Paylaş
Eklem boşlukları ve çevresinde kalsiyum esaslı maddelerin birikmesi, o eklemin yapısını bozuyor, hareket zorluğu ile ağrıya yol açıyor.
“Eklem kireçlenmesi”, aslında tıbbi bir teşhis değil, problemi daha iyi ifade edebilmek için geliştirilmiş eski bir tanım! Eklemlere çöken kalsiyum depozitlerin bildiğimiz kireçle de ilişkisi yok çünkü.
Sorun, her yaşlıda aynı ağırlıkta olmuyor. Bazılarında ağır, eklem hareketlerini bile zorlaştıracak derecede olurken, bazılarında çok hafif düzeylerde kalabiliyor.
Oluşumun net ve açık bir nedeni de yok. Öncelikle genetik faktörler, yani “aile mirası” sorumlu tutuluyor. Eklemlerde tekrarlayan travmaların, vurma ya da burkmaların, düşmelerin, ameliyatların da kalsiyum birikintilerini çoğaltıp hızlandırabileceği belirtiliyor.
NE YAPMALI?
Üzülerek belirteyim ki sorun erken dönemde saptandığında da alınabilecek herhangi bir ilaç, yapılabilecek herhangi bir etkili tedavi yok elimizde.
Eklemleri doğru ve düzenli kullanmak, aktif/hareketli bir hayat sürmek, eklem çevresindeki yapıları -kasları, kirişleri- koruyup kollamak, eklemleri fazla zorlamamak, eklem kıkırdaklarını harap edebilecek yanlışlardan uzak durmak, özellikle sağlıklı bir kilo aralığında kalmaya dikkat ederek kıkırdakların beden ağırlığı altında ezilmesine fırsat vermemek -aşırı kilolu olmak, özellikle diz ve kalça eklemleri için çok önemli bir dezavantajdır- akla gelebilecek ilk önlemler.
Fazla kiloları vermek, mümkünse iyi bir fizyoterapistle işbirliği yaparak eklemleri güçlendirmek ve doğru kullanmayı öğrenmek, ufak tefek ağrı ve sızılarda basit ağrı kesicilerden, daha şiddetli ağrılarda ise antienflamatuar etkili ağrı kesicilerden istifade etmek de faydalı olabiliyor.
Hafif düzeyde kıkırdak hasarını iyileştirmede ve kıkırdak dokusunun direncini artırmada ise glukozamin, kondroidin, kolajen hidrozilatları gibi desteklerden faydalanmak mümkün.
BİR UYARI
Yaz zatürrelerine dikkat
Sıcak bir yaz gecesinde birden ortaya çıkan, üşüme ve titremelerle yükselip bol terlemeyle düşen ateş yükselmelerini öksürük, yan ağrısı, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrıları, yorgunluk, halsizlik gibi işaretler izliyorsa bu tatsızlıkların nedeni farkına varmadığınız bir klima travması, dikkatsiz kullandığınız “airconditioner” olabilir.
Aynı cihazlar sıcak ortamlarda, özellikle yatak odalarında gece “ayarı kaçırılarak” ve bir taraftan terleyip diğer taraftan kutup soğuklarına maruz kalarak kullanıldıklarında boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş ağrısı, öksürük, geniz akıntısı, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık gibi işaretlerle ortaya çıkan “tonsillit/faranjit/sinüzit” ataklarının da nedeni olabilir.
Her iki sorun, özellikle yaşlılar ve çocuklar için hayati bir tehdit haline gelebiliyor. Sapasağlam bir yaşlı, basit bir zatürree atağını, sıradan bir nezleyi adeta bir sağlık depremi gibi de yaşayabiliyor.
Klima kullanırken, ortam soğutucu cihazlardan faydalanırken lütfen dikkatli olun.
BİR NOT
Böbrek kanserinin belirtileri neler?
Çok sık görülmemekle birlikte böbrek kanserleri özellikle orta yaş sonrası erkekleri için ciddi sağlık risklerinden biridir.
Sigara içen aşırı kilolu erkeklerde daha sık görülen bu kanserin petrol, kurşun, çelik, endüstrisinde çalışanlarda da beklenenden daha fazla görüldüğü biliniyor.
İdrarda kan varlığı böbrek kanserlerinin en başta gelen belirtilerden biri. İştahsızlık, sebebi açıklanamayan ateş, kilo kaybı, sürekli olabilen yan ağrıları, ilerleyici bir kansızlık, kan basıncının aniden yükselmesi de sık görülen işaretler.
Özellikle ailesinde böbrek kanserleri bulunanların hastalık konusunda daha fazla dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor.
Yıllık sağlık kontrollerinde böbreklerin de gözden geçirilmesi, yılda en az bir-iki kez idrarda kan hücresi bulunup bulunmadığının araştırılması hastalığı erken dönemde yakalamada işe yarıyor.
ÖNEMLİ
Ara kanamaları ciddiye alın
Kadın doğum uzmanları uyarıyor: Zamansız ve düzensiz kanamalar rahim kanserine işaret edebilir!
Gerek rahim içi dokunun, gerekse rahim ağzı bölgesinin kanserlerinde çoğu zaman ilk ve tek bulgu anormal, düzensiz ve zamansız kanamalardır.
Bu kanamalara ağrılar da eşlik edebilir, ağrıların cinsel ilişki sırasında arttığı da fark edilebilir.
Özellikle menopozdaki bir kadında durduk yerde ortaya çıkan kanamalar, derhal ve süratle bir kadın doğum uzmanına müracaatı zorunlu hale getirir.
Kanserler dışında miyomların, poliplerin, rahim içini döşeyen tabakanın bazı hastalıklarının da bu tür kanamalara yol açabileceği aklınızda olsun.
Paylaş