Uzmanlar özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından ve cilt kanserinden korunmak için güneş kremi sürülmesini tavsiye ediyor. Ancak güneş, insan sağlığı için pek çok yararı olan D vitamini üretimini de tetikliyor. Peki güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunurken güneşin faydalarından mahrum mu kalıyoruz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkKediler pek çok kişi tarafından sevilen ve bakılan evcil hayvanlardan birisidir. Farklı pek çok özelliği ile birlikte en çok merak edilen özelliği titremeleridir. Kediler sıklıkla titremekte ve bunun farklı pek çok nedeni olabilir. Peki, kediler neden titrer? Büyük ve küçük kediler uyurken neden titrerler? Sizlere kedilerin titremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#KediVitamin sözcüğü Latince yaşam anlamına gelen ‘vita’ sözcüğünden gelir. Vitaminler, vücudun kendini yenileyip iyileştirebilmesi, büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için gerekli olan organik bileşiklerdir. Vücudumuz için birçok vitamine ihtiyaç duymaktayız ve bu bağlamda b12 vitamini yaşamsal vitaminlerin en önemlisi olarak kabul edilmektedir.
#B12 Vitamin EksikliğiKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidSonbaharın son ayına sayılı günler kaldı, kış ise kapıda… Kış aylarında özellikle çocukları etkileyen nezle, grip, zatürre, bronşit, farenjit ve tonsillit gibi hastalıkların tavan yaptığı bu dönemi daha kolay geçirebilmek için alınacak önlemler oldukça basit.
#UykuAni değişen hava sıcaklıklarına uyum sağlayamayan ve strese giren vücut, tiroid hastalıklarına daha açık hale geliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket: “Tiroid hastalıkları en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcak-soğuk hava değişimleri bu duruma zemin hazırlayan en önemli nedenlerden biridir.”
#Mevsim Geçişlerinde HastalıklarBana sorarsanız testosteron erkeklerin karakter belirleyicisi kimyasallardan biri, belki de birincisi. Erkekleri “yüksek ve düşük T’li” olarak ikiye ayırmak gerekir. Böyle yaparsanız ruhsal ve bedensel değişimlerini kolayca anlar, onlara doğru zamanlarda kızar ya da hoş görürsünüz.
Bir süredir ilgili ilgisiz, bilgili bilgisiz, tecrübeli tecrübesiz aklına esen herkes sağlık önerilerinde bulunmaya başladı. Bunlardan bir kısmının iyi niyetli olduğu kesin. Bir kısmı ise torbasını doldurmak veya şöhret olmak peşinde. Bunların bir kısmı ot-çöp ya da alet-edevat tüccarlığı da yapan sözde uzmanlar. Önerilerinin zararlı olabileceğinden endişe eder, uyanık ve dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Havaların durumu insan psikolojisini ne kadar çok etkiliyor farkında mısınız? Hani pek çok zaman da bahane olarak kullandığımız bile olur havayı? "Hayatım neyin var canın sıkkın gibi?" " Yooo havalardan herhalde." Birkaç gündür ara ara yağan kar, çocukluğumdaki bembeyaz İstanbulu hatırlatsa da, bu yıl beyaz bir İstanbul görmek nasip olmadı henüz. Hazır böyle kar-soğuk filan derken Rüzgarın Kızı da bu hafta şöyle soğuk şeylerden bahsetsin istedim. Ve bu haftayı da faideli Çarşamba ilan edip biraz Hipotermi konuşalım istedim.
Dozunda olduğu sürece sınav kaygısının aslında hedefe ulaşmak için motive edici normal bir duygu olduğunu vurgulayan Psikolog Şebnem Turhan ardından ekliyor: Ama ailelerin ‘Sen başarırsın biz sana güveniyoruz’ gibi gaz vermeleri, ‘Senin için çalıştık, didindik şimdi sıra sende’ gibi fedakarlık edebiyatları çocuğu motive etmiyor, aksine derslerden uzaklaştırıyor!