganistan konferansına evsahipliğini yapmaya söz verdiğini de belirtti.
Aşk anıtında baş başa
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile ziyarete eşlik eden heyet üyeleriyle Babür İmparatoru Şah Cihan’ın eşi Ercümend Banu Begüm için yaptırdığı Tac Mahal’i gezdi. Tac Mahal’in bahçesinin orta kısmında yer alan mermer yükseltinin üzerindeki bankta eşi Hayrünnisa Gül ile hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Gül, “Düğün fotoğrafı gibi oldu, baş başa” dedi. Gül ve beraberindekiler Tac Mahal’e yaklaşık bir kilometre uzaklıkta araç değiştirerek yapıtın kirlilikten korunması için kullanılan elektrikli minibüslere bindiler. Tac Mahal’i “Mükemmel bir yapı” olarak niteleyen Gül, “Bizim için buranın ayrı bir güzelliği de Mimar Sinan’ın öğrencilerinin izlerinin görülmesi. Boşuna dünyanın harikaları arasına girmiyor” dedi. Hayrünnisa Gül de eserin yapılış hikayesinin hatırlatılması üzerine, “Demek ki ruhuna etki etmiş ve sonunda burada beraber olmuşlar” ifadesini kullandı. Tac Mahal, Babür Şah’ın kurduğu Hint-Türk İmparatorluğu’nun 6. hükümdarı Şah Cihan tarafından 1631’de 14. çocuklarını doğururken ölen eşi Ercümend Banu Begüm’ün anısına yaptırıldı. 20 yılda tamamlanan eserin inşasında, Şah Cihan tarafından İstanbul’dan davet edilen mimarlar Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi de çalıştı. “Dünyada aşk için yapılmış en büyük ve en güzel anıt” olarak tanımlanan Tac Mahal’in adının, Ercümend Banu’nun lakabı olan Mümtaz Mahal’den geldiği belirtiliyor. Tac Mahal, ‘Dünyanın Yeni 7 Harikası’ arasında da yer alıyor.